REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

INTERVIU cu AMBASADORUL Dan Mihalache: Cum va arăta VIITORUL ROMÂNILOR în Marea Britanie! VIDEO

INTERVIU cu AMBASADORUL Dan Mihalache: Cum va arăta VIITORUL ROMÂNILOR în Marea Britanie! VIDEO

Replica API 26 iunie 2020 | 00:09 2778

Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie, a acordat un interviu cotidianului Replica, structurat în două părți, în care au fost abordate o serie de probleme cu care se confruntă atât Excelența Sa, cât și românii care locuiesc și își duc traiul în Marea Britanie. De asemenea, a fost abordată și perspectiva Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord prin prisma pandemiei, cât și epoca post-brexit.

„Infrastructura nu a ținut pasul cu creștrea comunității românești”

În prima parte a interviului, Dan Mihalache a punctat necesitatea îmbunătățirii infrastructurii ambasadei, în contextul creșterii exponențiale a numărului de români care aleg să se stabilească în Marea Britanie. Până la sfârșitul acestui an, ambasadorul României în Marea Britaniei speră că secția consulară va avea un nou sediu.

„Aș vrea să punctez două aspecte care mi se par mai importante. În raport cu dinamica ultimilor ani, inclusiv cu creșterea comunității românești după liberalizarea regimului de circulație, infrastructura ambasadei nu a ținut pasul cu creșterea exponențială. Din acest punct de vedere încercăm, prin tot felul de formule, pentru a răspunde cât mai mult nevoii crescânde ale serviciilor consulare. Sper să finalizăm acest proces în toamna acestui an printr-un nou sediu a secției consulare, care să fie mult mai adecvat cererilor de servicii. Gândiți-vă că înainte de pandemie, procesam 400 de solicitări consulare pe zi. 400 de oameni intrau în consulat pentru diferite probleme. De asemenea, am încercat să mai delocalizăm din activitatea diplomatică și consulară prin înființarea și operaționalizarea consulatului de la Manchester și Edinburgh, având în plan să deschidem un birou consular și în Irlanda de Nord, la Belfast.”, ne-a precizat ES Dan Mihalache, ambasadorul României în Marea Britanie.

„Am lăsat clădiri impresionante să se degradeze”

Infrastructura statului român din afara granițelor s-a mișcat mult mai greu față de creșterea comunității. În ciuda altor țări, unde România are o rețea bogată de reprezentare, în Marea Britanie acum se încearcă punerea la punct a infrastructurii. În acest sens, Dan Mihalache susține că este nevoie de un fond separat care să fie folosit în mod expres pentru repararea și recondiționarea clădirilor.

„Îmi pare foarte rău că de-a lungul anilor nu am știut să prezervăm și să punem în valoare clădirile absolut impresionante pe care statul român le are în Londra. Am lăsat aceste clădiri să se degradeze și cred că în plan strategic, statul român ar trebui să-și constituie un fond distinct la buget pentru repararea și recondiționarea acestor clădiri. Acest fond nu ar trebui amestecat cu bugetul curent de funcționare a Ministerului Afacerilor Externe, pentru că atunci se va spune că nu sunt bani și ne vom limita la cârpeli. Ori cârpeala nu face niciun fel de sens, pentru că sunt clădiri ce trebuie băgate într-un proces de reparații generale, fiind foarte vechi.”, mai spune ambasadorul României în Marea Britanie.

Mai multe detalii în video de mai jos:

Peste jumătate de milion de români trăiesc în Marea Britanie

În cea de-a doua parte a interviului s-a discutat despre numărul românilor aflați în Marea Britanie și relația dintre cetățeni și ambasadă. Din cauza pandemiei COVID-19, majoritatea acțiunilor făcute pe plan diplomatic, la nivelul ambasadei, a fost sistată. Chiar și așa, numărul românilor care aleg să locuiască în Marea Britanie crește de la lună la lună, astfel că până la finalul anului se așteaptă ca numărul cetățenilor români să atingă cifra de un milion.

„Deocamdată, formula la care s-a ajuns, aceea de înregistrare a cetățenilor români pentru cei care au mai puțin de cei 5 ani vechime, cât și pentru cei care au mai mult de 5 ani vechime, este soluția cea mai rezonabilă. Foarte mulți români s-au înregistrat în ultima perioadă pentru statutul de pre-rezident. Mai este vreme până la 31 iulie 2021. Potrivit ultimei raportări dinainte de izbucnirea pandemiei, aveam deja înregistrați 590.000 de cetățeni români pentru statul de pre-rezident sau rezident. S-ar putea să constatăm că la sfârșitul acestui proces de înregistrare, numărul pe care noi l-am estimat să fie în realitate mult mai mare.”, ne-a declarat Dan Mihalache.

„Timpul de așteptare se va mări, undeva la 3-4 ore per solicitare”

Potrivit ambasadorului, datele sunt foarte greu de colectat, fiind vorba de o țară descentralizată, în care nu există o autoritate care să spună cu precizie câți români sunt în Marea Britanie. Există și un mix de turiști, sezonieri și alți români care stau doar câteva luni în Marea Britanie, tocmai de aceea cifrele sunt fluctuante.

„Ceea ce noi am încercat, optimizarea vitezei de lucru, va fi compensat negativ de noile cerințe de distanțare socială în epoca post-pandemie. Vreau să o spun în mod sincer, chiar dacă nu va fi pe gustul majorității, că viteza va scădea. Nu ne vom putea permite să menținem același flux de solicitări în aceste condiții de distanțare socială. Am făcut și un exercițiu, de a cronometra și de a vedea cât durează un serviciun consular per solicitare și e clar că timpul de așteptare în condiții de distanțare socială se va mări undeva la 3 sau 4 ore. Lumea va trebui să se pregătească psihologic pentru această realitate. Știu că toată lumea vrea ca lucrurile să se întâmple repede, dar vor fi alte condiții și trebuie să ținem cont. Va trebui să ne obișnuim și să lucrăm mai degrabă cu urgențele în mod direct, iar celelalte să le rezolvăm prin mijloace electronice.”, a conchis Dan Mihalache.

România se află în proces de refundamentare a parteneriatului strategic cu Marea Britanie. În continuare există o cooperare excelentă între cele două țări în domeniul militar, fiind posibilități de îmbunătățire a relațiilor economice și a schimburilor comerciale, considerate subdimensionate în raport cu potențialul existent. În cea de-a doua parte a interviului veți putea afla care este relația ambasadorului României în Marea Britanie cu Prințul Charles, dar și ce hobby-uri are acesta.

Mai multe detalii în video nr. 2:

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108