REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11.7° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

MAGNUM spune că POATE FUNCȚIONA și după ora 21.00

MAGNUM spune că POATE FUNCȚIONA și după ora 21.00

Replica API 3 noiembrie 2021 | 16:55 2747

Hibele legislative lovesc din nou? După ce cotidianul Replica aducea în atenția opiniei publice mai multe aspecte ce se bat cap în cap în măsurile pe care trebuie să le respectăm în pandemie, iată că, de data aceasta, cei care au semnalat o problemă au fost operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc. Mai exact, două puncte de lucru ale Magnum au fost sancționate pentru că funcționau după ora 21.00, însă potrivit reprezentanților societății în cauză, în HG nu ar fi pecificat nimic de programul celor din categoria ”jocuri de noroc”, fiind specificat ”săli de jocuri”, ceea ce, potrivit acestora, poate însemna cu totul altceva (biliard, tenis – etc). Totodată, aceștia au arătat că există necondordanțe și la reglementările privind activitatea barurilor și cafenelelor. Detalii puteți citi în rândurile de mai jos.

La finele săptămânii trecute, un punct de lucru al lanțului Magnum a fost “vizitat” de polițiști, fiind aplicată o sancțiune, întrucât activitatea nu se încheiase la ora 21.00. Mai exact, la punctul de lucru din Topraisar, acțiunea de verificare a avut loc în jurul orei 21.30. Însă, potrivit reprezentanților societății în cauză, procesul verbal de contravenție ar conține date ce exced cadrului legal actual, iar unele din ele ar fi fost simple speculații ale respectivului agent de poliție, dar și că, în mod intenționat, nu ar fi notat pe procesul-verbal întocmit observațiile angajatei.

Săli de jocuri, nu săli de jocuri de noroc

”În conformitate cu prevederile art. 9, pct. 4 din actul normativ menționat (HG nr. 1.130/2021 pentru modificarea anexelor 2 și 3 la Hotărârea nr. 1.090/2021), în cazul firmelor noastre, din care una este operator licențiat în domeniul jocurilor de noroc, iar cealaltă are ca obiect de activitate ,Baruri și alte activități de servire a băuturilor", aici fiind incluse și cafenelele, ,,activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 30% din capacitatea maximă a spațiului. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsa între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2". În acest context, interpretarea juridico-lexicală a textului menționat nu relevă existența unui interval orar/program de funcționare care să ne impună restricții. De asemenea, conform art. 9, pct. 5 din același act normativ: operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico­științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a Comitetului Județean/al municipiului București pentru Situații de Urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2". Corelând cele două puncte din actul normativ analizat, se concluzioneaza că, în absența unor hotărâri ale Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență prin care, pentru anumite localități se stabilesc restricții suplimentare, inclusiv program orar limitat, se respectă prevederile HG 1.130/2021”, potrivit reprezentanților Magnum.

Astfel, în actul normativ este specificat la Art.9, pct.6: ”activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-21,00”, reprezentanții Magnum susțin că nu este specificat ”jocuri de noroc” ci doar ”săli de jocuri”, sintagmă care poate fi interpretată.

Activitatea barurilor și cafenelelor

De asemenea, un alt aspect pe care îl contestă reprezentanții societății în cauză este legat de faptul că se spune că activitatea barurilor este interzisă, ceea ce, da, este specificat în actul normativ (Art.6, pct.7), însă la același articol, dar la punctul 1, este scris negru pe alb: ”activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-21,00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.

În concluzie, reprezentanții Magnum susțin că au fost sancționați în mod abuziv, motiv pentru care au trimis o adresă către șeful Secției 9 Topraisar.

Andreea POPA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E plin orasul de Magnum si Superbet si carciumi...
2
0
lumea da faliment cu magazine almentare, cu brutarii, cu magazine cu flori, astia vin din urma si iau spatiu dupa spatiu, c vand? iluzii la idioti
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108