REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Iordache, atac la Moinescu: "Medgidia nu va dori ca în fruntea ei să fie o persoană condamnată"

Iordache, atac la Moinescu: "Medgidia nu va dori ca în fruntea ei să fie o persoană condamnată"

Replica API 16 februarie 2012 | 00:00 125

Pregătit de alegeri

Pregătit de alegeri

Liberalul Marian Iordache, primarul din Medgidia, este pregătit pentru alegerile locale şi spune că, potrivit sondajelor, nu ar trebui să aibă "emoţii". Contracandidatul său cel mai puternic rămâne pedelistul Dumitru Moinescu, pe care edilul îl consideră "avocatul unui grup de interlopi".

Rep: Într-un interviu acordat cotidianului Replica în decembrie 2010 susţineaţi că "este o calamitate să fii primar într-o localitate în care nu sunt resurse". Ce vă determină să candidaţi pentru un nou mandat?

Marian Iordache: Ambiţia de a crea resurse financiare şi de a lăsa în urma mea un oraş care să fie foarte funcţional. Poate că expresia mea a fost foarte dură, dar acela era sentimentul atunci. Am candidat în 2008, cunoscând anumite date de buget, cu un guvern favorabil ce era de aceeaşi culoare politică cu mine şi care mă sprijinea. S-a întâmplat, ca pe parcurs, să se schimbe datele problemei, sprijinul nu a mai fost atât de important, resursele au scăzut, pentru că Medgidia are foarte mulţi bugetari şi prin diminuarea salariilor au scăzut şi veniturile de la bugetul local. Toate aceste minusuri au fost adăugate la ratele către bănci şi la toate cheltuielile care ţin de bugetul local la care s-a mai transferat fără bani şi sănătatea. Spitalul Medgidia se află în subordinea primăriei, deserveşte o populaţie numeroasă din judeţul Constanţa, instituţie care trebuie să cofinanţeze unitatea de tratament. Este o plăcere şi o onoare să te ocupi de sănătate. De altfel, ce s-a întâmplat până acum în sănătate este aproape o blasfemie. Sistemul trebuie să se schimbe, în ideea că dacă vrem oameni care să se îngrijească de sănătatea noastră atunci trebuie să-i plătim corect şi să-i valorizăm atât pe medici, cât şi pe profesori. Dacă nu le vom acorda importanţa cuvenită nu vom avea o societate echilibrată şi nu vom avea şanse de izbândă. Nu cred că persiflându-i pe medici şi tratându-i ca pe oameni care lucrează la şaibă vom avea succes.

Rep.: Care sunt obiectivele Partidului Naţional Liberal la alegerile locale din 2012?

M.I.: Ne propunem reeditarea succesului din 2008, respectiv să avem în colegiu senator şi deputat PNL, dar şi să câştigăm din nou Primăria Medgidia. Există o bună alianţă la Medgidia cu Partidul Conservator şi suntem în discuţii cu PSD pentru USL, alianţă care până acum nu s-a cristalizat. Alergăm pe culoare paralele. Probabil că există o perioadă în care conducerile celor două partide se vor lămuri asupra candidaţilor şi vom reuşi să pornim motorul campaniei electorale.

Rep.: Ce spun sondajele?

M.I.: Pe primul loc Marian Iordache, la dublu numărului de vot faţă de fostul primar ce pare să fie unul dintre candidaţi. Mai există un număr mare de potenţiali contracandidaţi la Primăria Medgidia, dar care au procente nesemnificative, de 2-4%. Nu s-a desprins încă o altă personalitate mai puternică decât Iordache sau Moinescu care să facă jocurile, să stabilească o altă ierarhie. Aşa cum arată rezultatele sondajelor de acum, teoretic n-ar trebui să am emoţii la alegerile următoare.

Rep.: Din partea PSD vor exista candidaţi sau se va ajunge la o înţelegere prin semnarea protocolului USL?

M.I.: Teoretic ar trebui să se ajungă la o înţelegere, pentru că este o cerinţă pe care liderii celor două partide au cerut-o tuturor şi nu cred că anumite persoane poate, în acest moment, să schimbe această decizie. Dacă nu dorim să guvernăm, atunci putem să stăm în opoziţie şi în următorii 4 ani. Dacă vom dori să câştigăm şi să guvernăm în mandatul următor, atunci trebuie să fim solidari unii cu alţii, să înţelegem lucrurile aşa cum sunt şi să lăsăm orgoliile deoparte. Eu sunt dispus să tai orice urmă de orgoliu pe care o am, pentru că nu orgoliu este baza de la care trebui să plecăm, ci ceea ce trebuie să facem cu adevărat în localităţile noastre, respectiv să le gospodărim mai bine, să le înfrumuseţăm şi să creăm oamenilor un trai mai bun. Dacă vrem să realizăm aceste lucrări le putem face din poziţia de guvernare şi nu din opoziţie.

Rep: Din exterior activitatea dumneavoastră pare a fi boicotată de consilierii PDL. Ce se întâmplă de fapt?

M.I.: La Medgidia există grupul consilierilor PDL care votează în permanenţă împotrivă, începând de la procesul verbal de la şedinţa precedentă şi terminând cu ultimul proiect aflat pe ordinea de zi. Rareori se întâmplă să voteze proiectele iniţiate de mine şi în acele momente mă şi mir că votează pentru. Este o chestiune care nu are legătură cu jurământul că vrem binele cetăţenilor sau cu administraţia. Proiectele li se trimit cu 5 zile înainte de şedinţă, prin poştă electronică, fiecărui consilier şi le pot analiza liniştiţi acasă, iar toate persoanele care fac parte din expertiza primăriei sunt la dispoziţia consilierilor şi teoretic nu ar trebui să existe nici un fel de emoţie în legătură cu voturile. Totuşi, de cele mai multe ori, PDL are o atitudine de "Gică Contra" şi votează cu orice preţ împotrivă, pentru a se defini ca principali oponenţi ai primarului. Relaţia mea cu PDL nu este una proastă, este aşa doar la Medgidia, pentru că fostul primar, Dumitru Moinescu, este şi preşedintele organizaţiei PDL şi nu are dialog cu nimeni. Cu PDL la nivel naţional şi judeţean am avut relaţii de respect reciproc, nu am simţit o presiune din partea PDL de pe plan judeţean sau naţional pentru a bloca lucrurile, însă nu am fost ajutat financiar. Nici nu mi-am făcut un obiectiv din acest lucru, mi-am dat seama că banii s-au direcţionat către primarii din PDL şi apoi către alţii. Din punct de vedere local, dorinţa fostului primar de a candida din nou la funcţia de primar cred că-l determină să voteze în permanenţă împotrivă. Moinescu are o mare dificultate, a fost condamnat, nu pot comenta hotărârile judecătoreşti. Îmi pare sincer rău, pentru că este medgidian, are un trecut cu politica, dar şi-a permis să facă lucruri care nu se fac dintr-o poziţie publică, aceea de a fi extrem de partizan cu un grup de interlopi şi probabil că asta a contat enorm în modul în care justiţia l-a privit. L-a privit nu neapărat ca pe primarul din Medgidia, căruia poţi să-i acorzi circumstanţe indiferent dacă acest primar este Iordache, Pintilie sau altcineva, ci ca apărătorul acelui grup care avea un interes nelegitim în legătură cu oraşul. Un interes de a crea turbulenţe, de a pune presiune asupra agenţilor economici, de a cere taxe de protecţie, se întâmplau multe lucruri. Respectivii se credeau deja stăpânii oraşului şi dictau politica economică, iar în momentul în care s-a întâmplat acel incident cu pistoalele, locul în care s-au ascuns a fost biroul primarului şi chiar în spatele acestuia. În raporturile pe care primarul le avea cu poliţia, aceştia erau apăraţi. Sigur, justiţia şi-a pus întrebarea: "De ce o persoană publică precum Dumitru Moinescu poate să fie dintr-o dată avocatul unui grup de interlopi?" Astfel, primarul a primit o pedeapsă de şase luni cu suspendare, poate candida, dar cred că Medgidia nu va dori ca în fruntea ei să fie o persoană condamnată.

Rep.: Ce proiecte de viitor aveţi pentru municipiul Medgidia?

M.I.: Sunt multe proiecte ce vor face obiectul campaniei electorale din 2012, pentru că mă pregătesc să candidez pentru alegerile următoare. Sunt foarte interesat de dezvoltarea infrastructurii sportive. Mă interesează dezvoltarea urbană a oraşului, mă refer la construcţia de locuinţe, garsoniere pentru tineri, dar există şi soluţii de extindere a Medgidiei pe orizontală, cu case, în zone noi. Mă interesează finalizarea proiectelor de infrastructură rutieră şi în mandatul următor cred că străzile vor fi perfect asfaltate. Îmi doresc foarte mult ca Medgidia să se dezvolte din punct de vedere economic, pentru că sursa principală de venit o reprezintă taxele şi impozitele locale, economia locală care, dacă va fi dezvoltată, va asigura resursele necesare funcţionării sistemului. Parcurile din zona de nord a municipiului, spaţiile verzi din jurul blocurilor, toate parcările şi podul rutier aflat peste canal, cu toate vor fi îmbunătăţite. În cazul podului nu s-au mai demarat investiţii din 1980, iar anul acesta va intra în reparaţii capitale, lucrările vor fi finalizate în maxim un an. Faptul că de 20 de ani sunt implicat în administraţia locală, uneori ca decident, alteori ca executant, am avut posibilitatea să discern foarte bine ce trebuie făcut, cum trebuie făcut şi mai ales cum trebuie abordate problemele astfel încât, cu bani mai puţini, să pot realiza multe din lucrurile pe care oamenii şi le doresc. Medgidia nu există numai din cauza infrastructurii, ci pentru că există oameni şi pentru asta ne-am concentrat foarte mult pe educaţie, cultură, activităţi care să educe cetăţenii şi copiii. Există o bună colaborare la nivelul unităţilor şcolare cu directorii, cu cadrele didactice şi copiii. În Medgidia sunt 760 de copii premianţi la concursuri naţionale şi internaţionale, la diferite discipline cultulare şi sportive. De altfel, anul 2011 mi-a oferit posibilitatea să premiez în parte fiecare copil. Sigur, lucrările de la Autostradă au reprezentat un debuşeu important şi aici a fost treaba Guvernului să finalizeze aceste lucrări. Ca primar şi Consiliu Local am făcut tot ce a ţinut de noi încât orice lucruşor care ţinea de autostradă să fie rezolvată cu maximă celeritate. Tot ce a ţinut de terenurile din Medgidia le-am rezolvat în regim de urgenţă, iar referitor la transportul rutier şi cazarea oamenilor care lucrează acolo am încercat să le rezolvăm la nivelul municipiului astfel încât să avem intrări financiare către agenţii economici din oraş.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108