REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
14.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Federaţia Tinerilor din Constanţa cere oprirea delapidării patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist

Federaţia Tinerilor din Constanţa cere oprirea delapidării patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist

Replica API 18 mai 2020 | 00:00 2197

Federația Tinerilor din Constanța a făcut un nou pas în speranța că va putea rezolva o problemă veche, administrarea patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist. În prezent, patrimoniul UTC (Uniunea Tineretului Comunist) este administrat de o fundație a cărei scop este acumularea de venituri, prin diverse metode, statul fiind cel păgubit în repetate rânduri, din anul 1990 și până în prezent. Tinerii din Constanța doresc ca, într-un final, să fie înființată Comisia de Evaluare a Fundației Județene pentru Tineret, astfel încât administratorii acesteia să poată răspunde în fața cuiva despre toată această afacere extrem de profitabilă.

30 de ani de afaceri cu statul

Fundația Județeană pentru Tineret Constanța (FJTC) a fost înființată chiar în zorii democrației în România, în anul 1990, an în care a intrat în administrarea patrimoniului fostei Uniuni a Tineretului Comunist (UTC). Cel mai reprezentativ activ al Fundației este Casa Tineretului din Mangalia, urmat de Monumentul Tineretului de la Straja. Deși în teorie FJTC ar fi trebuit să se îngrijească de interesele tinerilor, în realitatea singurele interese au fost cele financiare, fiind doar o altă afacere făcută în dauna statului. Casa Tineretului din Mangalia a fost închiriată unei societăți din domeniul telecom, unei școli de șoferi și unui cabinet notarial.

Patrimoniul UTC, căpuşat în familie?!

Valeriu Mîtîcă și Carmen Drăghici, fosta soție a lui Valeriu Mîtîcă, sunt administratorii afacerii numite Fundația Județeană pentru Tineret Constanța. În primii 20 de ani de la înființare, Valeriu Mîtîcă a fost la cârma afacerii, iar mai apoi Carmen Drăghici a preluat frâiele. Patrimoniul a fost închiriat de-a lungul anilor pentru diverse entități precum școli de șoferi sau cabinete notariale, prin intermediul unor societăți comerciale deținute chiar de administratorii fundației.

Casa Tineretului din Mangalia

În încercarea de a stopa aceste nereguli, în anul 2017, Bogdan Bola și Radu Bogdan Matei au depus un proiect de hotărâre, care mai apoi a fost adoptat cu majoritate de voturi la Consiliul Județean Constanța, care prevede înființarea Comisiei de Evaluare, Supraveghere și Control al Fundației Județene pentru Tineret Constanța, în baza Legii 146/2002 privind regimul juridic al fundațiilor județene pentru tineret.

Instituția Prefectului Constanța nu a vrut să se implice

Din această comisie ar trebui să facă parte și reprezentanți din cadrul Instituției Prefectului, Direcției Județene pentru Sport și Tineret și ANAF – AJFP Constanța. Singura instituție care a refuzat să desemneze reprezentant în această comisie a fost Instituția Prefectului Constanța, motivând lipsa normelor de aplicare a Legii 146/2002. Anii au continuat să treacă și tot timpul orice modalitate de control a putut fi oprită încă din fașă din cauza lipsei normelor de aplicare ale legii.

Monumentul Tineretului de la Straja

"Interesul nostru principal este să vedem ce s-a întâmplat cu acest patrimoniu și să îl aducem către principalul scop, cel destinat tinerilor. Nu ne interesează să preluăm și să administrăm acest patrimoniu. Suntem în punctul în care noi considerăm că avem legea de partea noastră și așteptăm această confirmare și din partea instanței. Noi am înaintat adrese către Instituția Prefectului, din 2016 până în prezent, doar că au fost diverse rețineri din partea prefecților care au ocupat aceste funcții.", ne-a declarat George Farauanu, președintele Federației Tinerilor din Constanța.

Statul luptă împotriva protejării propriului patrimoniu

În acest an, Federația Tinerilor din Constanța a făcut presiuni asupra actualului ministru al Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, să adopte regulamentul Legii 146/2002. Regulamentul a fost publicat pe site, în luna martie, pentru 10 zile. La solicitarea fundațiilor, perioada de consultare a fost prelungită, din data de 13 martie până pe 30 aprilie. Ministerul Tineretului și Sportului a revenit asupra anunțului și a precizat că o consultare publică va avea loc la finalul lunii iunie. Cu alte cuvinte, statul a făcut tot ceea ce era posibil să fie sigur că este stors de bani în continuare. Federația Tinerilor din Constanța a deschis în instanţă a acţiune împotriva Ministerului Tineretului şi Sportului.

George Farauanu

"Noi am solicitat instanței să constate consultarea publică încheiată, pentru că a trecut deja o bună bucată de timp și să oblige Ministerul Tineretului să elaboreze o formă consolidată a regulamentului și să-l trimită către avizare. Acesta este doar un pas în procedura de adoptare a actului normativ. Noi nu am cerut MTS să adopte regulamentul, ci doar să constate că s-a îndeplinit procedura de consultare publică și să transmită documentul spre avizare.", a mai precizat, pentru "Replica", George Farauanu.

Reprezentanții Fundației Județene pentru Tineret Constanța nu au putut fi contactați pentru a oferi un punct de vedere.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai exista "cascavalul" de la UTC !!!!. Pai nu l-a luat Copos pe tot ?. Daca este asa, i-mi vreau cotizatia inapoi asa cum s-a dat cotizatia PCR. Sau sarlatanii astia au gasit ceva pus deoparte ?
3
0
s au facut multe in comunism si pt tineret acum doar jaf comunismul a avut si parti bune in afara faptului ca nu te lasau sa iesi din tara si china e tara comunista si au impanzit tot globul sant lasati sa iasa din tara
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108