REPLICA ONLINE CONSTANTA

12° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

HRW: Coreea de Sud „nu luptă“ eficient împotriva infracţiunilor sexuale online

HRW: Coreea de Sud „nu luptă“ eficient împotriva infracţiunilor sexuale online

Replica API 17 iunie 2021 | 00:00 591

Coreea de Sud nu luptă eficient împotriva fenomenului larg răspândit al infracţiunilor sexuale comise online şi care au consecinţe devastatoare pentru victime, potrivit unui raport al Human Rights Watch (HRW), publicat miercuri şi citat de France Presse și Agerpres.

Sursa foto: AFP / Twitter

A douăsprezecea cea mai mare putere economică mondială, lider în sectorul noilor tehnologii, rămâne o societate profund patriarhală, cu puţin respect pentru drepturile femeilor.

Ţara se confruntă cu fenomenul numit "molka" - camere ascunse - de cele mai multe ori instalate de bărbaţi pentru a filma femei în locuri publice, toalete, transport sau birouri şi "revenge porn" - postare online de scene sexuale de către un partener respins.

Oficialii din "sistemul judiciar sud-coreean - în mare parte dominat de bărbaţi" - "de multe ori nu par să înţeleagă sau să admită că acestea sunt infracţiuni foarte grave", a subliniat în raportul său Heather Barr, de la HRW.

În 2019, aproape 45% dintre infracţiunile cu caracter sexual comise online nu au făcut obiectul urmăririi penale, comparativ cu 19% din furturi şi 27,7% dintre omucideri, potrivit raportului.

Chiar şi în prezenţa probelor, aproape 80% dintre autori sunt condamnaţi doar la "o pedeapsă cu suspendare, o amendă sau ambele".

"Infracţiunile cu caracter sexual sunt atât de frecvente (...) încât au un impact asupra calităţii vieţii femeilor şi fetelor", a explicat dna Barr, subliniind că victimele simt un sentiment copleşitor de ruşine, asta dacă nu sunt ostracizate în societate.

Infracţiunile comise cu camere ascunse sunt atât de frecvente încât femeile poliţist sunt obligate în mod regulat să verifice toaletele publice pentru a se asigura că nu există astfel de dispozitive.

O victimă, care a fost de acord să depună mărturie, i-a povestit lui Barr că angajatorul ei i-a oferit un ceas pe care l-a instalat în dormitor. Mai mult de o lună mai târziu, ea şi-a dat seama că acest dispozitiv a fost folosit pentru a o filma şi transmite imagini.

Un "număr îngrijorător" de victime au declarat pentru HRW că s-au gândit la sinucidere.

Acest raport intervine într-un moment în care în ţară apare un fenomen "anti-feminist" din ce în ce mai important. Unele companii acuzate că susţin "feminismul radical" sunt boicotate de bărbaţi.

Guvernul sud-coreean "nu a transmis un mesaj clar şi puternic cu privire la egalitatea dintre femei şi bărbaţi", şi-a exprimat regretul dna Barr.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212