REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 15 Mai 2024
Anul XX Nr. 6730
13.5° Constanța Miercuri, 15 Mai 2024 Anul XX Nr. 6730
 

GARDIAN de la Penitenciarul Poarta ALBĂ, AMENINȚAT cu MOARTEA de un DEȚINUT

GARDIAN de la Penitenciarul Poarta ALBĂ, AMENINȚAT cu MOARTEA de un DEȚINUT

Replica API 15 aprilie 2021 | 19:51 7709

Vasile N., aflat în Penitenciarul Poarta Albă pentru infracţiunea de tâlhărie, a spart neonul, chiuveta şi bazinul de la WC ale celulei în care stătea, după care l-a amenințat pe V.L., funcționar cu statut special în cadrul Penitenciarului Constanţa-Poarta Albă, spunându-i în mod repetat că atunci când va avea posibilitatea îi va da cu cătușele în gât, că îl va executa cu mâna lui.

Cum s-a petrecut totul

Potrivit declarațiilor lui V.L., acesta a spus că în ziua incidentului a fost anunțat că inculpatul a spart neonul din cameră. Acesta a mai precizat că Vasile N. se afla în cameră singur, întrucât acesta prezenta risc, având în vedere că executa o sancțiune disciplinară constând în izolarea de 10 zile. S-a deplasat la camera E2.10, unde se afla Vasile N. care era agitat și înjura. A chemat grupa de intervenție, care a venit la fața locului și care l-a scos pe inculpate din cameră și l-a dus pe hol. A venit o altă persoană privată de libertate, pe care nu o mai reține, care a făcut curat în cameră, în sensul că a strâns cioburile de la neon. În continuare, l-au introdus pe Vasile N. din nou în aceeași cameră. La un moment dat, a fost informat prin stație cu privire la faptul că deținutul a distrus camera de deținere. Când a ajuns în dreptul camerei a constatat că era apă pe holul secției care provenea din camera în care se afla inculpatul. Până să vină membrii grupei de intervenție, Vasile N. a început să amenințe persoana vătămată cu moartea, spunându-i că „îi dă o cătușă în gât”, „îi arată el lui, îi vine el lui de hac, că cine este el în pușcărie”. V.L. l-a somat pe deținut să se oprească, însă acesta a continuat să înjure și să amenințe. Au deschis camera de deținere, a intrat echipa de intervenție care l-a imobilizat și l-a scos pe holul secției. Vasile N. a continuat să amenințe ”că o să le dea cu cătușa în gât, că le arată el lor, că le va veni de hac, că nu o să rămână lucrurile așa, o să vadă ei cine e el”.

Ce a spus instanța

Pe parcursul judecății inculpatul nu a formulat declarații, a avut o atitudine neprincipială și nu a cooperat cu organele judiciare. Totodată, din întreg probatoriu rezultă atitudinea agresivă a inculpatului, nesupunerea față de normele legale și regulamentare care statuează modalitatea de executare a pedepselor. Injuriile repetate adresate cadrelor penitenciarului, sunt de natură să afecteze emoțional acest personal și să genereze în anumite momente o reacție umană de respingere și de autoprotecție a acestora. Cu toate acestea, așa cum s-a dispus anterior, faptele imputate inculpatului sunt de o gravitate ridicată, motivat și de contextul în care acesta au fost comise.

Instanța a decis condamnarea inculpatului Vasile N. la la nouă luni de închisoare pentru infracțiunea de ultraj și la 1 an și șase luni pentru infracțiunea de distrugere. Constată că faptele pentru care inculpatul a fost condamnat în prezenta cauză și fapta pentru care inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie sunt concurente. Aplică pedeapsa cea mai mare de 4 ani închisoare, la care va adăuga un spor de 1/3 din celelalte pedeapse – 9 luni și 1 an și 6 luni închisoare), respectiv 9 luni, inculpatul urmând să execute pedeapsa rezultantă de 4 ani și 9 luni de închisoare.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
creierul se corecteaza prin munca ! comportamentul gardienilor, indisciplina detinutilor, conditiile lejere din inchisorile noastre fac din detinuti viitorii deligventi si mai experimentati si mai agresivi !drepturile omului sunt pentru oameni ,nu pentru hoti, talhari, criminali etc!ei sunt oameni decazuti din drepturi, la penitenciar sunt...cazati tocmai pentru le reamintii si ai face sa inteleaga drepturile !
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407