REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Durerile de ficat: cauze și remedii

Durerile de ficat: cauze și remedii

Replica API 16 iulie 2021 | 00:00 489

Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru diagnosticarea problemei astfel încât să poți să previi daunele iremediabile. Durerea de ficat poate fi resimțită în partea superioară din dreapta abdomenului și poate semnala o afecțiune serioasă. Nu trebuie neglijată și trebuie să te trimită de urgență la medic, scrie doc.ro.

Sursa foto: Shutterstock

Ce este ficatul?

Ficatul este un organ glandular, localizat sub coaste. El reprezintă cea mai complexă uzină de procesare pentru tot ce intră în organismul tău. Printre cele peste 500 de funcții se numără transformarea alimentelor din intestinul subțire în substanțe care te ajută să absorbi grăsimile și să lupți împotriva bolilor, depozitează resurse de energie și filtrează și curăță sângele.

Chiar dacă este cel mai mare organ din corpul tău, poate fi greu să identifici durerea din ficat. Este ușor să o confunzi cu durerea din stomac, localizată aproximativ în aceeași zonă. Ficatul nu are de fapt receptori ai durerii. De obicei, durerea apare deoarece membrana care îl înconjoară este inflamată, din cauza unei boli sau unui traumatism.

Un ficat sănătos curăță sângele de toxine, lupta cu infecțiile din organism și este important și pentru metabolism. Totodată, acesta are capacitatea de regenerare, ceea ce înseamnă că se poate recupera de unul singur atunci când e afectat. Atunci când ficatul nu își poate îndeplini funcțiile, viață individului este pusă în pericol.

Durerea de ficat poate să apară din mai multe motive și este foarte important să mergi la medic pentru diagnosticarea problemei astfel încât să poți să previi daunele iremediabile.

Simptome ale durerii de ficat

Durerea de ficat poate să fie însoțită de unul sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos:

• Febră

• Urină închisă la culoare

• Greață și vărsături

• Scădere în greutate

• Icter

• Umflarea abdomenului și a gleznelor/ încheieturilor

• Mâncărimi la nivelul pielii

• Oboseală cronică

• Pierderea apetitului

Ce afecțiuni cauzează dureri de ficat

Colangită – colangita este o afecțiune a cailor biliare, care apare de cele mai multe ori din cauza unei infecții. Colangita creează presiune și astfel apar durerile.

Hepatită – hepatita presupune inflamația la nivelul ficatului. De regulă, aceasta apare în urmă unei infecții virale, însă poate să apară și din cauza consumului excesiv de alcool ori din cauza unor tratamente medicamentoase care produc intoxicație la nivelul ficatului. Hepatita poate fi acută sau cronică.

Hepatita B, C și D cauzează hepatită cronică, care poate evolua în ciroză ori în cancer la ficat.

Hepatita A se transmite prin consumul de alimente sau apă contaminate. Hepatita B se transmite prin fluidele corporale și sânge, hepatita C se transmite prin expunerea la sângele unei persoane infectate, hepatita D apare că o infecție secundară în urmă infecției cu virusul hepatic B, iar hepatita E se transmite prin consumul de apă și mâncare contaminate.

Abces hepatic – abcesul hepatic este o acumulare de puroi depozitat la nivelul ficatului. Acesta este cauzat de infecția cu anumiți germeni, fie ei bacterii, paraziți sau fungi.

Ciroză – ciroza implică apariția fibrozelor la nivelul ficatului, fiind un proces ireversibil, care evoluează în timp și al cărui unic tratament îl reprezintă transplantul de ficat.

Sindromul Budd-Chiari – denumit și boală veno-ocluziva hepatică, acest sindrom presupune obstrucția venelor hepatice, care determina blocarea sângelui la nivelul ficatului. Astfel, ficatul se mărește și crește tensiunea arterială la nivelul venei portale.

Sindromul Fitz-Hugh-Curtis - este o afecțiune rară la femei care provoacă dureri bruște, severe în partea din dreapta sus a burții, care s-ar putea extinde pe braț și umăr. Este o infecție bacteriană. Inflamează țesuturile din jurul ficatului și poate afecta mucoasa stomacului. De asemenea, poți avea adesea febră, frisoane, dureri de cap și stare generală de rău.

Tromboza venei porte - Vena portă este vasul care aduce sânge în ficat din intestine. Dar dacă un cheag de sânge blochează vena, este posibil să simți dureri bruște în partea dreapta sus a abdomenului. De asemenea, este posibil să sesizezi umflături în burtă și febră.

Leziuni mecanice ale ficatului - Datorită dimensiunii sale, ficatul poate suferi leziuni după accidente, căderi și alte traume. Dacă ficatul sângerează, vei avea de obicei durere și sensibilitate în abdomen și umărul drept.

Cancer de ficat - În mod normal, nu vei avea dureri până când cancerul hepatic nu este în stadiu avansat. Odată ce începe să avanseze, durerea poate fi resimțită oriunde, de la abdomen până la umăr. Este posibil ca medicul să poată simți o gâlmă dacă apasă pe partea dreaptă a burții. De asemenea, este posibil să pierzi în greutate, să simți mâncărime, să ai pielea sau ochii galbeni, stomacul umflat și stare de rău.

Pietre biliare - Vezica biliară este ascunsă chiar sub ficat. Deci calculii biliari pot provoca dureri pe care le-ai putea confunda ca venind de la ficat. Este posibil să simți dureri bruște, care se agravează rapid. Durerea de calcul biliar poate fi localizată în centrul sau în partea dreaptă a abdomenului superior, între omoplați sau în umărul drept.

Consumul excesiv de alcool – atunci când o persoană consumă mai mult alcool decât este ficatul capabil să proceseze, celulele hepatice sunt afectate sau chiar distruse definitiv.

Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile hepatice care produc dureri la nivelul ficatului. Medicul tău este cel în măsură să stabilească diagnosticul, de aceea este important să apelezi la ajutor de specialitate imediat ce te confrunți cu asemenea dureri.

Când să mergi la medic?

Dacă durerea de ficat apare brusc, este intensă, durează mult timp sau te împiedică să continui activitățile normale, este cazul să mergi la medic pentru o consultație.

Alte semne că ai nevoie imediat de tratament medical includ:

• Icter

• Febră

• Frisoane

• Greață sau vărsături

Lucruri care pot dăuna ficatului

În timp ce unele boli ale ficatului sunt genetice, altele sunt cauzate de viruși sau toxine, cum ar fi medicamente și otrăvuri. Unii factori de risc includ consumul de droguri sau alcool, efectuarea unei transfuzii de sânge înainte de 1992, niveluri ridicate de trigliceride în sânge, diabet, obezitate și expunerea la sângele și fluidele corporale ale altor persoane. Acest lucru se poate întâmpla de la ace de droguri folosite în comun, ace nesterile de tatuaj sau de perforare a corpului și sexul neprotejat.

Alcoolul este un factor important care poate dăuna ficatului. Se pare că alcoolul ar putea modifica tipul de fungi care trăiesc în ficat, ducând la boli, potrivit unui studiu publicat pe 22 mai 2017, în Journal of Clinical Investigation. Dacă acest lucru este adevărat, ar putea duce la noi opțiuni de tratament. Descoperirile sugerează că „am putea reuși să încetinim progresia bolilor hepatice alcoolice prin manipularea echilibrului speciilor fungice care trăiesc în intestinul unui pacient”, explică un co-autor al studiului, Dr. Bernd Schnabl, profesor asociat de gastroenterologie la Universitatea din California, Facultatea de Medicină din San Diego.

Remedii pentru durerea de ficat

În paralel cu tratamentul oferit de medic, poți face câteva lucruri care să amelioreze durerile de ficat. Hidratarea este unul dintre acestea.

De asemenea, și adoptarea unei alimentații sănătoase, pe baza de fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase și săracă în alimente procesate bogate în grăsimi, poate îmbunătăți starea ficatului tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212