REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în iunie şi iulie

Debitul maxim al Dunării, sub media multianuală în iunie şi iulie

Replica API 6 iunie 2022 | 21:59 823

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa sub media multianuală în lunile iunie şi iulie, în timp ce în august va fi uşor peste medie, potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru intervalul iunie - august 2022.

Regimul hidrologic pe râurile interioare în intervalul analizat va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 80% din mediile lunare, însă în unele zone, local, se vor înregistra şi valori sub 30% din normalele lunare.

Astfel, în luna iunie 2022, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Târnava Mică, Târnava Mare, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Motru, Olt inferior, Vedea, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul superior al Mureşului, pe cursul Siretului, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

"În luna iunie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide pe unele râuri din zonele de deal şi munte şi creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din jumătatea de nord a ţării, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă şi cu caracter torenţial, specifice acestei luni", avertizează hidrologii.

În luna iulie 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Târnava Mică, Târnava Mare, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Buzău, Putna, Trotuş, Moldova, Suceava, pe cursul superior al Mureşului, pe cursul Siretului, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Potrivit hidrologilor, pe parcursul lunii iulie sunt posibile fenomene episodice de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide în timpul ploilor torenţiale.

În ultima lună de vară calendaristică, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş mijlociu şi inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Jiu superior, Olt superior şi mijlociu, Ialomiţa şi pe cursul superior al Prutului şi mai mici ( sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna iunie este de 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim la 3.500 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

De asemenea, pentru luna iulie, debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.900 mc/s, faţă de media lunii respective, de 5.350 mc/s.

Pentru luna august 2022, debitul de nivel maxim prognozat este de 4.500 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 4.300 mc/s, iar cel minim de 2.500 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108