REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

MApN: România a acceptat toate ţintele de capabilităţi de apărare alocate de NATO

MApN: România a acceptat toate ţintele de capabilităţi de apărare alocate de NATO

Replica API 5 iunie 2013 | 00:00 193

România a acceptat toate ţintele de capabilităţi de apărare alocate de NATO, a transmis ministrul Apărării, Mircea Duşa, la reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre NATO, la Bruxelles. "În cadrul reuniunii, ministrul român a transmis poziţia ţării noastre în ceea ce priveşte stadiul dezvoltării capabilităţilor de apărare pentru îndeplinirea nivelului NATO de ambiţie. În contextul finalizării consultărilor multilaterale pentru stabilirea pachetelor de capabilităţi ce revin fiecărui aliat, ministrul Mircea Duşă a arătat că România a acceptat toate ţintele de capabilităţi alocate de Alianţă, subliniind faptul că testul acestui angajament politic va fi reprezentat de etapa de implementare. În discuţiile privind investiţiile pentru dezvoltarea capabilităţilor, Secretarul General al NATO a transmis aprecieri la adresa naţiunilor care au luat decizia de a creşte bugetele pentru apărare în vederea atingerii ţintei stabilite de NATO de 2 la sută din PIB şi a recomandat şi celorlalţi aliaţi să acţioneze în această direcţie", se arată într-un comunicat al MApN remis marţi MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte implementarea capabilităţii NATO antirachetă, ministrul român a reiterat angajamentul autorităţilor de la Bucureşti pentru îndeplinirea la timp a obiectivelor asumate de România privind operaţionalizarea, împreună cu partenerul american, a elementelor scutului antirachetă de pe teritoriul naţional.

"În contextul unor pericole reale de atac cibernetic asupra infrastructurii NATO şi la adresa aliaţilor, ministrul Apărării a arătat că este foarte importantă clarificarea opţiunilor strategice ale Alianţei în domeniul apărării cibernetice. "Este un domeniu în care dinamica ameninţării este foarte ridicată, iar NATO trebuie să fie în măsură să răspundă în mod activ pentru protejarea propriilor reţele informaţionale şi pentru sprijinirea membrilor săi, în caz de necesitate", a subliniat ministrul Duşa. În acelaşi timp, este necesară colaborarea şi dezvoltarea unor parteneriate în domeniul apărării cibernetice cu alţi actori internaţionali, precum UE şi ONU, şi, de o manieră selectivă, cu state partenere ale NATO, precum şi sectorul privat şi mediile academice", se mai arată în comunicat.

Reuniunea miniştrilor aliaţi ai Apărării este a doua din acest an, reprezentând o etapă importantă în implementarea deciziilor Summit-ului de la Chicago în domeniile majore ale transformării şi reformei Alianţei. Reuniunea reprezintă şi o etapă iniţială în pregătirea agendei Summit-ului NATO care va avea loc în anul 2014. La activitate participă miniştrii apărării din statele aliate şi din cele care contribuie la operaţiunea ISAF, precum şi reprezentanţi ai UE şi ONU.

sursa: mediafax.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108