REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
14.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Liviu CHESNOIU, despre VALUL de SINUCIDERI de la malul mării

Liviu CHESNOIU, despre VALUL de SINUCIDERI de la malul mării

Replica API 24 aprilie 2021 | 17:15 2955

Județul Constanța s-a confruntat, în ultimele luni, cu un val de sinucideri prin spânzurare. Cei care au ales să își pună capăt zilelor nu au lăsat nici un fel de bilet de adio, iar motivele lor au variat, fiind vorba chiar și de certuri cu iubita. Replica de Constanța a vorbit cu reputatul psiholog criminalist Liviu Chesnoiu despre resorturile care ar fi putut declanșa motivația sinuciderii prin spânzurare dar și cum ar putea fi ajutați cei care ar putea avea asemenea dorințe suicidale.

Un băiat de 16 ani s-a sinucis din dragoste

Un băiat de 16 ani a fost găsit spânzurat, pe 8 februarie, într-o anexă a unui imobil de către bunica sa, iar motivul acestuia se pare că ar fi fost o ceartă cu iubita sa, lucru care l-a făcut să comită acest gest reprobabil. O a doua sinucidere prin spânzurare s-a petrecut în data de 13 aprilie, pe strada Seimeni din Cernavodă. Călin Ion a fost găsit spânzurat în locuința sa, după ce polițiștii au spart ușa apartamentului alertați de concubina sa, care ieșise să plimbe câinele. Nimeni nu își explică ce motive de sinucidere ar fi avut tânărul. Ultimul dintre cei care a ales să se spânzure este un vârstnic de 70 de ani, care a fost găsit spânzurat la domiciliul său din Șoseaua Mangaliei din Constanța, nici în acest caz neexistând un bilet de adio sau ceva asemănător.

Cei depresivi trebuie ajutați

”Trebuie avute în vedere mai multe cauze în astfel de situații, mai ales dacă nu au existat bilete de adio. Oamenii aceștia nu și-au pus capăt zilelor așa, deodată. Probabil că au existat semnale din partea acestora iar cei din jur nu le-au observat sau nu le-au luat în seamă. Aici este vorba de o problemă psihică, pentru că oamenii sensibili, oamenii delicați clachează și își pot face rău. Sunt mai multe motive care pot sta la baza unui asemenea gest, poate să fie suferința în dragoste, poate să fie singurătatea, sau poate că și pandemia a amplificat aceste trăiri. Acum e și perioada de primăvara când cei singuri, cei depresivi se simt poate mai rău și de aceea nu trebuie lăsați singuri ci trebuie ajutați, trebuie să vorbim cu ei să simtă că nu sunt singuri. Oricine dă semne de depresie accentuată trebuie dus la psiholog sau la psihiatru pentru că are nevoie de ajutor. Poate unii că au o boală incurabilă și unii preferă să își facă rău decât să aștepte ca acea boală să își facă efectul. Dar despre orice trebuie vorbit, dacă nu avem cu cine vorbi... mergem la psiholog. Gândul acesta suicidal nu apare deodată și faci gestul, ci există un istoric, poate că nu ai avut curaj sau cine știe ce altceva, iar cei din jur trebuie să își dea seama când ar putea avea asemenea tendințe. Și pandemia contribuie la aceste stări depresive pentru că sunt aceste restricții, însă trebuie să învățăm să ne relaxăm în fața unei cărți sau a unui film bun.” a declarat Liviu Chesnoiu pentru Replica de Constanța.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Astia batrani nu sunt buni, sa va puna genunchiul pe gat astia tineri
4
1
Daca ai nebuni in familie fugi cat poti de departe. Odata ce ai trecut cu creierii dincolo s a terminat. Medicii profita si ti vand pastile ca sa ti ia banii.
10
2
Tu si cu ordinarul de la I.G.P.R. Colonelul Coman Adrian seful Poligrafului cum P.L.N. v-ati cumparat Detectoare de Minciuni de milioane de dolari la pret de o Dacia 1300 de la Politie . Ati facut mangle ? Acum la pensiile de sute de milioane pe luna v-ati facut firme private cu Poligrafe si testati vanzatoarele de la butic daca au mancat o ciocolata ! Militienilor !
17
6
Iar hodorogul asta? Nu mai aveti despre cine sa scrieti
6
9

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108