REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Ecaterina Andronescu: Învățământul online a fost o mare nenorocire pentru școala românească

Ecaterina Andronescu: Învățământul online a fost o mare nenorocire pentru școala românească

Virgil STOIAN 14 octombrie 2022 | 00:00 1495

Învățământul a fost dintotdeauna un călcâi al lui Ahile al guvernelor din România. Rând pe rând, miniștrii au încercat fiecare să facă reformă în felul lui, debusolând elevii cu fiecare mandat. Ultimul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, și-a dat demisia după acuzațiile de plagiat, după un mandat plin de reforme mai mult decât inovative. Replica de Constanța a vorbit cu un fost ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, despre demisia lui Cîmpeanu, despre reformele acestuia dar și despre o eventuală revenire a școlii online din cauza facturilor la energie.

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu a vorbit despre demisia lui Cîmpeanu considerând că nu este singurul vinovat pentru acuzațiile de plagiat, vina fiind împărțită cu coordonatorul dar și cu comisia de îndrumare: ”N-au știut regulile, să facă teza bine. Și desigur  vina este și a Universității. Noi, la Politehnică, nu dăm drumul la nici o lucrare, indiferent că este lucrarea noastră pe care o trimitem la diferite reviste din străinătate cu factori de impact ridicat, cu atât mai mult la teza de doctorat. Și în situația în care, lucrarea este originală 100%, sunt termeni științifici pe care nu ai cum să îi modifici, în literatura internațională, și atunci trebuie să dăm explicații atunci când apar astfel de situații. O lucrare de doctorat, are un coordonator științific, care este în prima linie. Tot în prima linie, este comisia de îndrumare, în care se află cadre didactice, deținătoare a titlului de doctor, și care îl urmăresc pe doctorand pe toată perioada elaborării tezei de doctorat, și de aceea mă uit în curtea Universităților. Ce a făcut coordonatorul de doctorat? Ce a făcut comisia de îndrumare?” a declarat aceasta pentru Replica de Constanța.

Sorin Cîmpeanu

Mă tem de faptul că semestrele au fost înlocuite cu modulele

În privința faptului că semestrele au fost înlocuite cu module, fostul ministru a fost categoric împotrivă: ”Eu cred că trebuie făcută o analiză și o dezbatere mai aprofundată. Eu de exemplu, mă tem de faptul că semestrele au fost înlocuite cu modulele acestea. Din experiența mea, cea de la Universitate, dar mai ales din cunoașterea sistemului preuniversitar, sunt unul dintre miniștrii care chiar s-a străduit să vadă multe școli, nu după ce a anunțat că se duce acolo, ci pur și simplu unde vedea o școală, se oprea mașina și intram să văd care este realitatea. Ultima săptămâna dintr-un semestru, sau dintr-un modul, este o săptămână în care profesorii finalizează note, elevii așteaptă vacanța, și este parțial școală, parțial vacanță. Este o pierdere de vreme săptămâna de dinainte de vacanță și săptămâna de după vacanță, când elevii se chinuie să se adapteze la regimul școlii, iar este o săptămână pierdută. Și atunci să fragmentezi de 5 ori în tot anul școlar, nu este o situație care să ajute, să consolideze procesul de învățare. Sper ca Centrul acesta de evaluare, ministerul prin celelalte structuri, să facă o evaluare chiar după primul modul, în ce măsură a produs efecte favorabile sau nu. Mă aștept să fie o analiză și în funcție de rezultate să se ia măsurile în consecință.” a mai spus aceasta.

Ecaterina Andronescu a ținut să o încurajeze și să îi ureze noroc Ligiei Deca, noul ministru al Educație: ”Este devreme să spunem, dar sunt convinsă că e de bună credință. O știu de când era Președinta ANOSR. Tot proiectul acesta, România Educată, a fost creat pe dezbateri publice în care doamna Deca a fost prezentă, și a participat cu dezbaterile prin toată țara. Cu experiența mea, eu zic să o încurajăm și să îi urăm noroc.”

Ligia Deca

Școala a fost principala victimă a pandemiei

Ecaterina Andronescu nu ar fi de acord cu reluarea școlii online, considerând acest lucru o mare nenorocire: ”Eu cred că asta ar fi o mare nenorocire pentru școala românească, pentru că așa cum am spus, imediat după ce s-a încheiat pandemia, școala a fost principala victimă a pandemiei, școala la distanță nu e identică cu școala față în față. Cu atât mai mult, după opinia mea, circa un milion de elevi din mediul rural nu au avut deloc legătură cu școala timp de doi ani, ceea ce este catastrofic pentru evoluția lor în pregătirea lor profesională ulterioară. De aceea ar fi dramatic. Eu cred că cei care sunt decidenți, în speță guvernul, trebuie să-și asigure prioritățile, școala trebuie să rămână prima prioritate. Școala și spitalul.”, a încheiat fostul ministru.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai mare demolatoare a învățământului romanesc sa se uite și la ce a făcut ea ca o buna "partidista" !!!
2
1
Singurul lucru pe care l-a facut Androneasca cand a fost min.invatamantului a fost apararea cu toata puterea data de functie a plagiatorului V. Ponta in ciuda evidentelor,in rest invatamantul din Romania a mers lafel ca inainte,adica tot mai p***t si a mai facut ceva,dupa ce baiatul lui Gabi Firea a luat nota unu si cateva zecimi la BAC au dat PSDisti o lege sa nu se mai afisesze numele elevilor in dreptul notelor ci sa se scrie un cod"numar"pe care sa il stie doar elevul si nota pentru ca sa nu stie toata tara ce podoabe de copiii au politicieni,nu stiu daca s-a anulat legea asta dar nu cred caci toti politicieni sau parveniti si speculanti care au ajuns milionari in euro pe baza pilelor si relatiilor politice stiu cat de p****i sunt copiii lor si vor ca asta sa ramana in familie nu sa stie toata tara ca sunt copiii care nu au luat nici BACul pe bune dar termina o facultate sau alta,pentru ca nu conteaza nota la BAC,rezolva taticul,cum spunea si fiica lui Bachus din filmul"Secretul lui Bachus".
5
2
Abramburica si acolitii ei analfabeti gen Genunche au fost cea mai mare nenorocire a scolii romanesti.
4
2
Si tu ai fost o mare nenorocire pentru invatamantul profesional. Cap de mop, ce ai fwutut generatii de elevi.
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108