REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Industria de beauty din România solicită simplificarea legislaţiei şi stoparea concurenţei neloiale

Industria de beauty din România solicită simplificarea legislaţiei şi stoparea concurenţei neloiale

Replica API 28 aprilie 2021 | 00:00 1337

Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Beauty din România (ANSBR), organizaţia profesioniştilor din sectorul de înfrumuseţare, avertizează Guvernul că pandemia a adus industria locală de beauty la un pas de colaps, potrivit unui comunicat, scrie Agerpres.

Reprezentanţii asociaţiei susţin că vechile derapaje şi inechităţi legislative s-au acutizat, concurenţa neloială reprezentată de munca la negru "a ajuns la cote alarmante, iar ajutoarele care ar urma să mai compenseze din pierderile ultimului an încă se lasă aşteptate."

"Pentru a mai limita din efectele devastatoare ale pandemiei asupra industriei de beauty, solicităm Ministerului Economiei implementarea de urgenţă a programelor menite să asigure supravieţuirea companiilor şi păstrarea locurilor de muncă din acest sector. De asemenea, acum se simt cel mai bine limitările şi neajunsurile legislaţiei care ne reglementează industria, aşa că dorim modificări substanţiale, care să permită dezvoltarea afacerilor oneste din domeniu. Membrii Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Beauty din România reprezintă profesionişti şi companii care vor să îşi respecte obligaţiile către stat, dar care sunt oprite din dezvoltare de restricţiile impuse în pandemie, fără ca acestea să fie urmate de măsuri compensatorii. În acest timp, se dezvoltă o concurenţă neloială, reprezentată de munca la negru, în spaţii neconforme şi în care niciun venit nu este fiscalizat", a declarat Cristi Paşcu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Beauty din România.

Totodată, reprezentanţii asociaţiei susţin că respectarea normelor sanitare impuse de pandemie a generat costuri mari, în timp ce veniturile au scăzut semnificativ din cauza restricţiilor. În acest context, o flexibilizare a condiţiilor de angajare, cu plata contribuţiilor pentru perioada lucrată efectiv de salariat şi nu limitată la un program fix, ar fi o soluţie benefică.

De asemenea, reprezentanţii asociaţiei susţin că afacerile din domeniul beauty au nevoie şi de o soluţie care să permită o anumită formă de colaborare cu diverşi specialişti şi care să nu îmbrace forma unui contract de muncă, cu orar fix şi alte asemenea obligaţii.

"Cel puţin în domeniul nostru, o reducere a taxării muncii, dar şi identificarea unor forme de colaborare punctuală acceptate de autorităţi, ar da un imbold dezvoltării afacerilor. De asemenea, iar asta ţine tot de legislaţie, trebuie să existe o diferenţă clară între cei care au studiat îndelung, cu profesori recunoscuţi, pentru a deveni profesionişti de top şi cei care au făcut un curs de o zi-două şi au obţinut o diplomă de calificare. Nouă, ca industrie, faptul că asemenea confuzii sunt permise ne dăunează enorm", explică Geta Voinea, membru fondator al ANSBR.

Potrivit sursei citate, o soluţie pentru calificarea şi perfecţionarea specialiştilor din industria de beauty ar fi reintroducerea legii uceniciei.

"Secretele profesiei se deprind mai ales când se lucrează alături de maeştri, aşa că o asemenea iniţiativă ar avea darul de a forma corect generaţiile următoare de practicieni. În plus, s-ar rezolva şi problema găsirii forţei de muncă specializate şi calificate, recrutarea resursei umane potrivite fiind de ceva timp una dintre marile provocări ale antreprenorilor din acest domeniu.", se mai spune în comunicat.

Totodată, Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Beauty din România a identificat o listă de probleme pe care industria le are pe plan local, iar pentru cele mai multe propune soluţii decidenţilor.

"De exemplu, normele privind curăţarea, sterilizarea şi dezinfecţia în saloanele de înfrumuseţare sunt cel puţin exagerate, fiind asemănătoare cu cele din unităţile medicale. Propunerea Asociaţiei este stabilirea unor noi standarde pentru industrie plecând de la specificul activităţii. În fiecare caz, modul de acţiune este unul cât se poate de clar şi se aplică unitar: În cadrul ANSBR sunt dezbătute toate problemele reclamate de membri, iar după o analiză complexă sunt propuse soluţii, care apoi vor fi promovate în cadrul dialogului cu autorităţile", se mai spune în comunicat.

Asociaţia Naţională a Specialiştilor în Beauty din România a fost înfiinţată în 2020. Prioritare sunt apărarea intereselor membrilor prin iniţierea de propuneri legislative sau prin schimbarea unor norme exagerate şi contraproductive, cât şi asigurarea unui mediu concurenţial loial.

ANSBR reuneşte specialiştii din toate domeniile industriei de beauty - cosmetică, frizerie, coafor, make-up, manichiură, masaj sau dermopigmentare - atât angajaţi ai industriei cât şi antreprenori, proprietari de saloane. Membrii simpli se pot înscrie gratuit în asociaţie, iar cei care doresc să beneficieze de discount-uri la furnizori, asistenţă juridică gratuită în relaţia cu angajatorul, cu instituţiile statului etc, cursuri gratuite de perfecţionare, etc, pot alege să devină membri GOLD pentru o cotizaţie de 120 de lei pe lună.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212