REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Geoană susţine un marş forţat către transformarea digitală: Nu ne putem permite să fim pe ultimul loc în Europa

Geoană susţine un marş forţat către transformarea digitală: Nu ne putem permite să fim pe ultimul loc în Europa

Victor ROTARU 6 aprilie 2024 | 00:00 189

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a pledat pentru un "marş forţat" către transformarea digitală a României, menţionând că ţara noastră are "potenţial foarte mare" şi oameni inteligenţi şi nu îşi permite să fie pe ultimul loc din Europa.

Geoana sustine un mars fortat catre transformarea digitala: Nu ne putem permite sa fim pe ultimul loc in EuropaMircea Geoană

"Nu există domeniu de activitate umană - de la militar până la arte şi entertainment - care să nu fie afectate dramatic de revoluţia inteligenţei artificiale. Cred că dacă tot suntem în urmă din punct de vedere digitalizare, poate ar trebui să profităm într-un fel de întârzierea noastră relativă şi să mergem pe ultimele soluţii. Nu are rost să recuperăm timpul faţă de tehnologii şi metode aplicate de alţii, care, până când le aplicăm noi - şi aşa le aplicăm încet şi ştim cât de greu merge în România - vor fi fost deja depăşite. De aceea, îndemnul meu către voi: sector public (...) dar mai ales sectorul privat, asociaţiile neguvernamentale, universităţile... să gândim foarte ambiţios. Deci, un marş forţat către transformarea digitală a României. Nu ne putem permite să fim pe ultimul loc din Europa. Suntem o ţară cu oameni inteligenţi, cu potenţial foarte mare", a spus Geoană, în debutul Smart City Industry Awards.

El a opinat că unul dintre motivele pentru care România nu performează "aşa cum ar trebui" este faptul că a întârziat "nepermis de mult" în ce priveşte digitalizarea. În acest sens a oferit exemplul Irlandei, care "după câteva decenii de muncă serioasă" a devenit a zecea economie a Europei, deşi are o populaţie de câteva milioane.

"România trebuie să îşi asume un marş forţat către digitalizare integrală, către transformare digitală, atât în administraţia statului, mult rămasă în urmă - sunt şi zone de excelenţă, sunt şi zone interesante - în economie şi, de ce nu, haideţi să ne asumăm şi nişte indicatori de performanţă. Multă lume spune că nu putem avea în sectorul public indicatori de performanţă. Nu este aşa. Am făcut şcoala de administraţie în Franţa, de aceea cred că dacă am lua indicatorii europeni cu privire la digitalizare, vedem că practic, cu excepţia unuia, al vitezei la internet, pe toate celelalte suntem ultimii din Uniunea Europeană", a spus secretarul general adjunct al NATO.

Pe de altă parte, Geoană a apreciat că există şi o "neclaritate instituţională" în privinţa responsabilităţilor, existând cazuri în care "trei, patru, cinci, şapte instituţii concură la implementarea unei strategii care trebuie să fie foarte mult accelerată".

El a evidenţiat că România este "una dintre puţinele ţări din Europa care încă are resurse importante" de energie.

"Ceasul ticăie şi obligaţiile pe zona de ecologie, de schimbări climatice, ne fac să fim, cred eu, în sfârşit capabili să ne punem în valoare ceea ce avem ca resursă de energie; şi în Marea Neagră. Sebastian Burduja, ministru al Energiei astăzi - se schimbă rolurile foarte mult în România - vorbea despre această zonă de ferme eoliene în zona Mării Negre, despre cablu submarin, despre conducte submarine, despre exploatare, în sfârşit, de gaze din Marea Neagră. Noi, la NATO, ne uităm foarte serios la protejarea acestor infrastructuri critice. De aceea trebuie să lucrăm împreună - sector public, sector privat, militari, servicii de informaţii - şi acest lucru este foarte important pentru noi", a spus el.

Mircea Geoană a remarcat că nivelul de digitalizare creşte riscul vulnerabilităţii la atacurile cibernetice. În acest sens, a făcut referire la recentele incidente de acest tip din spitalele româneşti.

"Odată cu digitalizarea trebuie să mergem şi cu măsuri de creştere a protecţiei cibernetice, de educare a mediului privat din România - nu doar a companiilor foarte mari, care au capacitate, au bani, pot să îşi permită acest lucru - dar a companiilor mai mici sau a zonelor în care cultura protecţiei cibernetice nu este astăzi suficient de importantă; de la agricultură, care va folosi tot mai mult digitalizare şi tehnologie şi informaţii din satelit, până la Smart Cities, până la modul în care vom şti să operăm în România la un nivel de performanţă mai ridicat. Toate acestea sunt hiper-accelerate de inteligenţa artificială", a spus Geoană, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce sa fortam digitalizare si inteligenta artificiala asta inseamna sa fortam prostia ,toti copii la scoli fac calcule pe telefon si pe google si la Bac deabea trec asta inseamna prostie, toate canale si presa arata si scrie ce ordine primesc, scuze asta faceti si Dumneavoastra ce ordine primiti incercati sa ne aburiti,in fiecare zi apare pe canale stiri si social media ca nu stim ce hecari au spart nu stiu ce date si servare ,de ce nu spuneti ca cei care conduc lumea incearca sa scoata bani si incearca digitalizarea ca sa fim mai usor controlati si manipulati doar prin apasarea unui buton,la noi mor oameni prin spitale,uni nu au ce pune pe masa,nu au cu ce sa trimita copii la scoala, avem cel mai mare abandon scolar,
0
0
daca cel mai bogat roman, ar fi activat in romania, credeti ca tiriac sua becali, ar fi investit in firma lui?
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212