REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
13.5° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

La pas prin CENTRUL VECHI al Constanţei: gunoaie, ruine şi ‘pericole de accidentare’

La pas prin CENTRUL VECHI al Constanţei: gunoaie, ruine şi ‘pericole de accidentare’

Replica API 28 martie 2019 | 00:00 455

Trist, dar adevărat!

Trist, dar adevărat!

Sezonul estival 2019 bate la ușă. Vine încă o vară în care Constanța se prezintă turiștilor cu un centru vechi dezolant: cu clădiri istorice dărăpănate, între pereții cărora focarele de infecție „înfloresc”, cu afișe de „pericol de accidentare” la tot pasul. Pe alocuri pot fi văzuți câțiva muncitori care mai dau cu o mână de var sau cu vopsea. Dar e prea puțin pentru a putea acoperi întreaga mizerie care a ajuns să fie o caracteristică pentru zona considerată de mulți constănțeni „inima Constanței”.

„Frumos ar fi să vedem un centru vechi cu clădiri vechi renovate, consolidate, iar nu multe clădiri noi, nepotrivite cu zona. Pot fi puse în valoare toate elementele vechi, care în lumea întreagă sunt un motiv de mândrie” – ne transmitea un cititor al „Replica de Constanța”, în urmă cu puțin timp, cu privire la Zona Peninsulară. Realitatea îl dezamăgește. Căci centrul vechi, la care mulți fac referire ca fiind „piatra de temelie a Constanței”, „inima”, „centrul bogat în vestigii istorice” „mustește” de gunoaie și ruine.

Luând-o la pas pe străduțele centrului vechi, imaginile care se înfățișează stârnesc în aceeași măsură indignare și tristețe. Printre terasele în aer liber, unde deja sunt în toi pregătirile pentru sezonul estival care se apropie, pot fi văzute clădiri dărăpănate, cu pereți mâzgăliți cu graffiti. Și, bineînțeles, nelipsitele anunțuri de „pericol de accidentare”. Foste spații comerciale, abandonate, cu geamuri sparte, unde în timpul nopții „binevoitorii” și maidanezii își fac culcuș sunt pline de gunoaie.

De altfel, așa cum prezentam și în ediții anterioare, adevărate focare de infecție „înfloresc” în spatele pereților clădirilor lăsate de izbeliște – așa cum se întâmplă în Casa Embiricos, de pe strada Nicolae Titulescu, nr. 13 sau într-un imobil istoric de pe strada Aristide Karatzali, situat în apropierea Teatrului de Copii și Tineret „Căluțul de Mare”.

Spațiile verzi lipsesc. Sau pot fi considerate petice de verdeață terenurile dintre ruine unde, de asemenea, sunt aruncate tot felul de gunoaie?

Se impune precizat că, în prezent, autoritatea locală are în pregătire Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei, iar printre opiniile transmise de cetățeni, pentru a fi avute în vedere în realizarea acestui document urbanistic se numără și solicitarea de a fi puse în valoare edificiile emblematice, de a fi realizate spații verzi și inclusiv de a fi confiscate imobilele în cazul cărora datoriile acumulate la impozitul pe clădire este de 70% din valoarea clădirii respective.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

Constanța, partener într-un proiect european ce își propune revitalizarea clădirilor istorice degradate

ZONA PENINSULARĂ a Constanței va deveni PIETONALĂ

PUZ-ul pentru Zona Peninsulară NU E GATA, e la stadiul de propuneri şi discuţii. Ce explicaţii oferă Primăria

Propuneri ale USR Constanţa privind Planul Urbanistic Zonal al Peninsulei

Propuneri pentru PUZ-ul PENINSULEI: emiterea de autorizații noi de construcții SUSPENDATĂ pentru 5 ani!

Constănţenii nu sunt de acord cu PUZ-ul din Zona Peninsulară

ÎNCĂ O EMBLEMĂ A CONSTANȚEI, SUFOCATĂ DE GUNOAIE!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pe langa incapacitatea mentala evidenta a acestui primar slab, trebuie luata in vedere si slaba pregatire a consilierilor din primarie, puturosi si fara viziune, corupti si manevrabili de catre sponsorii lor,fara respesct fata de orasul in care traiesc . Si desigur intregul aparat administrativ, angajat sistematic pe pile si nepotisme , niste angajati plictisiti rezultatul sistemului educational romanesc.
0
0
Ghizii plimba grupurile de straini prin zona peninsulara. Este urgent ca acea zona sa arate bine. Au modernizat intrarea in Poarta 1, Cusu a modernizat Vraja Marii, au pavat promenada de la Cazino, dar mai trebuie. Sper ca strainii care vin anul asta sa nu se strambe la noi.
2
2
Prea mult cereti unui individ aciuiat din beidaud cu freza si fatza de tractorist , dar imbogatit cu terenuri primite de la mascaricul dereglat psihic-votat de prostii orasului de patru ori...
8
0
Mare fagabou , mare papagal. Sper sa ajunga la fel ca mazare , exilat. Huo fi miar scarba de hoti si koorve
4
1
Astazi Constanta arata jalnic . Arata asa nu doar pentru ca administratia este de tot rasu , arata asa si pentru ca locuitori privesc cu indiferenta de parca Constanta este doar a celor care ar trebui sa gestioneze corect orasul si a intretinutilor social . Arata de plans acest fost frumos TOMIS .
10
0
Ani intregi , la Constanta si-n Mamaia , erau care alegorice , se dadea din buric pe ritmuri de samba , pe strazi . Se infintau , zeci de cluburi de " bun gust " , se distrugea in numele mall-ului , Parcu Tabacariei . In timp ce , celalte orase , din vestu tari , au dezvoltat o urbanizare placuta , in armonie perfecta cu cladirile istorice . Timpu a trecut si iata ca , Constanta , isi plateste aroganta din urma . Pe langa asta si mentalitatea colectiva , a Constantei , s-a schimbat negativ rau , spre smechereala , aroganta , lipsa de respect .
14
0
asa primar slab si dezintereseat nu am avut si nu cred ca vom avea niciodata
8
0
Asta-i zona PENInSulara ?!!! Nu te mai lasa cu masina ci doar la pas ca sa ai timp pe indelete sa apreciezi ruina!!!
9
2
Toti primari fura dar PSDisti fac jaf.Constanta a avut ghinion cu astia care vorbesc frumos si te fura un mandat intreg dupa care iar te ia cu vrajeala iar te fura si tot asa.Credeti ca Johanis cat a fost la Sibiu nu a ciupit ceva dar ducetiva in Sibiu sa vedeti cum arata orasu si ce parere au oameni despre Johanis.Dar asta e sibieni sunt prosti constanteni sunt smecheri si smecheria se plateste.
17
1
A O TARA K O FLOARE CINE O PRIVESTE MOARE
7
1
Batrinul Tomis este in totalitate o ruina plina de gunoaie iat fagaboul are orbul gainilor. Rusine...
24
1
tot orasul e asa....
20
0
Ca e Fagadau sau altul e la fel. Atat timp cat trebuie si au obligatii de partid orasul si cetatenii vor fi pe locurile din urma ca prioritati. ORICE PARTID. Nu mai vrem primar din partide politice
20
1
Cu inima stransa spun asta , vor vota din nou pe doi mici si o bere ...orasul este sortit pieirii ! Mai nou doar sacose goale din plastic !
25
0
Peninsula, proisctul de diploma al lui Fagadau. Incepand cu anul asta, aveti ocazia sa dati note administratiei PSD. In caz ca stai ACASA, asa cum 7 din 10 ati facut pana acum, sa va fie de bine si sa va placa in continuare toate astea.
28
1
Constanta ultimilor 20 de ani este printre putinile orase mari fara centru...toti garoii fara loc de munca se inghesuie la city sau la maritimo si se uita unii la altii. Din pacate, C ta a ramas mult in urma Clujului, Timisoarei, Oradei si chiar a Iasiului...daca va mai fi o vara ploioasa ca anul trecut o sa va faceti toti taximetristi sau capsunari....
36
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108