REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.9° Constanța Mie., 4 Oct. 2023
Anul XX Nr. 6506
23.9° Constanța Miercuri, 4 Octombrie 2023 Anul XX Nr. 6506

Guvernul va aproba majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ

Guvernul va aproba majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ

A.F. 25 mai 2023 | 22:43 909

Guvernul va aproba, vineri, majorarea salariului personalului nedidactic din învăţământ, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

 Guvernul va aproba majorarea salariului personalului nedidactic din invatamantDan Cărbunaru

Acesta a precizat că măsurile ce vor fi luate au la bază discuţiile purtate de reprezentanţii coaliţiei de guvernare cu sindicaliştii din Educaţie aflaţi în grevă.

"După acest dialog care s-a purtat între reprezentanţii Executivului şi cei ai sindicatelor din Educaţie, rezultatul acestor discuţii a fost analizat de către liderii coaliţiei de guvernare iar la finalul acestor discuţii sunt în măsură să vă prezint următoarele date: în primul rând, decizia coaliţiei de guvernare, care va fi implementată chiar mâine de către Guvernul României, în şedinţa de guvern de dimineaţă, vizează închiderea ridicării la nivel maxim pentru veniturile din Educaţie prin mărirea veniturilor celor care se regăsesc ca personal nedidactic, aşa-numita Anexă VIII a Legii salarizării - Legea 153. O măsură care vizează 55.000 de oameni care lucrează în acest sector, cu o medie a creşterii a veniturilor de 9%", a declarat Dan Cărbunaru, joi seară, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, scrie Agerpres.

Acestor venituri li se vor adăuga, a completat el, două prime consecutive, "una în luna iunie şi una în luna octombrie, de câte 500 de lei fiecare, de asemenea, aceste prime fiind oferite tuturor celor 55.000 de oameni care lucrează în categoria personalului nedidactic".

Oficialul Guvernului a anunţat şi alte măsuri privind creşterea veniturilor angajaţilor din Educaţie.

"Totodată, pentru alţi 220.000 de oameni care lucrează în sistemul educaţional, mă refer aici la personalul didactic şi personalul didactic auxiliar, în luna iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 lei, care va fi urmată în luna octombrie de o a doua primă, de 1.500 lei. Aş vrea să vă fac această precizare. Discuţiile iniţiale, care s-au purtat în cursul săptămânii trecute cu reprezentanţii sindicatelor, vizau majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa VIII, la care se adăuga nevoia evidentă de a trata cu prioritate situaţia debutanţilor din sistemul educaţional, unde s-a discutat iniţial de această formă de stimulare, de premiere, atât pentru dumnealor, cât şi pentru cei care predau, care lucrează în zone defavorizate, cu un stimul în valoare de 1.000 lei. Iată că am ajuns la extinderea acestor formule, care vor purta această formă de premiere pentru cariera didactică, pentru întreg personalul didactic, 220.000 de oameni, care vor primi în total 2.500 lei", a afirmat Cărbunaru.

El a anunţat că vor continua demersurile privind noua grilă de salarizare.

"După ce mâine, în condiţiile în care Anexa VIII este închisă, practic, formele care permit, cel puţin pentru sistemul din educaţie, majorări salariale, se va fi epuizat. Ca atare, este evident necesar ca noile creşteri, noile majorări, aşteptate, pe bună dreptate, de cei din sistemul educaţional, să intre în cadrul noii legi a salarizării, care va avea, în regim de urgenţă, devansat faţă de termenul fixat în cadrul PNRR pentru finalul acestui an, decembrie anul curent, în 15 iulie urmând a fi prezentat public şi lansat în dezbatere şi în analiză pentru a găsi cele mai bune formule, astfel încât, cu prioritate, cei care lucrează în Educaţie să-şi regăsească statutul, atât din perspectiva poziţiei în grilă, cât şi din perspectivă financiară, mult mai aproape de ceea ce cu toţii pentru societatea noastră", a susţinut Cărbunaru.

El a dat asigurări că la 1 septembrie noua Lege a salarizării va fi dezbătută cu celeritate în Parlament.

"Aceste demersuri, aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că la data de 1 septembrie, când Parlamentul României îşi reia activitatea, discuţiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate, pentru a adopta cât mai curând şi să avem siguranţa că la 1 ianuarie 2024 profesorii, educatorii, toţi cei care lucrează în sistemul educaţional să aibă, deja, obţinute, garantate şi date în plată noile drepturi salariale care se vor regăsi în noua lege a salarizării", a afirmat Cărbunaru.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ordinul 959/12.04.2023 emis de Presedinta ICCJ majoareaza reatroactiv salariile magistratilor (judecatori, etc), cu 25%, de la 01.01.2018, peste valoarea maxima din actuala lege a salarizarii - 153/2017 si permite calcularea sporurilor la noul salariu majorat retroactiv, neplafonat. Se mai calculeaza dobanda legala si inflatia, in timp ce educatia cerseste in strada cativa banuti. Cel mai mare salariul brut lunar de magistrat ajunge, retroactiv, de la 01.01.2018, la suma de 38.868 lei, aproximativ 7.940 euro lunar! E profund imoral dar cat de...legal?!
2
0
Dupa ce au marit salariile primarilor, presedintilor de consilii judetene, unor angajati de la mediu, bode si-a tras mertane, iohanis cutreiera lumea cu avioane de lux, etc asta e tot ce a mai ramas pe fundul sacului 2500 in 2 transe; unii carcotasi zic ca guvernul asta are cel mai mare numar de secretari de stat in ministere de dupa 89 dar nu e treaba lor; adevarul este ca daca le maresc profesorilor sar imediat toti ceilalti oropsiti din celelalte categorii profesionale - si sunt multe - asa ca guvernul pe langa ca chiar nu are bani nici daca ar avea nu ar da mai mult decat maruntisul asta
1
1
,Din câte știu,în educație sunt principali principalii nu auxiliarii.Ce v a atacat mintea așa de tare?Că n o fi doar graba,ori dorința de benefactori totali a i tristilor ceilalți.?Începeți sa vomitati,și asta i semn rău.
1
0
Ați înțeles,o țin pe a lor.Ca în politică, vor să separe 55000 de restul,sperând la pumni în nas,picioare n fund,chestii de genul,între ei,educationarii.Asa fost au învățați, de a lungul timpului,divide i impera.Retardati,din pct. de vedere gânditor, adică căpățâna.Ma refer la cei ce au lansat ideea asta de grenada n grup.Ce rahat de consilieri,sfătuitori aveți, de va dau doar sfaturi proaste?Întreb doar,căci propria mi minte nu da răspunsuri logice.Normale.La cum va prezentați.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
41162937266
5/49
156923936
joker
9153820265