REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Exod: Zeci de mii de asistenți, școlarizați pe banii românilor, pleacă la muncă în străinătate

Exod: Zeci de mii de asistenți, școlarizați pe banii românilor, pleacă la muncă în străinătate

Replica API 17 iulie 2022 | 00:00 1361

Mai bine de 21.000 de asistenţi medicali români lucrează în sistemele sanitare din străinătate, dintre care cei mai mulţi au ales Marea Britanie, Italia sau Germania pentru a-şi practica meseria, arată datele transmise de organizaţia OECD, scrie ZF.

Specialiştii OECD menţionează că au luat în calcul datele de emigrare pentru asistenţii români, însă acoperirea din fiecare ţară este limitată la statele care şi trimit date, aşadar este posibil să fie mai multe state ca destinaţie pentru asistenţii pregătiţi în România.

Lipsa de asistenţi medicali este deja o problemă mai mare pentru unităţile medi­cale, private sau de stat, decât lipsa medicilor. Iar salariile crescute de la stat odată cu 2018 au pus o presiune şi mai mare pe sistemul privat, care se luptă cu statul pentru personalul mediu.

Cele mai importante ţări în care au ajuns asistenţii români după numărul de persoane sunt Marea Britanie, cu peste 8.300 de asistenţi români, urmată de Italia, cu peste 5.600 de oameni şi Germania, cu peste 4.500 de asistenţi pregătiţi în sistemul medical din România.

Numărul asistenţilor medicali în siste­mul public a ajuns la peste 87.000 în 2020, în creştere constantă în ultimii ani, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică. Ală­turi de aceştia, în sistemul medical privat mai lucrează peste 50.000 de asistenţi medicali. Plecările din ţară din ultimul deceniu repre­zintă astfel 15% din numărul total de asistenţi medicali din prezent din România, citează stiripesurse.ro.

Nevoia de a instrui asistenţi medicali a determinat reţeaua Regina Maria, al doilea jucător privat din piaţa de sănătate, să înfiinţeze în 2019 compania RM Education Services, prin care vrea să îi instruiască pe asistenţii medicali, în contextul lipsei de personal din spitale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei care pleaca sa plateasca scolarizarea.
1
0
Ce sa spun mare descoperire,pleaca ei din Romania medici sau ingineri,tineri pentru care sau cheltuit mult mai lulti bani de la bugetul de stat decat pentru asistenti medicali.
0
0
studii superioare sunt multe cand dai de o bolesnita sau ceva de ce nu te duci la ...studii superioare sa te...repare!
0
0
Reteaua REGINA MARIA e un bussinees ,sunt destule asistente medicale ,se fac oare angajari? Stiti oare cat costa o angajare ? interesati-va si o sa va cruciti.
0
0
LA NOI ANGAGAJAREA E SPAGA
0
0
cat mai tine salariile enorme ale medicilor?cand se va da legea ori la stat ori la privat ori la cabinet?nu de alta, dar mai sunt si alte meserii cu studii superioare.
2
0
psdeaua e mestera la dat pomeni pe banii altora.Ba,in Toate tarile LUMII,iti iei credit,faci scoala,muncesti si platesti scoala.la noi se face moca,pe banii nostri,si pleaca afara la banii lor.Noi imbogatim bogatii,e bine psd???
0
0
foarte bine.vrei sa pleci afara plateste scolarizarea si dute tata
0
0
Nu au ce sa faca aici.
0
0
Sa fim sinceri, medicii in Romania sunt f bine platiti, cel putin la stat. Acum, si privatul trebuie sa mareasca salariile, au de unde, doar ca sunt niste profitori, vor doar pt ei profit
0
0
Merge diploma contra unui mic cntract. Pleci pe afara in minim 5 ani... Se anuleaza diploma. Si gata.
0
0
Saracii privati, cum a pus presiune pe ei adoptarea unei salarizari normale la stat. Auzi, au ajuns sa se bata cu statul pentru asistentii medicali. Pai, daca dati salarii de mizerie si ii tratati ca pe slugi, de ce sa vina sa se angajeze la voi? Cand in Romania erau salarii de barjocura si aveati de unde alege, nu i-ati tratat cu respect pe angajati, iar acum va plangeti ca nu aveti personal calificat. Asa ca, acum culegeti ceea ce ati semanat.
0
0
n-au loc de munca in Romania
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212