REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

DECLARAȚIILE constănțenilor care au luat cu asalt magazinele

DECLARAȚIILE constănțenilor care au luat cu asalt magazinele

Replica API 17 martie 2020 | 00:00 3402

Speriați de instaurarea măsurilor de carantină cauzate de amenințarea coronavirusului, constănțenii au început încă de la sfârșitul lunii februarie, să își facă stocuri de apă, alimente neperisabile, produse de igienă și mâncare pentru bebeluși.

Cu o zi înainte de instaurarea stării de urgență, duminică, 15 martie, constănțenii au luat cu asalt supermarket-urile și hypermarket-urile din oraș. Îmbulzeala s-a produs încă de la primele ore la intrările din marile magazine precum Carrefour, Auchan, Lidl și Kaufland, constănțenii fiind disperați să își procure alimente înaintea instalării stării de urgență. Se pare că panica a învins rațiunea și la Constanța. S-au format cozi ca de sărbători, iar unele rafturi s-au golit aproape instantaneu, creându-se o zarvă și o isterie totală. În marile magazine din municipiu, rafturile pentru făină, zahăr, orez, apă, ulei și conserve și nu numai, erau goale. Această imagine i-a speriat pe foarte mulți dintre constănțeni, astfel ajungând și ei să cumpere fără noimă, doar să nu cumva să cumpere ceilalți tot și că „poate știu ei ceva, de se îmbulzesc”. „Maică, cumpăr și eu ce am nevoie, că nu vezi ce arată la televizor? Sunt bătrână și cine să îmi cumpere dacă mă voi îmbolnăvi? Dacă tinerii ăștia au dat iama în magazine și au luat tot, poate or ști ei ceva” a spus pentru Replica o bătrânică dintr-un supermarket constănțean. „Nu cumărăm prea multe, însă toată nebunia asta parcă te face să te întrebi ‘măi, oare să mai iau și eu încă o sticlă de ulei, să am?’. Nu știm ce va fi, însă, sperăm să treacă mai repede pentru că suntem un popor slab de înger și să ne ferească Dumnezeu de vreo nenorocire” a mai adăugat un bărbat.

După ce rafturile magazinelor mici şi mari au fost golite de produse alimentare pe care constănţenii le-au considerat esenţiale în vreme de carantină sau autoizolare, nu mică a fost surpriza acestora când au observat că nu se mai găseşte dezinfectant, iar de măști nici nu se mai putea pune problema. Se pare că, de teama bolii, unii dintre locuitorii oraşului au făcut exces de zel în achiziţionarea de substanţe dezinfectante, acestea nefiind de găsit. Singura substanţă dezinfectantă cu spectru larg de acţiune din magazinele sau farmaciile Constanţei a rămas clasicul şi nedemodatul alcool medicinal, pe care unii oameni îl achiziţionează, de teama bolii, cu baxul.

Pe celalaltă parte a baricadei sunt lucrătorii comerciali și casierii din magazinele mari care par că au ajuns la capătul puterii. În ultima perioadă, aceștia sunt supuși unui stres continuu și parcă nu mai răzbesc să ajungă la finele programului de lucru. Un astfel de mesaj a fost postat chiar de un lucrător comercial, pe o pagină de Facebook. „Am fost ieri, suntem azi și vom fi mâine și chiar poimâine în magazine!!! Noi, cei care lucrăm în magazine suntem prezenți mereu la datorie și o parte din viață ne-o petrecem acolo. Toată lumea are restricții, e în carantină, dar noi facem o excepție și o facem nu pentru că viața noastră și a familiilor nu contează, nu pentru că nu ne temem de acest virus, ci pentru că acolo e nevoie de noi. În aceste momente în care toată lumea e total bulversată și parcă a luat-o razna făcând cumpărături în neștire, noi suntem mereu prezenți în magazine pentru a ne face datoria de lucrători comerciali, casieri, merchandiseri, adjuncți și șefi de magazine, suntem acolo pentru a recepționa marfa, suntem acolo pentru a aproviziona în permanență rafturile, într-un cuvânt suntem acolo la dispoziția voastră, dar expuși la riscuri mari, având în vedere contactul zilnic cu sute poate chiar mii de persoane. Într-o bună zi totul va lua sfârșit, toată nebunia asta se va termina, toate măștile și mănușile vor dispărea, cum de altfel și cozile și haosul din magazine, iar totul va intra în normal.

În situațiile astea noi îndurăm stres, oboseală psihică și fizică, nervi întinși la maxim, răutate, dispreț și vorbe urâte. Ar trebui să vă gândiți la noi, nu ca la niște eroi, pentru că eroii sunt medicii și asistentele care lucrează pentru cei infestați pentru a le salva viețile, dar măcar atunci când stați la coadă să aveți răbdare cum și noi avem, iar atunci când ne vedeți răpuși de oboseală și cu nervii la pământ să ne zâmbiți și să ne spuneți o vorbă bună, pentru că uneori chiar avem nevoie de o încurajare” a spus o constănțeancă.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acum avem provizii
0
0
doar kg de cartofi crezi ca s-a scumpit? se scumpeste tot, dar scumpirile au inceput cu legumele si fructele, si valul asta de a scumpi totul prin a dubla pretul are sa cuprinda absolut tot, si atunci cum o sa se descurce lumea? ca si asa banii abia ajung, daca se dubleaza preturile asa ca la cartofi o sa moara lumea de foame nu de coronavirus. Ma intelegi? daca nu iti mai explica inca o data
0
1
mai bine un piure de mango este mai ieftin!
3
0
Cat e kilu de cartofi?
1
0
KORONAMUYA cariciovirusul stare de KRETYNOvirus bun articolul de Razvan Savaliuc.Romanii natie jegoasa niste PANDALII ISTERICI..
0
0
linistit am mers si am luat de toate. AZI. Din pacatre toti grohonii sau inghesuit facand schimb de tulpini. Maine o sa mergem sa golim frigiderele mortilor care sau dus nemancati pe lumea cealalta.
4
0
stati linistiti ca nu suntem singurii isterizati...sa vezi si prin franta ,spania ,polonia etc ,la fel e...lumea se panicheaza repede ceeea ce e bine pt.aia de sus... guverne,corporatii,ind. farmaceutica,alimentara s.a.m.d...
9
0
Exact ca la revolutie...Cu televizorul va prosteste RO si U.E
5
1
Bre cineva, nu-i o solutie sa-ti dubleze tie salariul ca altcineva a dublat pretul la cartofi.
3
1
dar de ce au crescut preturile?mai ales la legume si fructe, preturile au crescut in mod nejustificat, la cartofi si ceapa pretul a crescut cu 100%, si la multe alte produse preturile s-au dublat.Ar trebui sa dubleze si salariile, ca sa poate tot omu' sa faca fata acestei inflatii nemaivazute.Guvernul nu ia masuri, sa se faca controale, sa se vada de ce a crescut pretul
9
0
Tocmai stand la coada la provizii e posibil sa se fi infectat. Deci vor sta cuminti cu ce au cumparat. Probabil vor folosi tonele de hartie igienica, si dezinfectante, poate se vindeca. Iar mancarea la conserva e sanatoasa rau. Cu faina tot orasul o sa miroasa a tone de scovergi si poate a vagoane de cozonaci. Dar o sa-i nanince numai ei ca noi nu vrem contaminare. Isteria "salveaza" omenia.
14
0
Constanteni, fiti mai ponderati, alimentele nu se termina. Nu mai suntem in perioada ceausista.
18
0
Daca bugetarii s au pitit in birouri, s au izolat la vila Lac, acesti oameni cu salarii modeste chiar foarte mici au ramas in bataia bolii. Merita mult respect
18
6
la fericire daca unul singur dintre berbecii care s au inghesuit era contaminat, v a dat la toti , aveti frigiderul plin si boala n voi, haiducilor de mancare care sunteti
27
0
Nu numai la noi, ca oile se inghesuie. Azi erau de toate, lume putina. Ce prosti!
29
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272