REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Feriboturile 'Mangalia' şi 'Eforie', mâncate de rugină, își plâng de milă. Video

Feriboturile 'Mangalia' şi 'Eforie', mâncate de rugină, își plâng de milă. Video

Virgil STOIAN 27 octombrie 2022 | 00:00 4060

Cu toate că flota României s-a evaporat inexplicabil, statul român deține încă două vapoare de mari dimensiuni, pentru transport marfă. Este vorba despre feriboturile Mangalia și Eforie Nord care, din păcate, își dau „obștescul sfârșit“ în Portul Agigea. Trase pe dreapta încă din 2008, ele costă CFR Marfă, în a cărei proprietate sunt, aproximativ 600.000 de euro pe an. Conducerea CFR Marfă intenționează să valorifice navele prin vânzare după evaluarea tehnică a acestora iar veniturile generate de această acțiune urmează a fi folosite pentru stingerea unei parți din datoria pe care CFR Marfă o are către statul roman.


Navele „Eforie Nord” şi „Mangalia” construite în Șantierul Naval Constanța în anii 1988 şi 1991 arată ca niște epave, mâncate de rugină. Până în 2008, CFR Ferry - Boat Constanţa avea contracte cu Turcia şi Georgia. 35 de voiaje făceau anual cele două nave ca să transporte cereale, fier vechi, animale sau alimente, uzura a reușit să le scoată din funcțiune, managerii companiei neavând bani să le repare. În dana unde sunt ancorate, timpul pare că s-a oprit în loc, totul este nemișcat și un indicator ”STOP” oprește intrușii să deranjeze somnul monștrilor din fier.


Feriboturile au trecut în patrimoniul CFR Marfă în anul 1998 prin repartizarea mijloacelor fixe din patrimoniul SNCFR pe noile structuri organizatorice: „Navele au fost fabricate în anul 1988, respectiv 1991 şi şi-au încetat activitatea în anul 2008, respectiv 2009. Ca urmare a pierderilor constante pe care le-au înregistrat în exploatare (cheltuieli mari cu combustibilul, cu reparațiile, ca urmare a tehnologiei învechite cu care erau echipate, costurile mari cu staționarea etc.) ele au fost trecute în conservare (iunie 2009). Navele au suspendate în prezent certificatele de clasă, certificatele de convenție şi celelalte Certificate Internaționale Maritime.”, au transmis reprezentanții CFR Marfă.

Cheltuielile lunare de întreținere sunt de 50.000 de euro

Cele două feriboturi sunt ca două găuri negre pentru CFR Marfă, întreținerea lor costând destul de mult: „În situaţia actuală cele două nave au nevoie de reparaţii capitale pentru a putea fi readuse în circulaţie. Efortul financiar pe care societatea ar trebui să îl facă pentru repunerea în funcţiune a celor 2 nave este consistent, efort financiar pe care societatea nu îl poate susţine în actualele condiţii. În prezent, conducerea CFR Marfă intenţionează să valorifice navele prin vânzare după evaluarea tehnică a acestora iar veniturile generate de această acţiune urmând a fi folosite pentru stingerea unei părţi din datoria pe care CFR Marfă o are către statul roman (în anul 2020 Comisia Europeana a stabilit că ajutorul de stat  primit de CFR Marfă în anul 2013  este considerat ilegal acordat şi trebuie recuperat). Cheltuielile lunare de întreţinere a acestora se ridica la aprox. 50.000 de euro (salariile personalului, cheltuieli cu utilităţi, amortizare, etc.)” au mai adăugat reprezentanții CFR Marfă.

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ba uno feriboaturile au fost facute ptr vagoane chefere.au carat tancuri si le.au distrus puntile.cite tone are un vagon si cite tone un tanc? Cfrul e un bou,nu se pricepe la trenuri,daramite nave.trebuiau sa faca legatura intre cta si turci,dar turcii ne.au tzepuit.Echipamentele sint sele aprobate de ceausel si securistii lui,se pot schimba.
1
0
Nu exista Eforie Nord, doar Eforie..idiotilor de la Replica. Navele nu au echipaj, decat paza umana.....cica 50000 euro/luna....poate pe an, idiotilor. MUE
2
1
Când pui director peste ferry boat un looser ce se intitulează "Costa" pe FB și se da mare machiaj man , ce pretenții sa ai? El nu știe nici ce este aia timonerie, ca să mai vorbim de altele! Doar este pila directoarei de la CF Marfa.
3
1
pai nu-i frumos ....
2
0
Am fost mecanic pe ambele...pe Eforie l-am luat de nou, din santier...mi-au mancat zilele rapciugile alea, de noi au fost niste jafuri...
4
1
Aceasta cerinta cu Nato nu reprezinta o derogare de la aplicarea legii cel mult doar recunoasterea incapacitatii autoritatilor statului.
5
0
Suntem in nato. Cerinta nato sa avem 2 nave tip roro disponibile ( la noi doar pe hartie) ptr transp tancuri tab uri etc in caz de..
6
2
Daca mai era nevoie iata certificarea incompetentei in domeniul naval.Bine ca nu vor olandezii si feriboturile pentru viza!Lasand gluma in Og42/1997 este o prevedere care precizeaza ca navele sub pavilion roman care numai indeplinesc conditiile tehnice li se retrage din oficiu dreptul de arborare al pavilionului si se radiaza.De ce nu se aplica legea ?Poate explica vreun competent de la ANR.
7
0
Asa este proiectul s-a nascut mort,n-a functionat niciodata ,erau si energofage
3
1
Ele au fost proiectate în special pentru vagoane C.F, pe relația Constanța-Samsun. Întrucât ,,podul de legătură cu malul,, făcut de turci era cu o singură linie C.F. față de cel din proiect existent la Agigea era cu 5 linii, varianta de încărcare cu vagoane a navelor s-a anulat. În afară de această mare problemă, RSR nu avea un parc de vagoane care să corespundă amarării la navă. Așa că proiectul s-a născut mort din fașă, navele prin adăugarea unei ,,porți,, de ambarcare au putut transporta TIR-uri în sistem Ro-Ro, NAVROM avînd vreo 10 nave pentru asemenea transport, Navele ,,P,, și Baziaș-uti.
12
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108