REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Dobre zice că îl mănâncă pe Făgădău la micul dejun!

Dobre zice că îl mănâncă pe Făgădău la micul dejun!

Replica API 2 martie 2020 | 09:57 387

Mircea Dobre, candidatul Pro România la Primăria Constanţa, şi-a ascuţit săbiile şi a pornit în lupta pentru Primăria Constanţa. Scaunul lui Decebal Făgădău este vânat, de altfel, de foarte mulţi politicieni care au anunţat, deja, că vor excluderea actualului edil din administraţia locală. Spre deosebire de ceilalţi, Dobre are un avantaj: a fost ministrul Turismului, ştie cu ce se mănâncă administraţia publică. Astfel, nu îi este frică de nimeni, lăsând de înţeles că-l mănâncă pe Făgădău la micul dejun!

De altfel, Dobre a pus bazele unei liste cu proiecte benefice pentru Constanţa, care ar fi trebuit, de mult, să se aplice în oraşul de la malul mării, dar nu s-a vrut ori nu s-a ştiut, spune el, făcând referire la actuala conducere a urbei. Ce are să-i reproşeze lui Decebal Făgădău, ne spune chiar el, în interviul de mai jos.

Reporter: Se apropie cu pași repezi alegerile locale. Ați stabilit, la nivel local, strategiile, ați planificat listele cu primarii din județ?

Mircea Dobre: Strategiile, după cum știți, la aceste alegeri, sunt destul de dinamice și la această campanie sau precampanie le schimbăm de la o săptămână la alta. Trebuie să așteptăm să vedem ce face și concurența, ce fel de candidați pun. Cam știm, pe surse, cam despre ce candidați este vorba. O să avem o strategie foarte clară în momentul în care fiecare partid își va depune candidaturile finale.

Rep. : S-a tot vehiculat, atât la nivel local, cât și la nivel central, o posibilă alianță cu PSD şi cu ALDE. Lămuriți acest aspect.

M. D.: La Constanța nu va exista niciun fel de alianță PSD – Pro România. Exclus așa ceva. Discutăm despre alianțe, în general, doar post electoral. După alegeri, când discutăm despre ceea ce se întâmplă ca viceprimari, ca vicepreședinți de consiliu județean, eu nu cred că vreun partid va avea majoritate în actualele consilii locale sau consilii județene. Eu cred că va trebui să se facă alianțe pentru ca să se facă o majoritate în așa fel încât județul respectiv, municipiul reședință de județ să fie condus într-un mod normal pentru că ceea ce se întâmplă acum este anormal. și o să și explic de ce este anormal. Nu discutăm despre o alianță cu PSD-ul, asta să fie clar pentru toată lumea.

Rep.: Deși PSD-ul își dorește o alianță cu Pro România…

M. D.: E problema lor ce își doresc dânșii. Și noi ne dorim foarte multe dar ni le ținem pentru noi. Dânșii să și le țină pentru ei. E exclusă o alianță cu PSD-ul cel puțin la Constanța pentru că sunt coordonatorul organizației județene Pro România Constanța. În alte localități, alte județe din țară poate vor fi cazuri în care se vor face alianțe. Un exemplu este la Bistrița unde s-a anunțat public, domnul Radu Moldovan care este acolo președinte al consiliului județean din partea PSD-ului, va candida și din partea Pro România în baza unei alianțe PSD – Pro România. Dar la Constanța este exclus așa ceva. Eu știu că mulți se așteaptă ca la Constanța să se întâmple la fel cum se așteptau să fie și săptămâna trecută PSD – Pro România la Mangalia. Nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla. La Mangalia vom avea candidat la primărie din partea Pro România cu o listă completă de consilieri locali.

Rep.: Ce procent preconizați că veți obține la alegerile locale?

M.D.: Noi preconizăm să obţinem undeva între 10 și 12%. Dacă obținem acest procent, putem să discutăm după aceea despre alianțe și cred că și celelalte partide mai mari vor dori să discute o alianță cu Pro România. Până nu obținem un scor care să fie important nu cred că putem să ridicăm pretenții, trebuie să ne vedem de lungul nasului, să luăm un scor bun pentru acest partid care este la început de drum și este la primul scrutin în local. Am trecut de testele acelea naționale, la europarlamentare am luat peste 600.000 de voturi, apoi am continuat în același trend la prezidențiale cu susținerea domnului Mircea Diaconu. Acum dăm și testul la locale. Este testul suprem. Apoi putem să discutăm cu alianțe cu partidele mai mari. După alegeri, avem ușile deschise pentru alianțe pentru toată lumea.

Rep.: Ce părere aveți despre desemnarea lui Cîțu ca și premier?

M.D.: Nu își dorește PNL-ul să guverneze și vă spun de ce - pentru că, până la 1 septembrie, PNL și guvernarea actuală trebuie să vină cu niște măsuri de austeritate, adică cu modificări de fiscalitate pentru că trebuie să strângă bani la buget. De la 1 septembrie cresc pensiile și trebuie 20 de miliarde de lei pentru pensii în plus față de ceea ce avem acum. De la 1 august trebuie să se dubleze alocațiile pentru copii şi pentru asta ne sunt necesare peste 6 miliarde de lei. E nevoie din start de peste 26 de miliarde de lei. Apoi vin creșterile de salarii care mai înseamnă câteva miliarde de lei bune, bani pe care nu-i au. De aceea, acest joc de acum de pe scena politică este spre a ne duce spre alegeri anticipate. Foarte bine, le facem, și pe astea. Oricum este o iresponsabilitate foarte mare. Gândiți-vă că în momentul în care se dizolvă Parlamentul, Doamne ferește de vreo urgență și ne apropiem de una pentru că avem această problemă cu coronavirusul, nimeni nu mai poate să legifereze pentru că Guvernul României, interimar, care este acum, poate să dea doar hotărâre de guvern, ordonanțe de guvern nu se pot da. Parlamentul este dizolvat, nu mai există, nu are cine să legifereze și rămâne să se rezolve doar unde se poate prin hotărâre de guvern.

Rep. : Deci vorbim despre o viitoare criză politică și economică. Mai este un pas până la dizolvarea Parlamentului.

M.D. : Mai sunt de fapt doi pași, că trebuie să pice domnul Cîțu și apoi să mai pice și domnul Orban, că probabil va fi iarăși numit premier. Criză politică este și acum și de la criza politică se va adânci și partea economică. După cum observați, după acest început de criză politică, euro a depășit 4.8 lei și probabil criza va fi din ce în ce mai abruptă. Coroborat și cu ceea ce se întâmplă la nivel mondial, cu coronavirusul, care are, pe lângă latura umană, sanitară și una economică. Știu companii din Constanța, din București care au sau aveau contracte în derulare cu furnizori de echipamente sau produse din China, ei au plătit toată această marfă pentru comenzi de livrare în ianuarie, februarie, nu au primit niciun fel de marfă pentru că unele fabrici de acolo s-au transformat și au început să facă măști medicinale pentru față. Ei nu și-au primit marfa, banii i-au dat, clientul final din România, de asemenea, o plătește dar nu și-o primește și intrăm într-un cerc din acesta vicios în care se va lăsa cu tot felul de procese, cu tot felul de falimente. Gândiți-vă că aici avem firmele care fac comisionariat vamal, care încarcă-descarcă sau transportă containere de marfă. Marea majoritate a containerelor vine din zona Asiei, deci în primul rând nu mai există rulaj foarte mare în portul Constanța din acest punct de vedere. Cea mai importantă chestiune este că nu se vor mai asigura produsele provenite de acolo pentru că în China se fabrică absolut orice. Și cum ați spus și dumneavoastră pe lângă această criză politică, mai vine și această criză economică care vine ca rezultat al crizei politice, dar și din cauza acestui coronavirus.

Rep. : Revenind la alegeri, sunteți candidatul Pro România la Primăria Constanța., intrați într-o cursă dificilă cu candidați puternici. Cu ce gânduri porniți la drum?

M. D: Gândurile sunt pozitive. Sunt născut, crescut în Constanța, nu am plecat și nu m-am mutat din oraș chiar dacă am mandatul de parlamentar din 2012 încoace. În cele două mandate de parlamentar, nu m-am mutat la București, stau cu chirie în București. Familia mea locuiește în Constanța. Observ că în acest oraș nu se vede nimic pozitiv din punct de vedere al dezvoltării, nu se asigură nici măcar minimum necesar de decență și aici vorbim începând de la ce este cel mai important într-un oraș, într-un municipiu-reședință, într-o localitate - curățenia. Mie nu mi se pare că acest oraș este curat, este o lipsă mare a curățeniei în această localitate, în acest municipiu reședință de județ. Nu mai vorbim de bătături, știți, bătături se spun acele parcele de pământ care sunt neîngrijite. Noi avem doar bătături în Constanța. Să nu spună mie cineva că, de exemplu, spațiile verzi de pe mijlocul bulevardului sunt adevărate spații verzi. Nu, acelea sunt niște fake-uri de spații verzi care nici măcar nu au un sistem de irigații performant.

Rep.: Considerați că domnul Făgădău nu știe să administreze oraşul? Concret, ce aveţi să-i reproşaţi?

M. D: Decebal Făgădău a fost, din februarie 2009, viceprimar. Cred că din februarie 2009, de când devii viceprimar, până în momentul în care suntem, în februarie 2020, adică 11 ani de conducere la cel mai înalt nivel în administrația public, trebuia să se întâmple niște lucruri în sens pozitiv. De fapt, la noi vedem că se întâmplă în sens negativ. Lăsând la o parte proiectul care l-am discutat și l-am expus public de două săptămâni și am discutat și l-am întors pe toate părțile legat de Galeriile Soveja, vorbim şi despre cel mai mare contract de finanţare europeană din Constanţa. Mi-ar fi ruşine să spun că e cel mai mare contract semnat în calitate de primar. S-a gândit primăria când a lucrat la acest proiect la o alternative a cetăţenilro care parchează pe acest bulevard 1 Decembrie şi Lăpuşneanu? Dacă s-au gândit, au o soluţie? Nu s-au gândit. Unt în jur de 1400 de maşini care sunt parcate pe stânga şi pe dreapta. Locuri numerate de noi. Unde vor parcare. N-am nicio problem. E bine că au semnat, nu contest, dar ce soluţie le oferă şoferilor? Unde vor parca? Nu mai vrem să fim luaţi de proşti. Noi o să venim cu soluţii, unde vor putea face aceste locuri. Avem un program pe care-l lansăm luna aceasta, o să-l prezentăm oamenilor. Terenurile gen bătături trebuie transformate în spaţii verzi. Nu poţi să spui că n-ai un registru al spaţiilor verzi. Primarul PSD de la Năvodari Cum a putut să facă spaţii verzi? Primarul n-are nicio scuză. Are 5 ani de conducere la primărie, nu vrea să facă ordine.

Rep.: Vă doriţi o dezbatere electorală cu actualul primar şi, de ce nu, cu ceilalţi candidaţi?

M.D.: Eu sunt de acord să ne întâlnim toţi candidaţii şi să pună fiecare pe masă un proiect cu teme şi obiective. Sau să spună: nu ştim, ni le asumăm pe cele de la alte partide…Sunt curios să văd şi candidatul PNL la primărie. E şi un partid aşa zis de dreapta care şi-a lansat cu mare fast candidaţii la primărie. Acel partid, ştiu că are un protocol cu PSD şi are un vicepreşedinte de CJC şi votează proiectele PSD. Cum poţi să spui că eşti un mare luptător pentru Constanţa. Stai la masă cu PSD dar, de fapt, lupţi împotriva lui.

Rep.: În final, un mesaj pentru contracandidaţii dumneavoastră!

M.D.: Nu am nici un fel de problemă să mă aşez la masă cu toţii, să vină fiecare şi să spună ce proiecte are, dacă are. Nu-mi este frică de nimeni, am experienţă în politică şi în administraţia central. Cred că toţi candidaţii trebuie să vină cu un proiect pentru zona administrativ-teritorială pe care vrea să o conducă şi să vină cu un program clar, asumat.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu erau Ponta si Dobre si acum o aveam pe Dancila la butoane! Asa ca pofta buna la micul dejun!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272