REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

INCENDIU DEVASTATOR pe nava Maersk Honam. Bucătarul și cadetul, printre cei dispăruți. A fost haos și echipajul nu a acționat conform procedurilor?

INCENDIU DEVASTATOR pe nava Maersk Honam. Bucătarul și cadetul, printre cei dispăruți. A fost haos și echipajul nu a acționat conform procedurilor?

Replica API 12 martie 2018 | 23:52 480

Căutările pentru găsirea celor patru marinari, daţi dispăruţi după incendiu izbucnit pe 6 martie, pe nava Maersk Line, continuă, au anunţat, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Maersk Line. „Echipa evacuată de pe Maersk Honam este pe uscat. În timp ce unii primesc îngrijiri medicalii, alții au fost externați deja din spital. Membrii echipajului au debarcat în orașele Cochin și Trivandrum din sudul Indiei. Toți au primit tratament medical și li s-a oferit consiliere psihologică pentru situații de criză, iar cei mai mulți dintre ei sunt la hotel. Dintre cei care au rămas spitalizați, unii primesc în prezent îngrijire de terapie intensivă”, se precizează în comunicatul Maersk Line.

„Suntem ușurați că majoritatea colegilor noștri au fost eliberați din spital. Cu toate acestea, rămânem profund îngrijorați de starea de sănătate a colegilor noștri aflați încă în spital, dar suntem recunoscători pentru faptul că se află pe mâinile capabile ale profesioniștilor din domeniul medical. Suntem în contact regulat cu spitalele și monitorizăm situația tuturor colegilor noștri”, a afirmat Palle Laursen, șef tehnic în cadrul Maersk.

Căutarea celor patru marinari dispăruți continuă, deși speranțele că vor fi găsiți în viață se estompează, susțin și cei de la Maersk. „Garda de coastă din India are o navă prezentă la fața locului, care a declanșat operațiunile de căutare în timpul zilei de joi, 8 martie. Mai mult, au fost contactate nave specializate în stingerea incendiilor, iar primele două nave au sosit la fața locului, dimineața devreme, pe 9 martie a.c., când au inițiat acțiunea de stingere a incendiului”, se mai arată în comunicatul companiei.

„Apreciem asistența primită de la autoritățile locale din India și acum trebuie să lăsăm echipa de salvare să-și facă treaba. Este încă prea devreme pentru a determina cauza incendiului sau impactul asupra navei sau al încărcăturii. Evident, găsirea cauzei incendiului este foarte importantă pentru noi și o investigație completă va fi efectuată cât de curând posibil. Operațiunea de salvare este condusă de Smit Salvage și Ardent, cele mai bune două companii din clasa operațiilor de salvare maritimă. Maersk Line cooperează cu salvatorii și a trimis doi ingineri tehnici la Salalah, Oman, pentru a colabora îndeaproape cu Smit și Ardent”, au mai precizat reprezentanții Maersk Line.

„Moartea navigatorului din Thailanda și deteriorarea sănătății altor doi navigatori au determinat compania să schimbe destinația inițială, Colombo, cu Kochi. Cei doi sunt de naționalitate filipineză și thailandeză. Ceilalți membri ai echipajului au ajuns la Kochi cu nava ALS Ceres, sunt asistați medical și psihologic corespunzător, cu personal medical specializat”, au precizat reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Între timp, incendiul s-a extins către castel, fiind izbucnit din magazia nr. 3, aproape de locul de cazare al echipajului, ar fi declarat Soren Toft, de la Maersk. „Un membru al Gărzii de Coastă indiene a spus că temperatura înaltă topește containerele de la bord. Nave specializate în lupta impotriva incendiilor intervin. De la locul incendiului iese un fum toxic, care se pare că i-a afectat pe cei doi navigatori care se află acum în spital.

Câțiva membri din echipaj au decis să sară în apă, după mai multe eforturi de stingere a incendiului”, au adăugat sindicaliștii români.

Au acționat marinarii conform procedurilor de abandon a navei?

„Deși reprezentanții Maersk nu doresc să facă cunoscute mai multe detalii despre membrii echipajului, până acum s-a aflat că doi dintre dispăruți aveau funcțiile de bucătar – naționalitate indiană, și cadet – Filipine. Încă sunt în desfășurare operațiunile de căutare și salvare a celor dispăruți. Din surse confirmate, ora la care a sunat alarma de incendiu la bord a fost 14:27 UTC. Castelul nu era afectat la acea oră. Totuși, unii membri din echipaj au sărit în mare, ceea ce induce faptul că la bord a fost și puțin haos, echipajul nu a acționat conform cu instrucțiunile și ordinele din rolul de abandon. Vremea era bună, marea calmă, vizibilitate bună, timp de zi”, au mai precizat reprezentanții Sindicatului Liber al Navigatorilor.

Navigatorul din România nu este în pericol. Atât sindicatul, cât și Ministerul Afacerilor Externe sunt în legătură permanentă pentru asistență, în caz de nevoie, pentru repatrierea acestuia în regim de urgență.

Potrivit unui comunicat de presă publicat de Maersk Line, nava Maersk Line a raportat, pe 6 martie a.c., după-amiază, un incendiu puternic într-una din magaziile de marfă. Portcontainerul plecase din Singapore spre Suez, având o încărcătură de 7,860 de containere. Portcontainerul a fost construit în 2017, are o capacitate de 15262 TEU și naviga sub pavilion Singapore.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Incendiu DEVASTATOR pe nava Maersk Honam. Românul salvat va fi repatriat de urgenţă!

VIDEO/GALERIE FOTO. Șanse minime să fie găsiți cei patru marinari dispăruți după INCENDIUL DEVASTATOR de pe nava Maersk

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stai linistit , Ioane . Sunt peste multi romani , in special peste ofiterii veniti din marinari sau bucatari.Cu din astia or sa arate toate navele asa.
4
2
Bagati filipino, thailandezi,maine poimaine chinezi si asa o sa arate toate vapoarele.
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212