REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
16.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Elevii şi studenţii au ieşit în stradă: nu mai suportă subfinanţarea educaţiei

Elevii şi studenţii au ieşit în stradă: nu mai suportă subfinanţarea educaţiei

Replica API 14 noiembrie 2013 | 00:00 55

Miting în faţa Prefecturii - vezi VIDEO!

Miting în faţa Prefecturii - vezi VIDEO!

"Minciunile se plătesc, studenţii fac iar protest"; "Nu ai 6, nu ai şanse"; "Remember '89?"; "6% sunt ai noştri, nu ai voştri"; "Strigăm către decidenţi, vreţi popor de repentenţi"; "Multe decizii luaţi, fără să ne consultaţi"; "Educaţia este gratuită, nu trebuie plătită"; "Educaţia salvează naţia" - au fost scandările care au ajuns miercuri, 13 noiembrie 2013, la urechile lui Eugen Bola, prefectului Constanţei. Acestea au venit din partea elevilor şi studenţilor constănţeni, care au protestat exact în faţa Prefecturii şi au fost susţinuţi de profesori care fac parte din Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa. La miting au participat peste 200 de studenţi şi elevi, a început la ora 14.00, la sediul Universităţii Maritime Constanţa şi s-a încheiat la Prefectură. "Noi protestăm pentru că educaţia în România este slab finanţată, pentru că ne dorim performanţe, iar performanţele nu se pot obţine decât prin finanţare. Dorim să atragem atenţia Guvernului, că nu se mai poate aşa. Azi suntem aici cam 200 de oameni, ne aşteptam, într-adevăr, să fim mai mulţi. Colegii noştri trebuie să înţeleagă că numai uniţi putem avea rezultate", a declarat pentru "Replica", Alexandru Bajdechi, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa. "Protestul se organizează la nivel naţional, în Galaţi, Baia Mare, Sibiu, Bucureşti, urmează să vedem rezultatele în urma negocierilor colegilor noştri de la Consiliul Naţional al Elevilor", a adăugat acesta.

Consiliul Naţional al Elevilor(CNE), structura reprezentativă a elevilor la nivel naţional, trage un semnal de alarmă în privinţa subfinanţării învăţământului românesc şi solicită Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educaţie. Principalele revendicări ale elevilor sunt: dotarea corespunzătoare a unităţilor de învăţământ cu laboratoare, biblioteci, baze sportive, săli de clasă dotate corespunzător, spaţii destinate activităţilor extraşcolare, decontarea integrală a cheltuielilor de transport pentru elevii navetişti, adaptarea învăţământului tehnologic la cerinţele agenţilor economici, creşterea alocaţiilor(în prezent valoarea alocaţiei este de 42 de lei valoare de 35 de ori mai mică decât în statele Uniunii Europene, care este în medie de 210 euro), manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, revizuirea curriculumului şcolar şi a conţinuturilor manualelor şcolare.

"Elevii sunt beneficiarii direcţi ai sistemului educaţional, cei care se supun normelor prevăzute de Legea Educaţiei Naţionale, în timp ce Guvernul nu îşi respectă propriile asumări şi angajamante faţă de aceştia şi de sistemul educaţional, prin acordarea a 6% din PIB pentru educaţie. Educaţia este considerată ca fiind o prioritate naţională, însă nu a fost tratată corespunzător. Trebuie să ne conformăm normelor europene, iar creşterea finanţării pentru educaţie reprezintă calea spre dezvoltarea unei societăţi puternice", a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, Iulia-Flavia Miron, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108