REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Lucia Varga: Comisia pentru Administraţie a avizat favorabil noul Cod Silvic

Lucia Varga: Comisia pentru Administraţie a avizat favorabil noul Cod Silvic

Replica API 24 octombrie 2013 | 00:00 168

Noul Cod Silvic se află în dezbatere în regim de urgenţă în Parlament, iar Comisia pentru Administraţie a avizat, deja, forma propusă de Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, a declarat, miercuri, ministrul delegat, Lucia Varga. "Am început dezbaterile la Codul Silvic în regim de urgenţă. În Comisia pentru Administraţie a trecut cu aviz favorabil. Comisia Juridică a amânat cu o săptămână discuţiile, pentru a clarifica o serie de detalii tehnice. Marţea viitoare va fi prima dezbatere, mare, în Comisia de Agricultură, care întocmeşte raportul. Este cea mai importantă, pentru că celelalte comisii dau doar avize", a explicat Varga.

Ministrul delegat a precizat, totodată, că se lucrează la armonizarea legislaţiei româneşti cu Regulamentul 995 din 2010 al Uniunii Europene, care stabileşte obligaţiile ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.

Potrivit Regulamentului, operatorii ar trebui să acţioneze cu prudenţă în cadrul unui sistem de măsuri şi de proceduri, pentru a reduce la maximum riscul privind introducerea pe piaţa internă a lemnului recoltat în mod ilegal şi a produselor din lemn derivate din acesta.

Sistemul 'due diligence' include trei elemente inerente gestionării riscului - accesul la informaţii, evaluarea riscului şi atenuarea riscului identificat. Sistemul 'due diligence' ar trebui să asigure accesul la informaţii privind sursele şi furnizorii de lemn şi produse din lemn introduse pe piaţa internă pentru prima dată, inclusiv informaţii relevante, cum ar fi respectarea legislaţiei aplicabile, ţara de recoltare, specia şi cantitatea şi, după caz, regiunea subnaţională şi concesiunea de recoltare.

Lucia Varga a spus că în România circulaţia masei lemnoase va fi urmărită prin sistemul de trasabilitate SUMAL, care include proceduri stricte de evidenţă şi documente privind exploatarea, transportul şi vânzarea lemnului.

Principala modificare adusă Codului Silvic, reamintită de ministrul delegat, o reprezintă trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe şi depozite. Măsura va intra în vigoare progresiv, începând cu 1 ianuarie 2014, pentru 50% din masa lemnoasă, iar din 2015 pentru cealaltă parte de 50%. Alte modificări la proiectul de lege se referă la sprijinul acordat proprietarilor de păduri, prin asigurarea gratuit a pazei micilor proprietăţi de până la 30 de hectare şi plata de către stat a întocmirii amplasamentelor silvice, pentru a-i ajuta pe micii proprietari de păduri să beneficieze legal de dreptul de proprietate.

România are o suprafaţă împădurită de 6,580 milioane de hectare, din care aproximativ 50% aparţine statului.

sursa: agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108