REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
11.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Guvernul pregătește PENSII OCUPAȚIONALE: Angajatul poate contribui lunar cu cel mult o treime din salariul brut

Guvernul pregătește PENSII OCUPAȚIONALE: Angajatul poate contribui lunar cu cel mult o treime din salariul brut

Replica API 31 decembrie 2018 | 00:57 391

Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege privind sistemul de „pensii ocupaționale”, diferit de Pilonul I (pensie de stat), Pilonul II (pensie administrată privat) și Pilonul III (pensie facultativă), contribuția lunară maximă fiind de o treime din salariul brut. Legea se află în circuit de avizare în Guvern, urmând să ajungă pe masa Executivului pentru a fi adoptată și trimisă Parlamentului, potrivit stiripesurse.ro

Pensia ocupațională va fi facultativă.

„Contribuţia poate fi de maximum o treime din veniturile sale salariale brute lunare sau din veniturile asimilate acestora fără a depăşi, împreună cu celelalte reţineri pe care le-ar avea, jumătate din salarii, respectiv din veniturile asimilate. Contribuţia poate fi împărţită între angajat şi angajator”, se arată în proiect.

Legea elaborată de Ministerul Muncii mai spune că valoarea lunară a contribuției urmează să fie negociată de doritori fie cu angajatorul fie direct cu firmele care administrează un fond de pensii ocupaționale.

Participanţii pot, în orice moment, să modifice, să suspende sau să înceteze contribuţiile proprii la un fond de pensii ocupaționale, fără niciun fel de sancţiune.

De asemenea, angajatorul nu poate reține contribuții pentru pensie ocupațională fără acordul scris al angajatului și angajatul nu poate fi condiționat la angajare de semnarea unui asemenea acord. În schimb, angajatorul poate stabili cuantumuri diferenţiate de contribuţie proprie pentru angajaţii săi pe criterii de vechime, funcţie sau drepturi salariale.

Participantul este proprietarul activului personal din contul său, în condițiile prevăzute în schema de pensii ocupaționale. Activul personal este insesizabil, nu poate fi gajat sau cesionat și nu poate face obiectul unor măsuri de executare silită sau al unor măsuri asigurătorii, sub sancțiunea nulității absolute a actelor prin care se instituie.

Participantul are dreptul la o pensie ocupațională de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii sau conform legilor care reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale.

Participantul al cărui activ personal nu este suficient pentru acordarea unei pensii ocupaționale primeşte o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, la cerere.

Dacă un participant moare înainte de pensionare, contravaloarea activului personal se distribuie beneficiarilor, conform actului de succesiune.

Firmele care vor gestiona fondurile de pensii ocupaționale vor reține un comision.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si curaj,repejor directia aeroport,aici 2019 o sa inceapa cu probleme mari.s-ar putea ca erdogan din teleorman sa umble si la economiile populatiei''sa le nationalizeze''cand o ajunge la fundul sacului.Ai adunat 10-15 mii lei pentru zile negre?Ti-i ia erdogan sa ''ajuti''economia care duduie.Mai bine cumpar biletele de avion la oferta si prin Martie ma car de-aici din cloaca asta de banditi.
2
0
Ce dor o sa ne fie de Basescu! El a dat LEGE ca toti hotii astia din parlament, primarii, CJ..etc. sa aleaga: Vor sa faca afaceri sau vor in demnitati publice? Atunci au ales. Unii in privat altii demnitari in fubctii publice. Tot Basescu a anulat toate pensiile speciale si a dispus: Calculul tuturor pensiilor sa se faca dupa CONTRIBUTIVITATE, nu dupa altceva! Si a LEGIFERAT. Bine. Ofi bine cum a dispus Base, o fi bine acum cand pasd si dracnea da pensii speciale la o mana de cozi de topor care consuma banii de la bugetul de
5
0
Guvernul cauta cai de a scapa de obligatia de a plati pensii. Pensia ocupationala este o modalitate de a convinge populatia sa faca economii pentru batranete. Statul Roman a intrat in faliment din cauza pilonului 1 de pensii. Romania a ramas in urma celorlalte tari tocmai din cauza pensiilor imposibil de platit din resurse proprii.
8
0
Daca nu muncesti pentru visul tau se gaseste unul sa te angajeze sa muncesti pentru visul sau!
5
0
praf in ochi alta incercare de scoate din vedere pensiile speciale,unde titularii nu au platit nimic in plus ba inca au si o perioada scurta de cotizare,dar cata aroganta maxim o treime din brut,nici nu iti ramane atata,pai 46 la suta se opreste pe fluturas,din restul platesti tevea,taxele locale,mai nou taxa de parcare,acizele din carburanti,tigari,asigurarea obligatorie casa si masina,rovigneta,taxe la eliberari de acte,oricum daca ma ai bani te poti inscrie benevol la asiguratori privati care iti iau banul imediat
8
2

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212