REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
15.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

La PENITENCIARUL Poarta Albă au fost RAPORTATE, de la începutul anului, 262 de incidente!

La PENITENCIARUL Poarta Albă au fost RAPORTATE, de la începutul anului, 262 de incidente!

Replica API 9 iunie 2021 | 00:34 12411

Roxana Ioniță a fost împuternicită să exercite, începând cu data de 16 decembrie 2020, atribuțiile funcției de director al Penitenciarului Constanța – Poarta Albă, până la noi dispoziții. În cadrul unui interviu acordat cotidianului Replica de Constanța, directorul unității de detenție a discutat despre problemele din cadrul instituției, despre noile proiecte, dar și despre multe alte subiecte de interes.

Roxana Ioniță a urmat studiile Facultății de Științe Administrative din cadrul Universității București, specializarea Asistent Social, a urmat cursurile Facultății de Sociologie, apoi a absolvit cursul de masterat în domeniul Psihologia prevenirii criminalității. Pe parcursul activității în sistemul penitenciar a ocupat funcțiile de ofițer – asistent social, șef serviciu Asistență Psihosocială, ofițer specialist - Direcția Inspecție Penitenciară, șef serviciu Sesizări și Sinteză în cadrul Direcției Inspecție Penitenciară, iar în prezent, îndeplinește atribuțiile de director al Penitenciarului Constanța – Poarta Albă.

Au tot existat acuzații legate de anumite ”tratamente” speciale legate de persoanele publice ce au fost încarcerate la Poarta Albă”

”Penitenciarul Constanța-Poarta Albă respectă legislația privind drepturile omului, prevederile Constituției României, precum și legislația din domeniul execuțional penal, astfel asigurând același tratament tuturor persoanelor private de libertate fără a face discriminare de rasă, sex, etnie, orientare politică, orientare religioasă, statutul avut înainte de încarcerare. Administrația penitenciarului depune toate diligențele să asigure persoanelor încarcerate acces la activități de reeducare și la activități lucrative, asigurând condiții de cazare decente și beneficiul drepturilor prevăzute de normele legale în vigoare. În același timp, de remarcat este faptul că de la preluare funcției și până în prezent nu au existat acuzații legate de anumite tratamente special aplicate unor persoane private de libertate”, a spus Roxana Ioniță.

Cum se desfășoară activitatea în penitenciar în contextul pandemiei? Vizitatorii se pot prezenta fizic?

”De la momentul de debut al pandemiei, sistemul penitenciar, implicit Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, a adoptat un plan de măsuri care are ca scop limitare răspândirii virusului SARS-COV-2 în rândul persoanelor private de libertate. Principalele prevederi ale planului sus menționat s-au axat pe asigurarea echipamentelor de protecție individuală pentru angajați și pentru persoanele private de libertate, monitorizarea medicală permanentă atât a persoanelor private de libertate, cât și a angajaților la intrarea și la ieșirea în/din serviciu, derularea de campanii de informare cu privire la măsurile de prevenție a răspândirii virusului SARS COV 2, limitarea interacțiunii cu mediul extern, precum și multe alte activități și măsuri cu scop de prevenție au fost implementate și adaptate cu celeritate specificului mediului penitenciar. În contextul pandemic, regulile de efectuare a vizitelor cu aparținătorii persoanelor private de libertate au suferit modificări pentru ca persoanele private de libertate să nu contacteze virusul SARS-COV-2. Astfel, în conformitate cu prevederile Deciziei nr.450/18.05.2020 a Directorului general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, începând cu data de 20.05.2020, persoanele private de libertate au beneficiat de acordarea dreptului la vizită cu dispozitiv de separare. Pentru a se compensa limitarea interacțiunii cu aparținătorii, precum și a limitării numărului de persoane care se pot prezenta la vizită, se acordă vizite on-line de care pot beneficia toate persoanele private de libertate. Sistemul penitenciar a implementat măsuri de prevenție în directă legătură cu măsurile adoptate de Guvernul României în acțiunea națională de reducere a cazurilor de îmbolnăvire”, a spus, pentru Replica, directorul Penitenciarului Poarta Albă.

RENOVĂRI la Penitenciarul Poarta Albă

”În ciuda faptului că există probleme, administrația Penitenciarului Constanța – Poarta Albă face eforturi constante de menținere a unor condiții de cazare optime și decente în camerele și spațiile comune ale persoanelor private de libertate, desfășurând cu regularitate și ori de câte ori se impun lucrări de mentenanță. Penitenciarul Constanța-Poarta Albă a întreprins demersuri pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție și, implicit, a infrastructurii locului de deținere, prin lucrări de reparații curente și intervenții de mică amploare; în luna noiembrie 2020 desfășurându-se activități de reparații curente la nivelul mai multor secții de deținere ale Penitenciarului Constanța – Poarta Albă. Remedierea deficiențelor asociate spațiilor de cazare constituie un proces continuu și permanent aflat în atenția administrației. De asemenea, în momentul de față sunt în desfășurare activități de investiții, cel mai important proiect în acest sens este proiectul cu finanțare externă 4NORM - ality - Îmbunătățirea serviciilor corecționale din România prin implementarea principiului normalității. Proiectul 4NORM-ality este gestionat de Administrația Națională a Penitenciarelor, are o valoare de 5 milioane euro și este finanțat din fonduri ale Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021, prin Programul „Justiție”, administrat de Ministerul Justiției, în calitate de Operator de Program. Obiectivul proiectului este acela de a introduce principiul normalității în centrul activităților desfășurate cu deținuții din trei penitenciare românești (Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, Penitenciarul Craiova și Penitenciarul Ploiești), pentru a crește șansele de reinserție socială a acestora. Principiul normalității în sistemul corecțional presupune ca deținuților să li se asigure, pe cât posibil, condițiile pe care aceștia le-ar avea în viața lor obișnuită. O clădire cu 80 de noi locuri de cazare, în conformitate cu standardele Consiliului Europei, va fi construită la secția exterioară de la Valu lui Traian a Penitenciarului Constanța-Poarta Albă, cu scopul de a îmbunătăți condițiile de detenție. Tot în cadrul secției exterioare Valu lui Traian, vor fi construite sere unde deținuții pot lucra și pot învăța o meserie în domeniul agriculturii, pentru a-și crește șansele de angajare și reinserție după momentul liberării; o calificare în acest domeniu îi va ajuta să-și producă propria hrană, să obțină un avantaj în angajarea în meseria de agricultor sau chiar să devină antreprenori”, a declarat Roxana Ioniță.

Au mai fost înregistrate incidente în ultima perioadă?

”De la debutul anului 2021 au fost înregistrate 262 de rapoarte de incident, defalcate astfel: 181 la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă și 81 la Secția Exterioară Valu lui Traian. Acestea au avut ca obiect încălcarea Regulamentului de Ordine Interioară de către persoanele aflate în custodie, acestea nefiind incluse în categoria de evenimentelor negative. Regulamentul de Ordine Interioară este documentul care prevede drepturile, interdicțiile și obligațiile care le revin celor care execute o pedeapsă privativă de libertate, precum și programul zilnic care trebuie respectat. Personalul Penitenciarului Constanța Poarta Albă promovează în rândul persoanelor custodiate adoptarea unui comportament încadrat în limitele decenței, insuflându-le normele civice necesare reinserției în societate după momentul liberării. În aceste condiții, populația carcerală înțelegând beneficiile unui comportament prosocial pentru dezvoltarea personală și pentru formarea omului care se va reîntoarce în societate cu un bagaj informațional mai bogat, astfel nemairecurgând la nașterea unor evenimente negative, preferând rezolvarea inconvenientelor pe cale diplomatică discutând cu personalul care desfășoară serviciul în cadrul secțiilor de deținere”, potrivit directorului Penitenciarului Poarta Albă.

Persoanele private de libertate se bucură de drepturile prevăzute de normele legale

”Detalierea drepturilor care le revin persoanelor private de libertate se află în cuprinsul Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal de la articolul 56 până la articolul 80, inclusiv, precum și în Hotărârea de Guvern nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal , între articolele 123-172. Pe parcursul traseului execuțional persoanele private de libertate au posibilitatea de a participa la activități de reeducare. Acestea sunt de scurtă durată particularizate pe tematica fiecărei luni a anului, având perioada de desfășurare de la data de întâi ale luni până în ultima zi a lunii, adaptate tuturor categoriilor de persoane private de libertate, atât pentru cei care au un nivel de școlarizare scăzut, cât și pentru cei care au un nivel de cunoaștere ridicat și de lungă durată, categorie de activități care au ca scop dezvoltarea universului informațional în multiple domenii, dobândirea de noi abilități, cum ar fi scrisul și cititul, participarea la cursuri de școlarizare preuniversitare și universitare. În virtutea prerogativelor textelor legate amintite, persoanele private de libertate au posibilitatea de a presta activități lucrative în interiorul penitenciarului, dar și în exteriorul acestuia la beneficiari care încheie contract de prestări servicii cu Penitenciarul Constanța –Poarta Albă. Acestea din urmă au fost restrânse în contextual pandemiei, și se are în vedere reluarea acestor activități, consecutiv măsurilor de relaxare adoptate de Guvernul României”, a explicat Roxana Ioniță.

În câte secții este împărțit penitenciarul Poarta Albă și ce presupune fiecare

”Penitenciarul Constanța – Poarta Albă este profilat pentru custodierea persoanelor private de libertate care execută pedeapsa în regim deschis și semideschis, totodată, custodiem temporar persoane private de libertate care sunt clasificate în alte regimuri față de cele menționate în vederea prezentării în față instanțelor de judecată sau a organelor de cercetare penală și arestați preventivi. Penitenciarul este organizat în două sedii - Sediul central și Secția exterioară Valu lui Traian.

La sediul central sunt cinci secții repartizate astfel:

- O secție pentru persoanele extrădate;

- O secție pentru persoanele private de libertate care execute pedeapsa

în regim de maximă siguranță și închis;

- O secție destinată arestaților preventivi;

- O secție pentru persoanele private de libertate clasificate în regim semideschis;

- O secție destinată custodierii persoanelor private de libertate care

execută pedeapsa în regim deschis.

La nivelul Secției Exterioare Valu lui Traian sunt opt secții de deținere cu următoarea profilare:

- Cinci secții profilate pentru custodierea persoanelor private de libertate

care execute pedeapsa în regim semideschis;

- Două secții destinate persoanelor condamnate clasificate în regim

deschis;

- O secție destinată izolării medicale pentru persoanele custodiate care săvârșesc pedeapsa în regim deschis și în regim semideschis.

Cazarea persoanelor private de libertate se face în conformitate cu legislația în vigoare, și anume Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal , Hotărârea de Guvern nr. 157/2016 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și Ordinul nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate.

Persoanele arestate preventiv sunt cazate la nivelul unei secții de deținere special constituite pentru cazarea acestora, asigurându-se separarea acestora de persoanele condamnate. De asemenea, unul dintre criteriile de repartizare pe o anumită secție de deținere a persoanelor condamnate este regimul de executare stabilit de către Comisia de individualizare și stabilire a regimului de executare”, potrivit Roxanei Ioniță.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468