REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Deputatul Mihai Lupu: "USL îşi propune să redea demnitatea românilor"

Deputatul Mihai Lupu: "USL îşi propune să redea demnitatea românilor"

Replica API 21 noiembrie 2012 | 00:00 198

"Invitat" să treacă la PDL, a rămas liberal: "Acum se văd rezultatele"

"Invitat" să treacă la PDL, a rămas liberal: "Acum se văd rezultatele"

Deputatul liberal Mihai Lupu candidează pentru încă un mandat de parlamentar în Colegiul 2. Este convins că, după alegeri, vom avea tot un Guvern USL şi că măsurile adoptate în ultimele luni vor continua şi vor scoate România din situaţia dificilă în care se află "din vina fostului Guvern PDL şi a lui Traian Băsescu".

Reporter: Domnule deputat Mihai Lupu sunteţi la sfârşitul primului mandat de deputat, cum aţi caracteriza aceşti patru ani în Camera Deputaţilor?

Mihai Lupu: Am ajuns în Parlament ca urmare a voinţei alegătorilor mei din colegiul numărul doi pentru Camera Deputaţilor. Ei m-au votat pe mine şi PNL-ul. M-am simţit onorat şi totodată dator faţă de cei care m-au ales, dar şi faţă de ceilalţi care au alte opţiuni politice. Am fost încrezător că voi putea face ceva pentru toţi. Din păcate, în primii ani, am avut mai multe dezamăgiri. Obsesia preşedintelui Traian Băsescu de a impune cu orice preţ PDL la guvernare a dăunat muncii din Parlament. Pentru a avea o majoritate confortabilă, PDL a început o vânătoare de parlamentari de la celelalte partide. S-au făcut înţelegeri ascunse şi o parte din parlamentarii PNL şi PSD au migrat la PDL sau UNPR. În 2009, criza economică s-a acutizat şi în loc să ne concentrăm pe măsurile care ar fi putut aduce României creştere economică, ne-am luptat să împiedicăm alianţa Băsescu-Boc să taie salariile, pensiile şi să mărească taxele. Eu şi colegii mei am fost daţi deoparte pentru că legile importante au fost promulgate fără o dezbatere în Parlament, ci doar prin asumarea răspunderii de către guvernul Boc. Asta pentru că se ştia că PNL şi PSD nu sunt de acord cu diminuarea veniturilor populaţiei. În momentul în care legile care au vizat clar buzunarele românilor au fost retrase din Parlament, n-am avut altă soluţie decât moţiunile de cenzură şi sesizarea Curţii Constituţionale. Măsuri care nu şi-au putut produce efecte pentru că eram în minoritate.

Rep.: În cei trei ani de opoziţie aţi avut şi satisfacţii?

M.L.: Nu poate fi vorba de aşa ceva. Am reuşit să ne convingem o parte din colegi că România se îndreaptă într-o direcţie greşită abia anul acesta la sfârşitul lunii aprilie, când am reuşit să înlăturăm de la putere guvernul Ungureanu, ultimul "locotenent" al preşedintelui Băsescu. Una dintre victoriile noastre a venit la sfârşitul anului 2010, când guvernul Boc a încercat să treacă prin asumare o formă a legii educaţiei fără să ţină cont de Parlament. Eram total nemulţumiţi de faptul că această lege permitea predarea istoriei şi geografiei României în limba maghiară. Atunci am pregătit împreună cu colegii noştri de la PSD moţiunea de cenzură: "Legea educaţiei naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească". În paralel am sesizat şi Curtea Constituţională. Atunci Curtea a declarat legea anticonstituţională. Din păcate nici moţiunile noastre şi nici sesizările la Curtea Constituţională nu au putut schimba legile austerităţii promulgate de Traian Băsescu şi elaborate de Emil Boc. Am avut peste 60 de amendamente la aceste legi, dar nu am reuşit să schimbăm nimic. Salariile şi pensiile au fost diminuate prin asumarea guvernului Boc.

Rep.: În urmă cu doi ani circulau nişte zvonuri că treceţi la PDL. Ce ne puteţi spune despre acest lucru?

M.L.: Am avut mai multe "invitaţii" de la PDL în acea perioadă. S-au făcut şi presiuni asupra mea. Nu am cedat şi am rămas în PNL. Din acest punct de vedere sunt cu conştiinţa împăcată că am făcut ce trebuia. Nu i-am trădat nici pe colegii mei de partid, nici pe alegătorii mei. Şi acum se văd rezultatele. Pe 27 aprilie, am răsturnat guvernul Ungureanu, ultimul guvern controlat de preşedintele Traian Băsescu. La doar şase luni rezultatele se văd. De la 1 iunie am mărit salariile bugetarilor cu 8% şi din luna decembrie le vom majora din nou cu 7,4%. În 2013 vom mări cu certitudine pensiile pentru că sumele aferente sunt deja prinse în bugetul de stat pentru anul viitor. Am mărit şi indemnizaţia de creştere a copilului de la 75% la 85%. Pe ultima sută de metri am reuşit să asigurăm subvenţia la căldură pentru familiile cu venituri mici şi am salvat 1.400.000 de familii care erau condamnate să trăiască în frig.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre situaţia din colegiul dumneavoastră care cuprinde şi Medgidia, Hârşova, Mihail Kogălniceanu?

M.L.: Criza ne-a afectat pe toţi. Cu toate neajunsurile am susţinut câteva proiecte care au vizat localităţile din colegiu. Am promovat un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru introducerea şi modernizarea sistemului de canalizare pentru oraşul Hârşova şi localităţile Ciobanu şi Ghindăreşti. Am promovat un amendament prin care am evitat desfiinţarea Judecătoriei şi Parchetului din Hârşova. Pentru Medgidia am promovat un proiect pentru atragere de fonduri de la Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru asfaltarea arterelor principale din oraş. În general i-am susţinut pe toţi primarii din colegiul meu, cu toate că eu nu mă pot substitui administraţiei locale.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108