REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
11° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Incendiile de vegetație, scăpate de sub control, fac prăpăd în Delta Dunării! Video

Incendiile de vegetație, scăpate de sub control, fac prăpăd în Delta Dunării! Video

Valentina CAMARA 27 octombrie 2022 | 00:00 1154

Incendiile provocate în Delta Dunării se înmulțesc de la an la an. Cel mai recent caz a avut loc în cursul serii de marți spre miercuri, 25 spre 26 octombrie a.c., între brațul Sulina și canalul Sondei. Contactat de reporterii Replica reprezentantul ARBDD, Teodosie Gabriel Marinov, ne-a declarat că astfel de incendii de vegetație sunt provocate intenționat pentru a curăța zona. De asemenea, ne-a precizat faptul că de la începutul anului și până în prezent au fost înregistrare cel puțin 100 de incendii.

Stuful și papura din Delta Dunării sunt în fiecare an afectate de incendiile provocate în mod intențional pentru a curăța zona. Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) susține că nu a aplicat sancțiuni pentru că nu are cui. Cei care au provocat incendiile nefiind prinși de-a lungul anilor.

,,Se fac cercetări, se caută informații, colegii noștri din teren, inspectorii ecologici întreabă cine a trecut în data de... cu ambarcațiunea prin zonă. Însă este foarte greu să probezi pentru că sunt zone izolate, poate trece cineva aruncă o sursă de foc, el mocnește  și abia peste 20 de minute începe vâlvătaia. Nici nu îți dai seama, este un norișor mic inițial și după 20 de minute începe să se dezvolte.”, a declarat guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

De la începutul anului și până în prezent au fost aproximativ 100 de incendii la care nu s-a găsit vinovatul nici până la această oră. Conform guvernatorului ARBDD din Tulcea ,,Arde numai vegetația uscată stuful, papură. Ne este foarte greu pentru că resursele sunt limitate iar suprafața este foarte mare. Noi monitorizăm cu toate organele de control focul. Acum poate da foc în zona de sud la Constanța, apoi dă foc la Chilia, apoi la Sulina, Sf Gheorghe, Cordon Litoral. Anul acesta a fost un pic mai deosebit, deoarece, suntem în luna noiembrie și este foarte cald afară, apele au fost scăzute, ne-am confruntat și cu acestă secetă.”, a mai spus acesta.

Incendiile sunt la ordinea zilei, dar ce măsuri se vor lua

,,În ultimii 20 de ani, de când lucrez eu în Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, aceste incendii sunt an de an la fel, zonele fiind diferite.  Am solicitat un punct de vedere de la Institutul Național de Cercetare, Delta Dunării să vedem care sunt efectele asupra biodiversității referitor la aceste incendii.”, a mai conchis guvernatorul.

Video:

Sursă video: tulceanoastră.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dl guvernator nu lucrează de 20 de ani la ARBDD, asa xum în mod greșit precizați.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108