REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Decizie importantă a CCR: Sentinţele ÎCCJ pot fi atacate retroactiv cu recurs în casaţie

Decizie importantă a CCR: Sentinţele ÎCCJ pot fi atacate retroactiv cu recurs în casaţie

Replica API 10 aprilie 2019 | 02:02 646

Soluţia legislativă care exclude atacarea cu recurs în casaţie a deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă de apel, pronunţate anterior datei de 24 octombrie 2016 şi pentru care nu a fost epuizat termenul legal este neconstituţională, a decis, marţi, Curtea Constituţională a României (CCR), conform stiripesurse.ro.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituţionali au luat în discuţie excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 70/2016 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală şi a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

"În urma deliberării, cu majoritate de voturi, Curtea a decis admiterea excepţiei de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolul III litera a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 70/2016 care exclude atacarea cu recurs în casaţie a deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ca instanţă de apel, pronunţate anterior datei de 24 octombrie 2016, data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Curţii Constituţionale 540/2016, şi pentru care nu a fost epuizat termenul prevăzut de articolul 435 din Codul de procedură penală este neconstituţională", se arată în decizia CCR.

Potrivit articolului 435 din Codul de procedură penală, recursul în casaţie poate fi introdus de către părţi sau procuror în termen de 30 de zile de la data comunicării deciziei instanţei de apel. Recursul în casaţie poate fi introdus dacă în cursul judecăţii nu au fost respectate dispoziţiile privind competenţa după materie sau după calitatea persoanei, atunci când judecata a fost efectuată de o instanţă inferioară celei legal competente; dacă inculpatul a fost condamnat pentru o faptă care nu este prevăzută de legea penală; dacă în mod greşit s-a dispus încetarea procesului penal; dacă nu s-a constatat graţierea sau în mod greşit s-a constatat că pedeapsa aplicată inculpatului a fost graţiată; dacă s-au aplicat pedepse în alte limite decât cele prevăzute de lege.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
realizam ce crima odioasa s-a facut in 1989 prin asasinarea lui Ceausescu,un om simplu dar care scosese Romania din evul mediu.Ceausescu ne-a lasat o Romanie ''la cheie''cu tot ce aveam nevoie,o forta economica si oameni educati. Dar criminalii care-au pus la cale lovitura de stat, hoti si atunci, ca si acum, dar care nu-si puteau etala averile frauduloase, l-au executat. NU POPORUL! POPORUL ATUNCI CA SI ACUM A FOST DEZINFORMAT, MINTIT, MANIPULAT. Cam ce vedem noi ca se intampla la latrina 3 acum.
6
0
tortionare , ai uitat ce armata faceai cu noi in snc , dati-as la muie javra comunista care ai intors armele . Mars in mortii ma-tii si preda casa cadou de la comunisti , gura ma-tii de usr-ist .
1
5
HALAL CCR! Asta-i curtea PSD-ului, ograda samadaului dracnea. La astia toti, le-a votat parlamentul, pensii speciale si tot parlamentul rusinii a votat ca presurile astea de la CCR in frunte cu valer dorneanu, sa nu poata fi anchetate decat daca vor ei! E LEGE data de HOTI pentru alti o gramada de HOTI.
11
1
puteam sa jur pe biblie ca presul si sluga dorneanu va da castig de cauza ciumatilor- pensia speciala este mult mai importanta decat cinstea, onoarea, demnitatea, omenia
10
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212