REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Jale în judeţ: lipsă acută de cadre didactice, la început de an şcolar

Jale în judeţ: lipsă acută de cadre didactice, la început de an şcolar

Replica API 12 septembrie 2012 | 00:00 115

Răducu Popescu zice că de vină este fosta guvernare

Răducu Popescu zice că de vină este fosta guvernare

Noul an şcolar mai că bate la uşă, iar catedrele vacante au rămas neocupate. Aceasta este problema cu care se confruntă Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, motiv pentru care se va apela la "strategii" de rezervă. Potrivit şefului ISJ, Răducu Popescu, totul se datorează unei proaste guvernări în trecut.

În perioada 6 - 7 septembrie s-au desfăşurat în cele trei centre, Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Liceul Teoretic George Călinescu şi Colegiul Tehnic Energetic Constanţa, şedinţe publice de repartizare a candidaţilor pe posturile vacante. După încheierea acestora, statistica indica, la data de 7 septembrie, 100 de posturi neocupate de învăţători şi 40 de educatori, majoritatea în judeţ. Potrivit reprezentanţilor ISJ, rezultatele, deloc fericite, sunt din cauza înfiinţării clasei pregătitoare. "Cred că este şi rerezultatul unei proaste înţelegeri a situaţiei ce intervine acum, atunci când a fost propusă înfiinţarea clasei pregătitoare. Noi am pregătit oameni pentru clasa pregătitoare, dar rămân descoperite celelalte posturi pentru că tot corpul de învăţători a rămas acelaşi", a declarat Mircea Vrană, inspector şcolar adjunct. Însă, pentru a se remedia situaţia, inspectorii spun că vor apela la plata cu ora sau la personal asociat, mai exact studenţi care doresc să se angajeze ca învăţători şi educatori. În plus, au început să apară cereri de renunţare la posturi, cam 10 - 15. Despre acest aspect, şeful ISJ a precizat că vechea guvernare nu a făcut nimic constructiv, iar dacă cineva ar fi vrut să distrugă sistemul de învăţământ, ar fi apelat exact la aceleaţi strategii. "Este vorba despre un volum foarte mare de muncă şi o retribuţie modestă, este un lucru pe care eu îl înţeleg. Mai bine renunţi acum decât la jumătatea anului, sau să nu-ţi faci treaba. Vom încerca să postăm din nou pe site anunţuri, să facem în aşa fel încât să fie bine. Asta este o altă consecinţă a acestor legi adoptate prin asumare şi nu dezbatere publică. Am senzaţia că dacă cineva şi-ar fi dorit să distrugă acest sistem de învăţământ, ar fi făcut acelaşi lucru. Nu mi se pare nimic constructiv în toată abordarea avută de vechea guvernare. Nu fac politică, vă spun în calitate de profesor, pentru că asta fac eu de 20 de ani: formez profesori", a spus Răducu Popescu. Însă, cum lucrurile trebuie să intre pe un făgaş norma, Popescu a precizat că începând de săptămâna viitoare, de marţi, se va întâlni cu toţi directorii unităţilor de învăţământ pentru a-i consulta. "Vreau să discut cu fiecare în parte, cu 40 - 50 de directori pe zi, mai ales inspectorii de la management, pentru că vrem să aducem un nou management în actul educaţional, de la grădiniţe şi până la licee şi colegiu. Vom avea astfel de întâlniri. Aceasta este principala noastră preocupare, de a susţine, îndruma directorii să-şi desfăşoare activitatea", a spus şeful ISJ. Primii pe listă vor fi directorii grădiniţelor, urmând ca până vineri să fie luaţi la rând şi directori şcolilor liceelor.

Clasa pregătitoare va funcţiona în regim simultan, la mai multe şcoli din judeţ

În ceea ce priveşte situaţia statistică a preşcolarilor şi şcolarilor din învăţământul pruniversitar constănţean, pentru anul 2012 - 2013, sunt 110.304, dintre care 19.000 preşcolari, 33.259 din învăţământul primar, 26.645 din învăţământul gimnazial, 25.500 din cel liceal, 5.200 din cel profesional şi 700 din cel postliceal. La nivelul judeţului Constanţa vor funcţiona 235 de clase pregătitoare, cadre didactice formate fiind 239, prin proiectul "Organizarea interdisciplinară a ofertelor de învăţare pentru formarea competenţelor cheie la şcolarii din clasele I - IV", program de formare continuă de tip "blended learning", pentru cadrele didactice din învăţământul primar. Ca atare, clasa pregătitoare va funcţiona în regim simultan la Şcoala cu clasele I-VIII din Vulturu (clasa pregătitoare + clasa a II-a), Saraiu (clasa pregătitoare + clasa I), Dumbrăveni (clasa pregătitoare + clasa I + clasa a II-a), Horia (clasa pregătitoare + clasa I), Dărăbani (clasa pregătitoare + clasa I + clasa a III-a), Potârnichea (clasa pregătitoare + clasa I + clasa a II-a) şi Biruinţa (clasa pregătitoare + clasa I + clasa a III-a). Mai mult decât atât, Răducu Popescu a menţionat că 49 de unităţi şcolare din judeţ nu au primit aviz sanitar, 255 au primit, 109 sunt în curs de obţinere şi 37 sunt în curs de obţinere cu finalizare până la data de 07.09.2012.

Rechizite şcolare pentru elevii din familii cu venit mic

Elevii din învăţământul de stat, primar şi gimnazial, cursuri de zi, care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50 % din salariul de bază minim brut pe ţarăvor primi rechizite şcolare. Valoarea maximă a fiecărui pachet de rechizite şcolare este de 25 lei de elev, din învăţământul primar, pe când pentru cei învăţământul gimnazial este de 30 de lei. Suma alocată judeţului Constanţa este de 378.000 de lei, iar numărul estimat de beneficiari se ridică la 13.900. Conform calendarului acţiunilor ce se vor derula pentru acordarea de rechizite, acestea se vor distribui către beneficiari în perioada 26 septembrie - 10 octombrie 2012.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108