REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

"Lucrarile de reabilitare a falezei din Eforie vor fi gata in patru luni"

"Lucrarile de reabilitare a falezei din Eforie vor fi gata in patru luni"

Replica API 20 ianuarie 2011 | 00:00 213

Christian Gigi Chiru:

Christian Gigi Chiru:

Christian Gigi Chiru, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, s-a deplasat, ieri, la Eforie Sud, în zona Camping Cosmos-Strada Ion Vodă cel Cumplit, pentru a participa la acţiunea de reluare a lucrărilor de consolidare a falezei. La eveniment a participat şi conducerea Administraţiei Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, în calitate de finanţator al lucrării, a proiectantului şi, bineînţeles, a executantului.

"Începând de azi (ieri - n.r.) se reiau lucrările în vederea stabilizării taluzului. Acestea vor dura în jur de trei - patru luni. Avem promisiunea investitorului - Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, că lucrările vor fi continue, fără să mai apară întreruperi în procesul de consolidare a taluzului. Proiectul este aplicabil zonei şi este avizat. Avem promisiuni de la minister că finanţarea va fi continuată. Sperăm să nu mai avem probleme cu alunecările de teren în zona Eforie. De asemenea, în zilele următoare, vom primi rezultatul influenţei apelor menajere din sol, pentru a vedea dacă reţelele edilitare au influenţat prăbuşirea falezei", a declarat Christian Gigi Chiru, directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa. La rândul lor, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral au precizat că lucrările de consolidare a falezei constau în drenarea, captarea şi revărsarea izvoarelor subterane în Marea Neagră. "Soluţia tehnică este fundamentată şi avizată de către instituţia noastră în următoarea manieră: la baza acestui taluz se va realiza un priz de piatră brută cu protecţie din blocuri de 0,5 - 1 tonă. Pentru stabilitatea falezei, constructorul va ridica nişte pinteni drenanţi, care vor drena, capta şi a dirija apa spre mare. De asemenea, aceşti pinteni drenanţi au rol de contrafort pentru stabilitatea zonei. În plus, în etapa următoare se va pune în operă un sistem de drenaj corect, care înseamnă realizarea unor drenuri longitudinale, legate prin drenuri transversale secundare şi principale, care la rândul lor vor descărca într-un priz de piatră drenant la baza primului taluz, care va avea înclinare de 1 la 2. Prin această lucrare de drenaj reuşim să dirijăm, captăm şi evacuăm din amplasament întreaga apă. În etapa numărul trei se vor realiza lucrările de umpluturi compactate, în aşa fel încât să putem reface zona, fără a mai avea probleme legate de stabilitate şi infiltraţii. Constructorul va lucra şi în zile cu excese de umiditate, iar lucrările se fac de la baza taluzului spre creştet. Până pe data de 10 iunie sperăm să finalizăm lucrările", a explicat Stelică Hagi, director tehnic în cadrul ABADL. Lucrările de consolidare a falezelor au fost întrerupte în data de 23 decembrie 2010, iar la începutul acestui an s-a produs o uriaşă alunecare de teren, fenomen ce pune în pericol locuinţele din imediata vecinătate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108