rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iohannis sesizează CCR cu Legea privind regimul fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule şi grinduri

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, Curţii Constituţionale a României (CCR) a sesizare de neconstituţionalitate asupra legii care prevede instituirea unui regim fiscal derogatoriu pentru terenurile din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, pentru construcţiile ridicate pe acestea şi activităţile economice de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe desfăşurate în aceste zone.

"Considerăm că această lege contravine prevederilor constituţionale ale art. 76 alin. (1) şi pe cele ale art. 136 alin. (4), ale art. art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 alin. (1), ale art. 73 alin. (1), art. 16 alin. (1) şi ale art. 135, ale art. 102 alin. (2) teza finală, precum şi celor ale art. 138 alin. (5)", afirmă şeful statului în sesizarea la CCR.

Iohannis arată că Parlamentul i-a transmis pe 9 noiembrie acest act normativ în vederea promulgării şi că acesta instituie un regim fiscal derogatoriu aplicabil unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate, în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare.

Şeful statului indică faptul că, pentru terenurile respective, legea prevede scutirea de la plata taxei pe teren, stabilind în acest scop o derogare expresă de la aplicarea prevederilor Codului fiscal. Totodată, acelaşi act normativ prevede, pentru activităţile economice autorizate, neaplicarea dispoziţiilor Codului fiscal prin care se stipulează impozitarea unei cote de 5% asupra veniturilor înregistrate şi obţinute din activităţi de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor, iar în privinţa activităţilor economice autorizate le este aplicabilă reducerea valorii la o cotă de 5%. În ceea ce priveşte construcţiile şi activităţile economice se prevede că taxele şi impozitele locale calculate şi datorate potrivit Codului fiscal se reduc cu 50%.

Preşedintele Iohannis precizează că impunerea acestor derogări de la Codul fiscal este de natură să determine o reducere a veniturilor la bugetul de stat, ceea ce, potrivit dispoziţiilor Constituţiei, necesită, în mod obligatoriu, indicarea sursei de finanţare. El adaugă şi obligaţia solicitării fişei financiare.

Şeful statului arată că pentru acest act normativ s-a solicitat doar punctul de vedere al Guvernului, nu şi fişa financiară obligatorie. El precizează şi că nici expunerea de motive a legii criticate nu detaliază impactul bugetar al soluţiilor legislative preconizate.

"Solicităm Curţii Constituţionale să constate că nu au fost îndeplinite condiţiile legale şi constituţionale referitoare la solicitarea fişei financiare nici de către iniţiatorul propunerii legislative şi nici de către Parlament, ceea ce atrage neconstituţionalitatea în ansamblu a legii deduse controlului, prin raportare la dispoziţiile art. 138 alin. (5) din Constituţie", se arată în sesizare.

Preşedintele Iohannis contestă şi modul în care s-a votat în camera decizională, respectiv Camera Deputaţilor.

"Parlamentarii ar fi trebuit să acorde votul lor final, individual, asupra fiecărei legi aflate pe ordinea de zi, iar nu asupra unei liste de propuneri legislative, respectiv un vot colectiv asupra unor puncte ce au reprezentat, în concret, numerotarea propunerilor legislative respective", arată Iohannis, afirmând că astfel nu s-a respectat procedura constituţională şi regulamentară de adoptare a legii.

Şeful statului mai arată că legea a fost adoptată cu 16 amendamente la Camera Deputaţilor. El arată că amendarea are un obiect de reglementare complet diferit de cel avut în vedere de iniţiator şi de cel adoptat de Senat, ceea ce încalcă principiul bicameralismului, existând şi efecte asupra regimului juridic aplicabil resurselor de apă, a malurilor şi albiilor sau cuvetelor acestora.

"În forma adoptată, Legea (...) nesocoteşte principiul constituţional în virtutea cărora o lege nu poate fi adoptată de o singură Cameră, legea fiind, cu aportul specific al fiecărei Camere, opera întregului Parlament", se arată în sesizarea la CCR.

Preşedintele Iohannis mai precizează că, potrivit acestei legi, insulele, grindurile şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică, precum şi unele părţi din aceste terenuri a căror suprafaţă nu este mai mică de 10 hectare - sunt exceptate de la prevederile Legii apelor nr. 107/1996. Aşadar, rezultă că aceste categorii de terenuri se exceptează nu doar de la unele norme ale Legii nr. 107/1996, ci de la întreaga lege, regimul stabilit prin acest act normativ neaplicându-se respectivelor terenuri, subliniază şeful statului.

În acest context, şeful statului spune că legea criticată trebuia calificată şi adoptată, ca lege organică, cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere a Parlamentului, iar nu ca lege ordinară. În plus, şi conţinutul complex al actului normativ, afirmă Iohannis, solicita adoptarea sa ca lege organică.

"Având în vedere expunerea de motive, precum şi dispoziţiile normative cuprinse, rezultă faptul că legea criticată vizează prevederi referitoare la concesionarea de către unităţile administrativ-teritoriale a suprafeţelor disponibile din terenurile în cauză, precum şi la intrarea acestor categorii de terenuri în domeniul public al statului şi administrarea unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare. Aşadar, prin conţinutul normativ, dispoziţiile art. 6 şi cele ale 10 din legea criticată reglementează, în concret, în domeniul legii organice, potrivit art. 136 alin. (4) din Constituţie. Prin urmare, considerăm că obiectul de reglementare al acestor norme se circumscrie noţiunii de "bunuri proprietate publică" prevăzute de 136 alin. (4) din Constituţie, astfel că actul normativ criticat are caracter de lege organică. Mai precis, legea transmisă la promulgare conţine şi norme de natura legii organice, întrucât se referă la aspecte care sunt în directă legătură cu domeniul de reglementare al legii organice", susţine Iohannis.

Legea criticată reglementează într-un domeniu pentru care Constituţia prevede expres caracterul organic, respectiv intrarea unor terenuri în domeniul public al statului, concesionarea sau administrarea acestora, menţionează şeful statului.

"Considerăm că legiuitorul nu a respectat procedura constituţională de adoptare a legilor organice. Neadoptând legea cu majoritatea cerută de norma constituţională, Parlamentul nu a respectat limitele domeniului organic prevăzute de art. 136 alin. (4) din Constituţie. Prin urmare, legea dedusă controlului de constituţionalitate a fost adoptată ca lege ordinară, deşi aceasta conţine, din punct de vedere al criteriului material, prevederi care aparţin domeniului legii organice, ceea ce determină încălcarea art. 76 alin. (1) din Legea fundamentală, referitor la adoptarea legilor organice", susţine şeful statului.

Preşedintele afirmă că legea creează atât o încălcare a principiului liberei concurenţe în economia de piaţă, cât şi o dublă discriminare: pe de o parte, între cei care deţin cu titlu de proprietate ori care îşi desfăşoară activitatea pe insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu o suprafaţă mai mare de 35 de hectare cu potenţial de exploatare economică rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică şi celelalte persoane care îşi desfăşoară activitatea în alte zone; pe de altă parte, între persoanele care realizează activităţi de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul şi servicii conexe acestora şi persoanele care desfăşoară alt tip de activităţi economice, pe aceste terenuri.

"Legea criticată pune într-o poziţie favorizantă anumite categorii de operatori economici faţă de alţii care fie întreprind alte activităţi economice în aceleaşi locaţii, fie desfăşoară activităţi economice cu acelaşi obiect, dar nu în locaţiile respective. Acest lucru determină instituirea unui privilegiu în funcţie de locul desfăşurării activităţilor economice de către operatorii economici, prin lege impunându-se o favoare nejustificată acordată unei categorii de operatori economici care desfăşoară numai acele activităţi economice, autorizate potrivit legii criticate, pe anumite terenuri expres prevăzute în lege", spune Iohannis.

Preşedintele Iohannis arată că legea prevede că "la solicitarea unităţilor administrativ-teritoriale, în termen de 90 de zile de la primirea solicitării, Guvernul identifică terenurile susceptibile de a fi incluse în categoria celor descrise la art. 2 şi asigură intrarea acestora în domeniul public al statului şi administrarea unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare", susţinând că aceste dispoziţii au un caracter imperativ sunt de natură a pune în discuţie rolul constituţional al autorităţii executive.

Şeful statului solicită CCR să admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că Legea privind unele măsuri de regim fiscal derogatoriu aplicabil anumitor terenuri, construcţii edificate pe acestea şi anumitor activităţi economice autorizate este neconstituţională, în ansamblul său.

sâmbătă, 28 noiembrie 2020896
Comentarii

00Pan la urma au dat o(29 noi 07:58)
Alde Nicolae si Nicolicea.nu s au putut abtine.probabil era o promisune care a fost facuta grupurilor de interese care detin petece de pamant pe insule grinduri peninsule.5 la suta impozit pe venit si 0 impozit pe cladiri si terenuri.buun, un soi de paradis fiscal, ce pizda ma si,ca doar avem o economie care duduie si nah, e nevoie de paradis fiscal.doamne fereste ce golani ne au condus
01se pregatisera pesedeii(28 noi 18:54)
de o noua furaciune !!! Muie cu cacat !!!
mai mult...Politică
21 ian 00:09PoliticăIohannis îi felicită pe Biden şi Harris: Sunt convins că vom continua să dezvoltăm Parteneriatul Strategic

Preşedintele Klaus Iohannis transmite felicitări omologului său american, Joe Biden, şi vicepreşedintelui Kamala...258

21 ian 00:09PoliticăRareş Bogdan face un pas în spate după ce a cerut demisia lui Orban: 'Acum e tardiv'728
21 ian 00:09PoliticăFlorin Cîțu vorbește despre demisie720
21 ian 00:08PoliticăUn deputat propune tăierea unor avantaje financiare ale parlamentarilor

Deputatul USR Mihai Polițeanu a declarat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că i se par prea mari...355

21 ian 00:00PoliticăCameră - Bulai (USR PLUS): Susţinem necesitatea unei reforme şi legislativă pentru Televiziunea publică252
21 ian 00:07PoliticăGuvernul pregătește recompense pentru personalul din instanțe506
21 ian 21:18PoliticăFlorin Cîțu a dat semnalul concedierilor în administrația locală

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, de la Palatul Victoria, că bugetul nu mai poate susține un număr așa...1107

21 ian 21:18PoliticăGuvernul a aprobat introducerea unor noi categorii de persoane în etapa a doua de vaccinare439
21 ian 21:17PoliticăPROTEST la poarta lui Stelian Ion! Ce a discutat ministrul Justiției cu sindicaliștii875
21 ian 21:16PoliticăViorica Dăncilă publică o carte despre relația cu Dragnea și campaniile din 2019

Fostul premier Viorica Dancilă anunță, într-un mesaj pe Facebook, că urmează să publice o carte despre perioada...589

21 ian 21:16PoliticăMembrii Guvernului, vaccinați împotriva Covid-19 la Spitalul Militar513
21 ian 21:15PoliticăRaed Arafat: „Ideea unei doze anuale de vaccin încă nu e pusă pe masă“589
Vremea
2.3°2.3° - 5.7° joi, 21 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 79%
Vânt: 3.79 m/s
Presiune: 1023 milibari

Loto
6/49536335322
5/4035226211323
joker326294582
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 ian 00:00SportReal Madrid, eliminată din Cupa Spaniei de Alcoyano, o echipă din liga a 3-a

Real Madrid a suferit o eliminare greu de digerat, în "16-imile" Cupei Spaniei. Campioana en-titre din La Liga a fost...128

21 ian 00:00SportFulham - Manchester United 1-2. Pogba a marcat golul victoriei pentru liderul din Premier League

...107

21 ian 00:00SportCM Handbal (m): Elveția a reușit surpriza zilei (20-18 vs Islanda) - Primele rezultate înregistrate în Grupele Principale

Elveția, înlocuitoarea SUA la CM de handbal masculin din Egipt, a produs surpriza zilei învingând reprezentativa...145

21 ian 08:12SportRăzvan Lucescu, victorie în campionatul Arabiei Saudite

Al Hilal, formaţia antrenată de Răzvan Lucescu, a învins, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 2-0, echipa Al...145

Local
21 ian 21:11LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 3,47

Incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus continuă să scadă. Potrivit datelor furnizate de către...906

21 ian 21:11LocalMINOR DISPĂRUT! Dacă îl vedeţi, sunaţi la 112!

Polițiștii din cadrul Secției 4 au fost sesizați cu privire la dispariția lui SANDU MARIO ANDREI, de 14 ani, din...1192

21 ian 21:11LocalAutostrada A4 va CONTINUA spre SUDUL litoralului

1639

21 ian 21:14LocalJandarmeria Constanța, bilanțul anului 2020

În baza competenţelor stabilite prin lege, în domeniul ordinii şi siguranţei publice, Gruparea de Jandarmi Mobilă...688

21 ian 21:13LocalJucării şi bunuri în valoare de 171.500 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...600

21 ian 21:11LocalProgramul „Masa Caldă” se desfășoară în mai multe localități din Constanța

În contextul progreselor făcute în programul „Masa Caldă”, desfășurat în cadrul POAD, prefectul județului...1290

21 ian 21:12LocalTeatrul de Stat Constanța, obligat să o repună în funcție pe Daniela Dumitrescu

Magistrații Tribunalului Constanța au admis, în parte, cererea de chemare în judecată formulată de Daniela...966

21 ian 21:12LocalCARAMBOL pe bulevardul TOMIS: O persoană a fost RĂNITĂ

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină la ieşire din Constanţa, pe sensul de mers către...1664

21 ian 21:12LocalUn tânăr s-a RĂSTURNAT cu MAȘINA, în județul CONSTANȚA!

1908

Politică
21 ian 21:18PoliticăFlorin Cîțu a dat semnalul concedierilor în administrația locală

Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, de la Palatul Victoria, că bugetul nu mai poate susține un număr așa...1107

21 ian 21:18PoliticăGuvernul a aprobat introducerea unor noi categorii de persoane în etapa a doua de vaccinare

Guvernul a aprobat Hotărârea prin care noi categorii de persoane vor intra în etapa a doua a campaniei naționale de...439

21 ian 21:17PoliticăPROTEST la poarta lui Stelian Ion! Ce a discutat ministrul Justiției cu sindicaliștii

875

21 ian 00:08PoliticăUn deputat propune tăierea unor avantaje financiare ale parlamentarilor

Deputatul USR Mihai Polițeanu a declarat, miercuri, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că i se par prea mari...355

21 ian 00:00PoliticăCameră - Bulai (USR PLUS): Susţinem necesitatea unei reforme şi legislativă pentru Televiziunea publică

USR PLUS susţine necesitatea unei reforme şi din punct de vedere legislativ pentru Televiziunea publică în cel mai...252

21 ian 00:07PoliticăGuvernul pregătește recompense pentru personalul din instanțe

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică o Lege privind statutul personalului de specialitate judiciară și...506

21 ian 21:16PoliticăViorica Dăncilă publică o carte despre relația cu Dragnea și campaniile din 2019

Fostul premier Viorica Dancilă anunță, într-un mesaj pe Facebook, că urmează să publice o carte despre perioada...589

21 ian 21:16PoliticăMembrii Guvernului, vaccinați împotriva Covid-19 la Spitalul Militar

Miniștrii cabinetului Cîțu se vaccinează împotriva COVID-19 în această dimineață, la Spitalul Militar Central...513

21 ian 21:15PoliticăRaed Arafat: „Ideea unei doze anuale de vaccin încă nu e pusă pe masă“

589

Interviuri
12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1668

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4497

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

3729

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3255

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3218

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

4902

Monden
21 ian 00:00MondenBryan Adams și-a văzut în sfârșit mama după o pauză de un an de zile

Scene emoționante la un azil de bătrâni din statul Montana, situat în nordul SUA. Bryan Adams a fost obligat să...275

21 ian 00:00MondenEric Clapton, modul groaznic în care şi-a pierdut fiul de doar patru ani

Eric Clapton a obţinut un succes internaţional cu piesa „Lacrimi în Rai” , care are la bază o dramă personală....313

21 ian 00:00MondenEd Sheeran, Elton John și alte vedete britanice trag un semnal de alarmă privind turneele muzicale post-Brexit

246

21 ian 00:00MondenJohnny Rotten consideră că o viitoare miniserie TV despre trupa Sex Pistols este „lipsită de respect“

Johnny Rotten, solistul trupei Sex Pistols, a declarat că o viitoare miniserie TV dedicată legendarei formaţii punk...223

21 ian 00:00MondenSerialele „The Crown“ şi „Ozark“ au primit câte şase nominalizări la gala Critics' Choice TV Awards

Serialele "The Crown" şi "Ozark", produse de Netflix, au primit cele mai multe nominalizări - câte şase - la cea...231

21 ian 00:00MondenNetflix a câştigat 2,7 miliarde dolari în 2020 şi a ajuns la peste 200 milioane de abonaţi

224

Mapamond
21 ian 00:00MapamondCoronavirus: Vaticanul a început vaccinarea persoanelor fără adăpost la Roma

Vaticanul a început miercuri să vaccineze gratuit împotriva COVID-19 persoane fără adăpost din Roma, relatează...208

21 ian 00:00MapamondCoronavirus: În Turcia s-au administrat în prima săptămână de vaccinare peste un milion de doze

În Turcia s-au administrat în prima săptămână de vaccinare împotriva COVID-19 peste un milion de doze din...249

21 ian 00:00MapamondÎntârzieri în livrările de doze de vaccin: Italia va întreprinde acţiuni în justiţie împotriva Pfizer

237

21 ian 00:00MapamondCoronavirus: Reprezentanţi ai spitalelor din Paris avertizează că răspândirea bolii s-ar putea accelera

Răspândirea noului coronavirus în Franţa ar putea să se accelereze rapid în lunile următoare din cauza apariţiei...223

21 ian 00:00MapamondCoronavirus: Aproape 100.000 de decese în Marea Britanie. Ministrul de Interne consideră bilanţul "tragic"

Numărul deceselor asociate COVID-19 în Marea Britanie se apropie de 100.000, însă ministrul de Interne Priti Patel a...225

21 ian 00:00MapamondOMS: Varianta britanică de coronavirus este prezentă în cel puţin 60 de ţări şi teritorii

211

Sănătate
21 ian 00:00SănătateCele mai bune remedii din plante pentru combaterea durerii menstruale

Durerile menstruale, normale de altfel în timpul menstruației, pot fi combătute și fără să înghițim diverse...224

21 ian 00:00SănătateMetode eficiente prin care scapi de senzația de greață

Greața este senzația de rău de la stomac, care apare adesea înainte de vomă. Nu este obligatoriu că senzația de...232

21 ian 00:00SănătateRemedii din plante pentru afecțiuni cardiovasculare: Cum te ajută fitoterapia

216

21 ian 00:00SănătateAi putea avea hipertensiune? 4 semne de avertizare

De foarte multe ori, hipertensiunea nu are simptome vizibile, însă, cu puțină atenție, îți poți da seama dacă...277

21 ian 00:00SănătateCe este parentingul autoritar și cum îl poți pune în aplicare?

Stilul de parenting autoritar nu este unul nou, ci a fost dezbătut de psihologul Diana Baumarind încă din anii ’60....230

21 ian 00:00SănătatePrediabet: simptome, cauze, factori de risc

Prediabetul nu este o afecțiune atât de cunoscută, cu toate că joacă un rol cât se poate de important în...257

21 ian 00:00SănătateCeai de iasomie: beneficii și recomandări

Știai că ceaiul de iasomie este extrem de popular în China și că este băut aproape la orice masă? Chinezii...244

21 ian 00:00SănătateArnica - la ce remedii o poți folosi și ce beneficii are

Arnica este o plantă medicinală cu denumirea științifică Arnică montană, care este folosită că ingredient...225

21 ian 00:00SănătateUleiul esențial de obligeană are efecte antireumatice și calmante

206

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT