REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Europa, spre cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii

Europa, spre cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii

Ana Maria Lipan 20 decembrie 2022 | 00:00 391

Europa a fost pierdut de aproximativ un trilion de dolari din cauza costurilor tot mai mari cu energia în urma războiului Rusiei din Ucraina, iar cea mai profundă criză din ultimele decenii abia începe. După această iarnă, europenii vor trebui să își refacă stocurile fără a mai apela la livrările rusești, ceea ce va crește competitvitatea pe această piață, asta în ciuda investițiilor derulate deja în acest sector, ceea ce va duce la un nivel ridicat al prețurilor, notează Bloomberg.

În timp ce guvernele din Europa au reușit să protejeze companiile și consumatorii cu ajutorul a peste 700 miliarde de dolari, potrivit think-tank-ului Bruegel, cu sediul la Bruxelles, situația actuală ar putea dura ani de zile. Cu ratele dobânzilor în creștere și economiile probabil deja în recesiune, sprijinul care a amortizat lovitura pentru milioane de gospodării și întreprinderi pare din ce în ce mai inaccesibil.

"Odată ce aduni totul - planuri de salvare, subvenții - este o sumă ridicol de mare", a declarat Martin Devenish, director la firma de consultanță s-RM. "Va fi mult mai greu pentru guverne să gestioneze această criză anul viitor."

Capacitatea fiscală a guvernelor deja pare întinsă la limită. Aproximativ jumătate dintre statele membre ale Uniunii Europene au datorii publice care depășesc limita blocului comunitar de 60% din produsul intern brut (PIB).

Triliardul de dolari, calculat de Bloomberg din datele de piață, indică o gamă largă de energie mai scumpă pentru consumatori și companii - unele, dar nu toate, au fost compensate cu pachete de ajutor. Bruegel are o estimare similară privind cererea și o creștere a prețurilor, care a fost publicată într-un raport al Fondului Monetar Internațional din decembrie.

Graba de a umple depozitele pe timpul verii, în ciuda prețurilor ridicate, a redus temporar necesarul de aprovizionare, dar vremea care se răcește va testa sistemul energetic european. Săptămâna trecută, autoritatea de reglementare a energiei din Germania a avertizat că nu se economisesc suficiente gaze și că doi din cinci indicatori pe care îi folosește, inclusiv nivelul de consum, au atins niveluri critice, potrivit observatornews.ro.  

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272