REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Gruparea specializată în comercializarea de produse alterate a ajuns în instanţă!

Gruparea specializată în comercializarea de produse alterate a ajuns în instanţă!

Replica API 27 ianuarie 2022 | 00:32 2123

Amet Ervin, Conda Valentin, Olaeru Cristian, Lascu Marian, Gheorghiu Ciprian, Pavlov Grigore, Hapei Victor, Şerban Constantin Cosmin, Şerban Marin Geani, Diţă Tudor, Iacob Nicolae Liviu, Balint Lucian, Ţigănilă Vasile, Nane Vasile, Iliescu Andrei Bogdan, Iliescu Daniel, Răducu Ionuţ Daniel, Matei Vasile, Rachelianu Marian și Petrof Marcel au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, ei fiind parte din mega gruparea care a atentat la sănătatea populației, am putea spune. Acum, pe 26 ianuarie 2022, magistrații Tribunalului Constanța, pe cameră preliminară, au decis să înceapă judecata. Decizia poate fi contestată.

Imagini din locurile unde era depozitat peștele

Dosarul a ajuns în instanță pe 25.06.2021, după care a trecut prin faza de cameră preliminară. Pe 26 ianuarie 2022, magistrații Tribunalului Constanța au decis să înceapă judecata. Însă, decizia nu este definitivă și poate fi contestată. Indivizii sunt acuzați de constituirea a unui grup infracțional organizat, comercializare de produse alterate, complicitate la falsificarea de instrumente oficiale, uz de fals, și deținere, transport sau comercializare de pește fără documente legale, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Teodor Niță

Amintim că, în 2019, detalii șocante din ancheta procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ieșeau la iveală! Este vorba despre peștele pescuit în condiții barbare, din locuri poluate din străinătate, și adus în România, alterat, plin de substanțe toxice și distribuit în diferite magazine, inclusiv în marile lanțuri! Mai exact: atentat la sănătatea publică! Gruparea infracțională era structurată pe mai multe paliere, iar procurorul de caz, Teodor Niță, a precizat că situația generată este una gravă.

Dosarul pe fond

În Constanța au fost efectuate 26 de percheziții (una în municipiu, 25 în Hârșova), iar în Tulcea 18. Menționăm că, în România, polițiștii au pus în aplicare 115 astfel de mandate de percheziție domiciliară, pe raza municipiului București și a județelor Constanța, Călărași, Dâmbovița, Argeș, Ilfov, Tulcea, Ploiești, Brașov, Brăila, Buzău, Vâlcea, Giurgiu și Maramureș. Alături de ei sunt și reprezentanți ai Poliției Naționale din Spania. La rândul lor, polițiștii români au participat la acțiunile similare care au loc pe teritoriul Italiei, Spaniei, Franței și Ungariei. Gruparea, formată din sute de persoane (români, francezi, italieni și maghiari), ar fi creat un adevărat mecanism pentru procurarea ilegală a peștelui, din afara țării, pentru transportul acestuia și, ulterior, pentru comercializarea lui în România. Ea nu funcționa după un sistem piramidal ci, dimpotrivă, acționa pe mai multe paliere, la nivelul cărora erau constituite grupuri distincte, în funcție de obiectul de activitate (braconaj piscicol / transport marfă / comercializare etc.).

Produsele piscicole erau obținute din apele teritoriale ale Italiei, Spaniei și Franței, unde pescuitul era interzis, peștele din acele zone fiind impropriu consumului. Ulterior, cantitatea rezultată în urma braconajului piscicol era depozitată și transportată fără a avea autorizație sanitar-veterinară, așa cum impune legislația europeană și română în domeniu.

Dosarul pe cameră preliminară

Aducerea în România a peștelui s-ar fi realizat prin folosirea unor documente falsificate, membrii grupării efectuând achiziții intracomunitare, prin intermediul unor societăți românești cu obiect de activitate în domeniul comercializării produselor piscicole, special înființate pentru a servi activității infracționale.

”Nucleul de lucru a început cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța în colaborare cu IGPR. Totul a plecat de la o informație obținută în mod operativ. Persoanele implicate pescuiau prin metode barbare, din fluvii extrem de poluate, din zone în care pescuitul este interzis, din cauza poluării industriale, care nu se face cu flori de trandafir. Fără a beneficia de autorizații, pur și simplu braconau. Începând de la metoda cu plasa, cu baterii.. e vorba de o cantitate, dacă nu greșesc, de 500 de tone. Vorbim de un fluviu din Spania, de Ebru. La un moment dat, am observat că gruparea era extinsă și în fluviul Pad din Italia. Pentru a-și crea aparența de legalitate a livrării de pește către România, au procedat la contrafacerea documentelor. Cum obțineau antetele? Cumperi 50 de kg de pește de la o firmă autorizată, vezi cam cum este ștampila, au contrafăcut-o, din xeroxuri au luat antetul și au început să completeze. Intrau în România în special cu dubițe de 3,5 tone. La vamă nu prea sunt controlate aceste dubițe, e o chestiune standard, nu o cunosc foarte bine. Ei au prins lucrul ăsta și au trecut la fapte. Nu erau transportate în condiții optime. Așa cum sunt microbuzele/dubițele acestea. În unele era și frig, în altele nu. Lădițe cu gheață.. Mai dormea șoferul, mai oprea motorul.. Vă dați seama. În 3 – 4 zile ajungea în România”, a declarat procurorul de caz, Teodor Niță.

Citește detalii aici: PEŞTE TOXIC, din import – asta cumpărăm din marile magazine! INTERCEPTĂRI: Miroase..; spală-l şi tu cu oţet!

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108