REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.9° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.9° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Lia Olguța Vasilescu, după ce DNA i-a clasat dosarul: S-au diluat abuzurile, dar sistemul mai poate face victime

Lia Olguța Vasilescu, după ce DNA i-a clasat dosarul: S-au diluat abuzurile, dar sistemul mai poate face victime

Replica API 30 decembrie 2020 | 22:29 1452

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu (PSD), a declarat luni seară, la Antena 3, după ce DNA i-a clasat dosarul deschis în 2016 din lipsă de probe, că important este ca „sistemul” să nu mai facă abuzuri, scrie Știripesurse.ro

„3 ani am fost urmarita non-stop, cu aparatura, in birou, in casa. Aici nu e vorba despre mine, este vorba despre un sistem care mai poate face victime daca i se permite. Eu sunt o femeie puternica, am trecut cu fruntea sus prin ce-am trecut. Dar e vorba despre niste metode care nu mai pot sa continue. E adevarat ca in ultima vreme s-au diluat mult aceste abuzuri, dar asta nu inseamna ca nu mai exista sau ca nu mai pot exista pe viitor”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus clasarea dosarului cunoscut drept "Faţada" în care primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, era urmărită penal, pentru că le-ar fi cerut mai multor oameni de afaceri, care aveau contracte cu primăria, să facă sponsorizări către o asociaţie non-profit pentru reabilitarea faţadelor blocurilor din centrul Craiovei, dar şi pentru că şi-ar fi folosit influenţa pentru obţinerea unor sume de bani pentru campania electorală din 2012.

Potrivit ordonanţei de clasare a DNA remisă părţilor, Vasilescu era cercetată pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, luare de mită şi spălare de bani, iar procurorul de caz a dispus clasarea urmării penale, motivând că nu există probe prin care să se poată stabili că aceasta "ar fi condiţionat derularea în bune condiţii a contractelor de Primăria Craiova de efectivitatea sponsorizărilor".

De asemenea, fostul senator PSD Radu Preda, fost city manager al Craiovei la data săvârşirii faptelor, care era acuzat de complicitate la luare de mită şi instigare la comiterea infracţiunii de spălare de bani a fost, la rândul său, scos de sub urmărirea penală.

DNA a dispus şi ridicarea măsurilor asiguratorii instituite în cauză prin ordonanţa din 7 iunie 2016, respectiv ridicarea sechestrului bunurilor imobile aflate în proprietatea lui Radu Preda şi a Elenei Popescu, preşedintele Asociaţiei Pro Craiova, asociaţia non-profit prin care s-au derulat sponsorizările, precum şi ridicarea popririlor asupra sumelor de bani deţinute de Preda, Popescu şi Vasilescu în unităţile bancare din România.

DNA a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători. Anchetatorii au considerat că faptele acestora "au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societăţile comerciale şi municipiul Craiova), ce reprezintă o cauză de neimputabiliate".

Tribunalul Bucureşti a decis pe 15 decembrie 2016 să trimită, pentru a doua oară la DNA, dosarul în care primarul din Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, era acuzată de fapte de corupţie, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti. Iniţial, pe 7 octombrie, un judecător de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti a constatat că rechizitoriul întocmit de DNA în acest dosar conţine nereguli. Magistratul a stabilit ca fiind nule mai multe probe strânse de anchetatori, respectiv declaraţiile date de trei martori în faţa ofiţerilor de poliţie judiciară, deoarece aceştia nu aveau delegare din partea procurorului de caz pentru a efectua acte de urmărire penală, precum şi o declaraţie dată de denunţătorul Ionuţ Pârvulescu. Tot atunci, judecătorii au stabilit că Olguţei Vasilescu i s-a încălcat dreptul la apărare.

Lia Olguţa Vasilescu fusese trimisă în judecată pe 19 iulie 2016, fiind acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (două infracţiuni) şi spălare de bani (două infracţiuni). În acelaşi dosar, au fost deferiţi justiţiei Radu Cosmin Preda, fost administrator public al Craiovei, pentru complicitate la luare de mită (două infracţiuni) şi instigare la spălare de bani, şi Elena Daniela Popescu, la data faptelor preşedinta Asociaţiei Pro Craiova, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
tu crezi ca altii au case mai mici, pai ce are asta e bordei pe langa ce are videanu de exemplu si mai sunt si altii de la toate partidele !!!
0
1
nu olteanco, nu ai castigat nimic- singuri v-ati protejat cu ajutorul lui ciordacke, nicolicea ati modificat legile pentru fiecare in parte-unde sunt interceptarile tale?, au fost aulate- jegurilor ordinare. Bun simt macar sa taci
2
0
Ce faci ma,ii inveti tu pe procurori cum se face un dosar?,lasa ca stiu ei destul de bine dar"gresesc"intentionat,la fel ca si primari sau directori de la stat care atunci cand au fost prinsi ca prin faptele lor au adus prejudicii de milioane de euro statului ei au declarat ca nu au furat nimic ci ca au gresit din lipsa de experienta sau din prostie,caci asta este pentru prostie nu se face puscarie si ramai si cu milioanele furate.
2
0
asta si altii de teapa lor inca mai au oamenii lor in justitie ramasi mostenire de la dragnea
2
1
bagati mirlanca in pirnaie ptr abuz in serviciu,subminarea economiei nationale,etc.Cum sa dai salarii imense bugetarilor din imprumuturicaci tara Nu are bani???acum platim toti inflatia galopanta creata de pesedei!la doctorii mengele,nu ta mai baga nimeni in seama,dorm linistiti pe bani grei,iar de asistoante,nici nu mai vorbim!
5
1
din centrul Craiovei cu robinetii auriti, valoreaza cca, 500000E. De la matusa Tamara? Sau de cand aduna stiloul tribunului Vadim?
6
0
"sistemu sa nu mai faca abuzuri" ahahahaha. sa faca doar ei. cand intra unii peste altii, asa se intampla.
5
1
oarba JUSTITIE ROMANA....,Albu de la Viisoara,Mario Iorgulescu, jegul ala de la Cronica Carcotasilor,pompierii care au luat SPAGA,pentru autorizatia de functionare de la Colectiv,VALENTIN BUKSZ,care a vindut TOATE lacurile din jud.Constanta,lui Andran Nastase si Alexandru Bittner...PSD..
8
4
exista doar interceptari si denunturi tendentioase fara flagrant sau probe directe. Mai stiti cum l au facut FBI pe ala de la Polaris? In afara de interceptari au acceptat si banii si l au chemat si la un sprit. Unde l au arestat. 12 ani. Asa se face. Cum sa mai zici ca e inscenare cand aia au banii pe care i ai dat mita. Flagrant. Puscarie fara apel. Ar trebui sa si miste cotul din birou si procurorii nostrii. Ca au salarii imense. Nu sa stea 09 17 cu castile pe urechi si sa astepte sa scrie hartiile politistii. Ca nici politistii aia nu sunt selectati dintre cei mai buni. Tot p.c.r.
10
1
ce spui ma, stii tu mai bine ca asa s-au clasat si dosarele lui orban sau videanu nu-i asa?? din cauza unora ca tine ne asteapta ani grei de criza si austeritate!!!
10
3
banii lor au ingenuncheat sistemul
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272