REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Factorii de risc pentru infertilitatea la femei

Factorii de risc pentru infertilitatea la femei

Replica API 18 iulie 2020 | 00:00 997

Uneori, există o combinație de factori care ar putea duce la infertilitate. Chiar dacă unii factori de risc ți se par lipsiți de importantă, nu neglija niciun aspect și mergi la medic pentru un diagnostic corect dacă îți dorești să rămâi însărcinată cât mai curând.

Există diverși factori de risc care pot să joace un rol uriaș când vine vorba de fertilitatea ta, spun experții în infertilitate. Fie că încerci să concepi acum un copil, fie că vrei să ai grijă de sănătatea ta și să îți protejezi, pe cât posibil, organismul, este important să cunoști cât mai mulți dintre potențialii factori de risc din viață ta, scrie doc.ro.

De exemplu, există numeroși factori externi, alegeri legate de stilul tău de viață și cauze ce țin de mediul înconjurător care pot fi atribuite unui diagnostic de infertilitate, așa că dacă identifici factorii de risc și dacă îi ai în vedere cât mai devreme, în acest mod îți poți îmbunătăți șansele de a obține o sarcina pe care o vei duce la capăt.

Factorii de risc în cazul femeilor

Anumiți factori îți pot influența șansele de a deveni mama și îți pot da un risc mai mare de infertilitate. Acești factori pot fi:

Vârsta - calitatea și cantitatea ovulelor unei femei încep să între în declin, odată cu înaintarea în vârstă. La 35 de ani, pierderea foliculilor se accelerează, rezultatul fiind un număr din ce în ce mai mic de ovule, care au o calitate din ce în ce mai slabă. Din această cauza, concepția este un proces mai dificil (este îngreunată) și crește riscul de avort spontan.

Fumatul - Pe lângă faptul că îți deteriorează cervixul (colul uterin) și trompele uterine, fumatul îți crește riscul de avort spontan și de a avea o sarcina ectopica (numită și sarcina extrauterină). Totodată, se crede că fumatul îți "îmbătrânește" ovarele și îți scade prematur rezervă de ovule. Renunță la fumat înainte de a începe tratamentul pentru fertilitate, spun specialiștii.

Greutatea corpului - Faptul că femeia este supraponderală sau subponderală (are o greutate semnificativ mai mică) poate afecta ovulația normală. Dacă ajungi la un indice de masă corporală (IMC) considerat sănătos, acesta îți poate crește frecvența ovulației și șansă de a obține o sarcina.

Istoricul medical în ce privește viața sexuală - Infecțiile sau bolile cu transmitere sexuală (BTS), cum ar fi clamidioza (infecția cu Chlamydia) și gonoreea pot să îți deterioreze trompele uterine. Faptul că ai făcut sau faci sex neprotejat cu parteneri multipli îți crește riscul de a lua o infecție cu transmitere sexuală, care poate cauza, mai târziu, probleme în ceea ce privește fertilitatea.

Alcoolul - Încearcă să consumi alcool în cantități moderate sau încearcă să nu consumi mai mult de o băutură alcoolică pe zi, pentru că îți influențează fertilitatea.

Sedentarismul - Faptul că pacienta nu face suficientă mișcare (nu face exerciții fizice) contribuie la obezitate, care crește riscul de infertilitate. În cazuri mai rare, exercițiile fizice frecvente, prea solicitante sau prea intense pot afecta tiparul de ovulație al unei femei, iar acest lucru poate duce la lipsa menstruației.

Endometrioza - Femeile cu această boală au țesut endometrial (celule endometriale) care se dezvoltă în afară uterului. Chiar dacă uneori este asimptomatică, această boală poate cauza menstruații dureroase și abundente, cât și durere în timpul actului sexual. Endometrioza, fie că este însoțită sau nu de simptome, poate cauza infertilitate.

Factori de risc pentru sănătatea generală a femeii

Următorii factori de risc sunt cei care îți pot afecta capacitatea de a avea ovulație, de a concepe un copil sau de a duce o sarcina la termen:

- grăsimea corporală prezența în exces sau într-o cantitate foarte mică poate afecta ovulația și fertilitatea

- bolile cronice, cum ar fi diabetul, hipertiroidismul sau hipotiroidismul, lupusul, artrită, hipertensiunea arterială ori astmul; din aceste motive, este bine să îi spui medicului tău despre medicamentele prescrise pentru boală cronică de care suferi, pe care le iei în prezent;

- testele Babeș Papanicolau cu rezultate anormale, care ar putea rezultă în urmă unui tratament precum biopsia conică (conizatia) sau crioterapia (la nivelul colului uterin)

- dezechilibrele hormonale - menstruatiile care depășesc 6 zile, ciclurile menstruale mai scurte de 24 de zile sau care apar la distanță mai mare de 35 de zile; ciclurile menstruale neregulate, imprevizibile, menstruatiile foarte abundente, părul facial în exces sau acneea care apare pe față, pe piept ori abdomen;

- multiplele pierderi de sarcina - două sau mai multe sarcini pierdute de-a lungul vieții

- factorii de mediu - fumatul sau consumul de alcool, expunerea la anumite substanțe ori toxine la locul de muncă, etc.

Important!

Diagnosticul clinic de infertilitate este definit că fiind incapacitatea de a concepe un copil într-un interval de 12 luni, arată studiile. Vârstă și factorii genetici sunt factori nemodificabili, însă medicul tău te poate sfătui în privința schimbărilor pe care le poți face în stilul de viață, pentru a-ți spori șansele de a rămâne însărcinată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108