REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
16.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Directorul IEA spune că energia nucleară este absolut necesară pentru atingerea obiectivelor climatice

Directorul IEA spune că energia nucleară este absolut necesară pentru atingerea obiectivelor climatice

A.F. 22 martie 2024 | 00:00 129

Energia nucleară este absolut necesară pentru atingerea obiectivelor climatice la nivel global, a declarat joi directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, informează Reuters.

Directorul IEA spune ca energia nucleara este absolut necesara pentru atingerea obiectivelor climaticeFatih Birol

"Fără susţinerea energiei nucleare, nu avem nicio şansă să ne atingem obiectivele climatice la timp. Energiile regenerabile vor juca un rol important în termeni de electricitate, în special energia fotovoltaică, susţinută de energia eoliană şi cea hidro. Dar avem nevoie de asemenea de energie nucleară, în special în acele ţări care nu au un mare potenţial în domeniul energiilor regenerabile", le-a spus Fatih Birol jurnaliştilor, înainte de începerea Summitul Energiei Nucleare, la Bruxelles.

Potrivit Reuters, liderii europeni şi experţii în domeniul energiei ar urma să facă joi un apel pentru relansarea energiei nucleare, la Summitul Energiei Nucleare de la Bruxelles, în încercarea de a reface o industrie europeană după mai mulţi ani de declin constant.

Energia nucleară nu mai este populară în Europa din cauza îngrijorărilor cu privire la siguranţa centralelor nucleare, după accidentul de la Fukushima din 2011, care a determinat Germania să închidă imediat şase centrale nucleare şi să accelereze închiderea celor rămase. Ultimul reactor nuclear din Germania a fost oprit în luna aprilie 2023.

Însă, nevoia de a găsi alternative la gazele ruseşti, după invadarea Ucrainei în 2022, precum şi angajamentul Uniunii Europene de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră, cu 55% până în 2030, a relansat interesul în energia nucleară.

Cu toate acestea, ţările UE rămân în continuare divizate când vine vorba de energia nucleară. Există două tabere cu poziţii diametral opuse, una condusă de Franţa, care crede că extinderea energiei nucleare este crucială, în timp ce tabăra opusă, condusă de Austria şi Germania, sunt ţările care se opun energiei nucleare şi vor să se concentreze pe sursele regenerabile precum energia eoliană şi fotovoltaică.

Potrivit unui proiect de declaraţie comună, consultat de Reuters, liderii prezenţi la summitul de la Bruxelles ar urma să se angajeze să lucreze "pentru deblocarea completă a potenţialului energiei nucleare prin adoptarea de măsuri, precum şi condiţii favorizante care să sprijine, şi finanţare competitivă pentru prelungirea duratei de funcţionare a reactoarelor nucleare existente".

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la Summitul Energiei Nucleare, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108