REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
12.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Invitaţie la înmormântare. Comuna în care doi preoţi şi primarul se bat care să facă mai repede case mortuare!

Invitaţie la înmormântare. Comuna în care doi preoţi şi primarul se bat care să facă mai repede case mortuare!

Replica API 29 octombrie 2019 | 02:50 889

Primarul unei comune constănţene a avut grijă să informeze cetăţenii că unul din preoţii localităţii n-a fost în stare să termine casa mortuară, deşi ar fi avut la dispoziţie peste 300 de mii de lei să înfăptuiască această construcţie! Ba, a mai transmis acelaşi edil, preotul cere bani şi localnicilor – de parcă oamenii ar contribui forţaţi, şi nu fiecare după puteri şi dacă doresc să o facă. Dar, nu-i nici o problemă, primarul a găsit soluţia: va construi primăria o casă mortuară, iar pentru această investiţie va folosi 425.000 de lei de la bugetul local. Chilipir şi alta nu! În câţiva ani, comuna va avea 3 case mortuare, iar după un calcul simplu, două dintre ele se vor bate de muscă. Motivul este simplu: nu mor atâţia oameni cât să fie utile toate cele 3 case mortuare.

Dar, să explicăm pe îndelete “minunea” din comuna Lumina, acolo unde se întrec să ridice case mortuare doi preoţi şi primul gospodar al localităţii, Ioan Roman. În comună există două biserici. La biserica veche (construită în 1945, şi care nu corespunde canoanelor ortodoxe) slujeşte preotul Doru Chiriac. Acesta are în construcţie o nouă biserică şi intenţionează ca în 2-3 ani, când e gata noua construcţie, să transforme vechiul lăcaş de cult în casă mortuară. Preotul Doru Chiriac a confirmat această situaţie, adăugând că, din calculele sale, anul trecut au decedat în comună circa 50 de persoane. Adică, 4 înmormântări pe lună. “În mediul rural oricum e greu să convingi bătrânii să scoată decedatul din casă şi să îl duci într-o casă mortuară. Cel puţin, aşa e acum”, a spus preotul.

Lucrări la casa mortuară de la biserica păstorită de preotul Cristi Coroiu, înainte de a fi stopate pentru că a expirat autorizaţia

La cea de a doua biserică slujeşte Cristi Coroiu. Ei bine, aici e problema primarului! Adică, preotul Coroiu a început de ceva vreme demersul pentru construcţia unei case mortuare. Între timp, a expirat autorizaţia de construcţie. “A venit Poliţia Locală şi ne-a somat să nu mai construim, până nu ne punem actele în regulă. De acord, respectăm legea. S-a întâmplat chestiunea asta într-un moment nepotrivit, să zic aşa, că doar ce ne ajutase cineva cu o sponsorizare – veniseră muncitori să ridice casa. Dar, aşteptăm, afce documentaţie, sper ca domnul primar să ne prelungească autorizaţia de construcţie”, a spus preotul Coroiu.

Numai că, în paralel, primarul a anunţat că se apucă el de casă mortuară: „Pentru a ne alinia normelor UE și legislației în vigoare, vă informez că a fost începută construirea Casei Morturare a comunei. Aceasta va asigura servicii pentru toți locuitorii, indiferent de religie. Consider că acest amplasament reprezintă o necesitate, mai ales în contextul creșterii numărului locuitorilor în comună. Valoarea investiției este de 425.000 de lei, suma fiind asigurată de la bugetul local. Casă Mortuară, construită în apropierea bisericii din centru, va avea o suprafață totală de 163 mp, ce vor cuprinde o sală de așteptare, două camere mortuare și trei grupuri sanitare. De asemenea, familiile vor avea la dispoziție și un spațiu de 13 mp dotat cu frigider și utilități ce vor permite pregătirea celor necesare. Totodată, Casa va fi dotată și cu un capac frigorific pentru sicriu și mobilier nou. De asemenea, vreau să menționez că încurajez și demersul preotului paroh al bisericii din centru de a construi o casă mortuară care să aparțină lăcașului de cult, condiția fiind ca părintele să obțină autorizația de construcție necesară pentru desfășurarea legală a activității”, a postat pe Facebook primarul comunei Lumina, Ioan Roman.

Investiţia anunţată de edil în urmă cu câteva zile vine în contextul în care doi preoţi, aşa cum arătam mai sus, au deja în plan edificarea unor case mortuare; dar, de ce să nu recunoaştem, este mai uşor pentru o primărie care dispune de o sumă exactă să construiască rapid casa mortuară. E un fel de „mană cerească” pentru un primar care nu mai are mult şi dă piept cu anul 2020. Anul 2020 este anul alegerilor locale, când edilul trebuie să se prezinte în faţa comunităţii cu proiecte realizate sau măcar demarate. Ori, în Lumina, chiar asta îi reproşează cetăţenii primarului: n-a mişcat mai nimic de când a fost ales! Sau, cum au remarcat alţi cetăţeni: „Mai bine dădea banii ăştia (425.000 de lei – n.r.) pe drumuri sau şcoli”. Mai menţionăm că planul primarului de a construi el casa mortuară, deşi ştia clar ce fac preoţii comunei (că există planuri şi chiar investiţii începute pentru comunitate) este din 2018 – iată DOVADA! (Accesând linkul, puteţi vedea exact şi zona unde vrea edilul să construiască.)

Rămâne de văzut: serviciile mortuare de la casa mortuară construită de primar vor fi contracost sau fără costuri, ca cele propuse, spre exemplu, de preotul Doru Chiriac?

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mai bine ii fac o groapa lui chiru .
0
1
Ma primarule nu te pune cu popa,pentru ca asta este in stare sa ii trimita pe oameni la tine sa le ingropi mortii,caci asta este afacerea popilor care sunt stat in stat pentru ei nu exista lege ei nu raspund decat in fata lui Dumnezeu.
2
0
mai merge canalizarea in lumina ?
2
0
sa mearga si la MERENI judetul Constanta sa i explice primarului de acolo care sunt procedurile pentru contruirea unei case mortuare...sa-l ajute cu idei de spalrea banilor poate asa va face si el o casa mortuara
1
0
viitor de aur ne asteapta
2
0
Eeeee dar daca in 2020 nu va mai fi ales primar ?----va lua in chirie casa mortuara unde se stie cit se cistiga !---rominul nu e fraier !
2
0
au inebunit salcamii...
2
0
Eu unul opinez asa.K trebuie s-au nu trebuie casa mortuara ii una.Dar de asa zisa treaba a primarului va pot spune cu siguranta NU a facut nimicuta.A dormit in jiltul de la primarie si cam atiit.
3
0
In Lumina sunt strazi pietruite, care in actele primariei apar de ani buni ca asfaltate. Gunoiul se ia cu intarziere, cu un buldo-excavator si un camion. Sunt foarte multe nereguli...da' macar mortu' sa aiba optiuni, unde vrea sa fie dus...cum era sloganul ala de pompe funebre, "vrei, nu vrei, tot la noi ajungi"
11
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212