REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Durerea de oase: de ce apare și ce o favorizează

Durerea de oase: de ce apare și ce o favorizează

Replica API 25 iunie 2020 | 00:00 1039

Durerea de oase este descrisă că o sensibilitate extremă sau disconfort la unul sau mai multe oase și diferă de durerea de mușchi sau de articulații, deoarece se manifestă fie că te miști sau nu, scrie doc.ro.

În general, durerea de oase este legată de probleme de sănătate care afectează funcția sau structura oaselor.

Cauzele durerii de oase sunt multiple, printre care:

• Rănirea – o cauza frecvent întâlnită a durerii de oase. De obicei, apare când persoană a suferit o trauma precum un accident rutier sau o cădere. Impactul poate duce la rupturi sau fracturi de oase, care, la rândul lor, cauzează dureri.

• Deficitul de minerale – organismul tău are nevoie de o varietate de minerale și vitamine pentru a se menține puternic, inclusiv calciu și vitamina D. Carență de calciu și vitamina D poate duce la osteoporoză, o boală a oaselor des întâlnită. Persoanele care suferă de osteoporoză în stadiu avansat acuză dureri ale oaselor.

• Cancerul metastatic – acea formă de cancer care a debutat în oricare altă parte a corpului dar care între timp s-a extins la oase. Cancerele de san, plămâni, tiroidă, rinichi și prostată sunt cele mai întâlnite tipuri de cancer care se extind la oase.

• Cancerul osos – un tip de cancer care își are originea în structura osoasă. Cancerul osos este mai rar decât cel metastatic, iar durerile apar atunci când cancerul distruge structura osoasă.

• Boli care afectează irigarea sanguină a oaselor – unele boli afectează aportul de sânge al oaselor. În lipsa unei irigări sanguine continue, țesutul osos începe să moară, iar acest lucru duce la dureri grave și slăbirea oaselor. Siclemia – sau anemia cu celule în secera – este un exemplu de afecțiune care perturbă alimentarea cu sânge a țesuturilor.

• Infecția – o infecție care își are originea sau se extinde la nivel osos poate cauza o afecțiune gravă care poartă numele de osteomielită. Această infecție distruge celulele osoase și cauzează dureri.

• Leucemia – sau cancerul de măduvă. Măduva se găsește în majoritatea oaselor și are funcția de a produce celule osoase. Pacienții cu leucemie suferă adesea de dureri de oase, în special cele ale picioarelor.

Când poate fi o urgență medicală

Afecțiunile grave cauzează adesea dureri de oase. Chiar și o durere moderată poate constitui o urgență. Dacă ai dureri inexplicabile de oase care nu trec în câteva zile ar trebui să te adresezi medicului ortoped sau reumatolog.

Trebuie să apelezi la medicul internist dacă durerea de oase este însoțită de pierderi inexplicabile în greutate, apetit scăzut sau oboseală generală.

De asemenea, trebuie să te prezinți la medicul ortoped dacă durerea de oase este o consecință a unei traume în urmă căreia a rezultat o fractură. Fără îngrijiri de specialitate, oasele se pot vindecă incorect, afectând libertatea de mișcare. O astfel de trauma te poate predispune, de asemenea, la infecție.

Vizită la medic și diagnosticul

Pentru a-ți prescrie un tratament, medicul va identifica prima dată cauza care stă la baza durerii de oase. Tratarea cauzei duce la ameliorarea sau eliminarea complete a durerii.

Medicul ortoped te va supune unui control fizic și îți va adresa întrebări cu privire la istoricul tău medical. Întrebările frevente sunt:

• Unde este localizată durerea?

• Când ai simțit durere pentru prima oară?

• Se înrăutățește durerea?

• Ce alte simptome însoțesc durerea de oase?

Ar putea fi nevoie să fii supus și altor analize, precum cele de sânge, de urină, radiografii sau tomografii computerizate pentru a se stabili cauza durerii de oase.

Metode de tratament

Odată de medicul a stabilit cauza durerii de oase, poți să începi tratamentul, care include:

• Analgezicele – cele mai întâlnite medicamente prescrise, care pot reduce durerea, dar nu vindecă problemele care stau la baza durerilor de oase.

• Antibioticele – dacă suferi de o infecție la nivelul oaselor, medicul îți poate prescrie antibiotic pentru a distruge microbul care cauzează infecția.

• Chirurgia – s-ar putea să ai nevoie că partea osului care a fost distrus de infecție să fie extirpat pe cale chirurgicală.

• Suplimentele alimentare – pacienții care suferă de osteoporoză au nevoie să își restabilească nivelurile de calciu și vitamina D. Medicul îți va prescrie suplimente alimentare în cazul în care ai o carență de minerale.

• Tratamente pentru cancer – durerea de oase cauzată de cancer e dificil de tratat. Medicul va trebui să trateze mai întâi respectivă formă de cancer pentru că durerea să fie atenuată. Tratamentele convenționale împotriva cancerului includ chirurgia, radioterapia și chimioterapia.

În cazul pacienților care suferă de cancer pot fi urmate terapii complementare precum acupunctură, masajul și tehnicile de relaxare.

Exerciții care te pot ajută să previi și să ameliorezi durerile de oase

Terapia fizică sau exercițiile regulate te pot ajută să te simți mai bine și îți măresc forță și rezistență. De asemenea, ele pot ajută la creșterea densității osoase. Următoarele exerciții te-ar putea ajută în atenuarea durerilor de oase cauzate de anumite afecțiuni:

• Dureri lombare – sunt recomandate întinderile, mersul pe jos, înotul, mersul cu bicicletă și antrenamentul de forță ușor.

• Osteoporoză – sunt indicate dansul, urcatul scărilor, înotul, mersul pe bicicletă, pe bandă sau mersul pe jos. De asemenea, antrenamentul prin ridicarea de greutăți ușoare te poate ajută să îți crești forță.

• Osteoartrită – un program de antrenament echilibrat, care include mersul pe jos, înotul și mersul pe bicicletă te poate ajută. Evita exercițiile care îți afectează încheieturile dacă suferi de gonartroză, coxartroză, afectări reumatice ale articulațiilor gleznelor, ale labei piciorului etc precum alergatul, aerobicul sau sporturile de competiție.

• Înlocuirea articulațiilor – dacă ai suferit o intervenție chirurgicală de înlocuire a unei articulații, evita solicitarea prea intensă acesteia. Înotul sau mersul pe bicicletă sunt alegeri bune.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108