REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mamaia Sat: ULIȚE PRĂFUITE, fără oază de verdeață și SUFOCATĂ DE GUNOAIE! Comunitatea ia atitudine!

Mamaia Sat: ULIȚE PRĂFUITE, fără oază de verdeață și SUFOCATĂ DE GUNOAIE! Comunitatea ia atitudine!

Replica API 14 iulie 2018 | 10:49 556

Potențialul turistic în mod special a făcut ca în ultimii ani cartierul Mamaia Sat al orașului Năvodari să se dezvolte. Și în prezent, se tot construiește. În multe cazuri, haotic, reclamă locuitorii zonei. Și, spre revolta locuitorilor, în ciuda interesului imobiliar pentru Mamaia Sat, în ciuda taxelor și impozitelor „de lux” pe care le plătesc, nu există un minim de dotări urbane „de bun simț”: deși vorbim despre un cartier rezidențial, străzile sunt ale unui sătuc prăfuit, nefiind asfaltate, nu există nicio pubelă de gunoi stradală, nu există canalizare. Nu există nici măcar o oază de verdeață, cu câteva băncuțe, iar un loc de joacă este deja ...de domeniul SF-ului! Pentru a obține toate acestea, pentru a fi mai convingătoare în relația cu autoritățile locale și alte instituții publice, comunitatea din Mamaia Sat a decis să se unească într-o asociație: „Salvăm Mamaia Sat”.

Mamaia Sat este o zonă cu un imens potențial, aflată în plină expansiune. Dar, în timp ce construcțiile răsar una după alta, toate celelalte aspecte care țin de dezvoltarea urbană au rămas în urmă. Drept pentru care, comunitatea din cartierul orașului Năvodari a hotărât să se constituie într-o asociație, „prin care să își reprezinte interesele în raport cu instituțiile și autoritățile, ce ani de-a rândul au neglijat această zonă”, după cum au precizat reprezentanții asociației, intitulată „Salvăm Mamaia Sat”.

În prezent, demersurile pentru înființarea asociației sunt în derulare. A fost obținută rezervarea denumirii de la Ministerul Justiției și urmează să fie depuse actele de constituire la Judecătoria Constanța, după cum ne-a precizat avocatul Anca Mireuță, vicepreședinte al asociației.

Asociația „Salvăm Mamaia Sat” se dorește a fi o „voce” a comunității, pe principiul „în unire e puterea”. În condițiile în care au constatat că după ani în care au depus adrese și sesizări în atenția diverselor instituții, inclusiv a autorităților locale, în nume personal, fără să obțină modificările dorite, comunitatea a decis să recurgă la această metodă. Până în prezent, asociația numără aproximativ 100 de membri.

„Suntem ai nimănui: fără străzi asfaltate, fără canalizare, fără spațiu verde....”

Cât privește doleanțele localnicilor, sunt destule! „Asociația s-a născut dintr-o necesitate a comunității, de a rezolva problemele pe care autoritățile nu le rezolvă. Suntem ai nimănui, suntem abandonați de autorități.

Zona este în extindere imobiliară, se construiește foarte mult, dar haotic. Dorim să vedem cum sunt eliberate autorizațiile necesare pentru că sunt multe nereguli. Problemele pe care le semnalăm sunt de bun simț. Nu avem canalizare. Toată lumea are fose septice, inclusiv blocurile care se construiesc, tot cu fose septice sunt și nu credem că aceasta este soluția cea mai fericită.

Străzile nu sunt asfaltate; doar în zona blocului lui Tucan și în fața bisericii, unde este vatra satului, este asfalt. În rest, oamenii și-au pietruit singuri străzile”, a exemplificat Anca Mireuță.

Mai mult, comunitatea din Mamaia Sat reclamă nevoia ca gunoiul să fie ridicat de cel puțin două ori pe săptămână, așa cum se proceda și în sezoanele estivale trecute, mai ales ținând cont de afluxul de muncitori în construcții și turiști. „Sunt multe pensiuni care închiriază, sunt muncitorii în construcții, nu se mai face față cu gunoaiele, sunt împrăștiate peste tot. De asemenea, nu sunt pubele stradale. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care oamenii, fie localnici, fie turiști, sunt tentați să le arunce pe stradă”, a continuat vicepreședintele asociației.

Este nevoie de un punct de prim ajutor și o oază de verdeață

O altă doleanță vizează înființarea unui punct de prim ajutor. „Nu spunem de centru de permanență, probabil este prea mult. Dar măcar un punct de prim ajutor, având în vedere construcțiile care se ridică, faptul că sunt mulți muncitori, sunt mulți turiști, dacă se întâmplă ceva nu există niciun punct de prim ajutor”, a mai arătat Anca Mireuță.

Mai mult, se resimte nevoia unui spațiu verde pentru relaxare, căci zona s-a umplut de ...betoane. „La fel, nu spunem despre un parc, dar măcar o oază de verdeață, cu câteva bănci”, a mai adăugat reprezentantul viitorei asociații. Și un loc de joacă ar fi necesar, având în vedere că, de multe ori copiii ajung să se joace în fundațiile blocurilor sau altor construcții. „Nu se construiesc numai pensiuni sau apartamente de vacanță. Sunt mulți oameni care s-au mutat aici, sunt multe familii tinere, cu copii, și este nevoie de un spațiu de verdeață și un loc de joacă. Putem să înțelegem că autoritățile au fost luate prin surprindere de amploarea pe care a luat-o dezvoltarea acestui cartier, dar de patru – cinci ani nu s-a realizat nimic”, a mai arătat avocatul Anca Mireuță.

Asociația „Salvăm Mamaia Sat” a trecut la treabă

Drept urmare, comunitatea dorește să ia atitudine. Intenția este ca în cadrul asociației să se formeze grupuri de lucru care să urmărească: identificarea de proiecte pentru care să se obțină fonduri europene, respectarea planului de urbanism al zonei, relația cu instituțiile publice, inclusiv cu cele de mediu, pentru a se urmări dacă dezvoltatorii respectă impunerile legale. Și, bineînțeles, participarea la ședințele de Consiliu Local Năvodari.

Președinte al asociației a fost ales avocatul Bogdan Popescu, vicepreședinți Anca Mireuță și Bogdan Florin Gagiu, iar secretar Mihaela Ciorbaru.

Deși demersurile pentru înființarea asociației nu au fost încheiate, oamenii au trecut deja la treabă. Joi, 12 iulie a.c., au realizat o acțiune de igienizare a cartierului. Zeci de familii au strâns deșeurile care zăceau pe marginea drumurilor și blocau accesul către proprietăți. „Cantitățile de gunoi au fost atât de mari, încât locatarii au decis ca, pe cheltuiala lor, să apeleze la utilaje automatizate pentru îndepărtarea mormanelor de moloz și resturi menajere, care creează o imagine dezolantă într-un spațiu care trebuie să fie curat, civilizat și primitor pentru cei care locuiesc în zonă și pentru turiști. Această acțiune a fost posibilă cu sprijinul Polaris, operatorul local de salubritate”, au mai precizat reprezentanții asociației.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108