REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Lacul Tăbăcărie, atracţia sezonului. Sute de lebede, raţe şi alte specii de păsări s-au oprit aici

Lacul Tăbăcărie, atracţia sezonului. Sute de lebede, raţe şi alte specii de păsări s-au oprit aici

Replica API 22 ianuarie 2016 | 23:32 665

La iernat

La iernat

Venirea iernii aduce cu sine numeroase motive de îngrijorare cauzate de scăderea bruscă a mercurului din termometre. De la drumuri înzăpezite, circulaţie îngreunată şi boli de sezon, până la fracturi cauzate de nişte banale căzături pe gheaţă. Dar anotimpul acesta nu aduce numai bătăi de cap, dar ne dă şi ocazia de a fi martorii unor ritualuri inedite de formare a perechillor în rândul mai multor păsări, printre care şi graţioasele lebede, pe care le putem admira şi primăvara, când se mai gândesc să poposească la noi. Un astfel de exemplu îl constituie Lacul Tăbăcărie care se pare că a devenit un loc bun pentru turiştii înaripaţi.

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa, Adrian Bâlbă spune că lebedele iernează în mod obişnuit în oraşul nostru şi că, spre deosebire de alte zone, Lacul Tăbăcărie este totuşi mai cald, iar liniştea din acest sezon favorizează şi ea şederea: „Lebedele iernează într-adevăr la noi. Este perioadă de formare a perechilor. Acest proces durează până la sfârşitul lunii februarie, chiar undeva la începutul lui martie. Dar după aceea nu pleacă nicăieri. Rămân aici”, a declarat pentru „Replica”, Adrian Bâlbă, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Constanţa.

Potrivit lui, lebedele stau mai tot anul în oraşul nostru, numai în perioada verii căutând zone mai liniştite şi lipsite de aglomeraţie: „Ele pleacă în timpul verii, când este aglomeraţie mare şi e multă lume. Atunci pleacă pe lacurile liniştite, spre Vadu, undeva unde nu e lume. Apoi, când puii se fac mari şi se destramă familia, vin spre zonele antropice, unde sunt mai mulţi oameni, pentru mâncare. Acest lucru se întâmplă şi din cauza faptului că lacurile antropizate, cum e Tăbăcărie, sau cum e lacul de la noi de la microrezervaţie, sunt lacuri mai calde”, a adăugat Bâlbă. Se pare că acum este momentul în care se formează perechile la diferite specii de păsări, proces care va dura până în februarie, spune Bâlbă.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108