REPLICA ONLINE CONSTANTA

11° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
11° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Marinarii constănțeni sunt într-o situație disperată: ‘Lumea pe aici este panicată, suntem speriați’

Marinarii constănțeni sunt într-o situație disperată: ‘Lumea pe aici este panicată, suntem speriați’

Replica API 21 martie 2020 | 09:40 20976

Marinarii și companiile de navigație se află într-o situație fără precedent. Zilele trecute a fost decretată stare de urgență în România ceea ce înseamnă că timp de 30 de zile a fost suspendat orice schimb de echipaj din cauza imposibilității efectuării lor, în actualul context al crizei globale provocată de Covid-19. Aproximativ un milion de marinari se confruntă cu probleme, câteva mii fiind români. Cu aceeași problemă se confruntă și un constănțean aflat pe o navă într-un port din Spania. “Este nebunie că nu știi exact ce ai de făcut, lumea pe aici e panicată și suntem speriați de gândul că ne putem expune virusului și apoi să îl ducem acasă, la cei dragi”, a spus, pentru Replica, marinarul.

Mii de marinari români sunt blocați în aceste momente la nave, din cauza restricțiilor internaționale de circulație impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Multe dintre companiile de shipping au decis amânarea schimburilor realizate în cadrul echipajelor sau trimiterea acasă a navigatorilor, acolo unde se poate, cât mai în siguranță posibil. Comunitatea maritimă încearcă să găsească soluții pentru a debloca situația. Un constănțean, îmbarcat într-o perioadă foarte scurtă, înainte de răspândirea virusului și în România, așteaptă acum să revină acasă. Acesta a descris, pentru Replica, situația de pe navă. „M-am îmbarcat acum două săptămâni, ne-am apucat de treabă și să aud că deja ne trimit acasă că e treaba serioasă cu virusul ăsta. Nu știm ce o să se întâmple cu noi. Zilele astea au mai plecat deja persoane, de la curățenie și personalul de la restaurant și bar, care au venit odată cu mine. Este nebunie că nu știi exact ce ai de făcut, lumea pe aici e panicată și suntem speriați de gândul că ne putem expune virusului și apoi să îl ducem acasă, la cei dragi. Au fost români, pe vas, care au făcut scandal, au început să plângă de frică, se cereau cu orice preț acasă și așa s-a luat decizia să înceapă să ne trimită pe rând, pe toți acasă. După mine, sincer să fiu, eu aș rămâne aici pentru că îmi este și teamă pentru ai mei să nu îi infectez pentru că involuntar mă expun la niște riscuri și mai e și partea cealaltă, de ce să nu o spunem, am nevoie de bănuți. Acum, nu depinde nimic de mine…” a declarant Ionuț, un tânăr de 24 de ani.

Ovidiu Cupşa: Trebuie găsite soluţii de urgenţă

Pe cealaltă parte, Ovidiu Cupșa a declarat că navigatorii sunt foarte importanți pentru menținerea în funcțiune a sectorului maritim și a schimburilor comerciale și de aceea repatrierea navigatorilor trebuie asigurată în deplină siguranță. "Noi avem un grup de comunicare pentru marinari și multe dintre porturi sunt blocate. Armatorii au nevoie de oameni la navă. Ei nu pot pleca, unii sunt în depășiri de contracte și fiind o situație de urgență trebuie găsite soluții de urgență.", a declarat, pentru "Replica", Ovidiu Cupșa, președintele CERONAV.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Barcadorea si alii ca el....bai c....lor , in vecii vecilor nu o sa fiti voi ca marinarii romani si familiile lor...muistele voastre sug pixu cu voi de mana si voi va dati macho cad sunteti niste papagali de doi bani...ce bani faceti voi ma papagalilor? Mie scarba de voi, rahati de doi lei...va spune o sotie de marinar cu 35 de ani de casatorie, care nu au fost usori deloc !!!
3
0
Ma faceti sa rad. Cred ca astia care comenteaza pe aici ne cred pe toti prosti.Cupsa e politruc. Liberal. Intr-o functie de stat. Mihalcioiu e platit de ITF Londra de peste 20 de ani. Il cunosc bine si il stiu toti ca e destept. Nu l-ar fi tinut nimeni 20 de ani daca nu facea treaba foarte buna. Asa ca mai vorbaretior, mai lasati-o moarta. Uitati-va pe pagina SLN sa vedeti ce se scrie acolo, nu gargare din astea cu apa ce faceti voi. Da. Cupsa poate fi socotit un oportunist politic desi vad ca se zbate si el sa isi faca treaba pe la Ceronav, dar clar ca exploateaza momentul.
0
0
Ba voi sunteti dusi cu capul? Nu intelegeti ca nu zboara avioanele? Ca nu poate ajunge nimeni la bord in siguranta vis-a-vis de sanatate pentru restul de marinari ? Ce dracu sa va faca Mihalcioiu? Repatrierea e treaba companiei si compania este blocata de blocajele de avioane si inchiderea granitelor. Mama ce caractere .... interlopi nu altceva.
2
0
Cupsa, caracter zero, aroganta maxima! Asta nu-i ala care locuia intr-un apartament pe Soveja la FT-uri si bloca cu Audi-ul CT-01-CUP o banda de circulatie si alte 2-3 masini parcate regulamentar, in fiecare noapte, ca trebuia sa parcheze exact in fata scarii?!? Ani de zile a facut asa. Ce tupeu pe parvenitul asta!
5
0
Mai poponar prost, nevasta-ta si-o trage cu tine de mana. Mata aia curva cu sorta si cu neamul tau de sclavi prosti sunteti capsunari si parveniti. Te pis in cur eu si toti marinarii.
0
1
Comanescule cand ne dai banii de la GSP ?
2
1
Numai va agitati mai vedetelor...va ia lumea la munca la fel ca pe filipini, ca va plateste 1500 de dolari pe luna in loc sa dea triplu la norvegieni sau canadieni. Tot un fel de capsunari sunteti, cel putin mie nu-mi fute nimeni nevasta si nu stau ca sobolanu intr o cuseta de tabla. Si fac si mai multi bani ca voi.
2
12
Ziar de 2 bani si jurnalisti aparuti peste noapte ar trebui limitat limbajul in comentarii! Voi bu aveti deontologie si nu stiti ce inseamna presa de calitate. Doar sa dezonformati opinia publica ca doar interesul vostru si al partidelor primeaza! O seara buna si poate mediatati la ceea ce faceti! CNA dlarme! Alooo nimeni nu se sesiseaza???
6
10
master jegos mai greu, poate exigent, exagerat etc. Ai uitat? Puntea intra cu mansetele imaculate in cart, iar peste 4 ore, cand ies din cart sunt la fel de albe, nu ca shobii care se naclaiesc de mecanica de nu li se mai vad decat ochii iar mecanica nu le iese de sub unghii nici dupa pensionare! Vant bun la pupa si contracte usoare!
7
2
Nu iti poti imagina cata munca bag pentru alea cateva mii si cata presiune poate pune un sef mecanic sau un comandant jegos. Banii pe mare sunt mai multi dar sunt munciti cu greu
10
1
la banii vostrii,mii de euroi leafa uni si peste zece mii,la gara ba,fuduliti-va mai departe
15
5
Am pula in gura de unde bani si casa cand eu sunt un poponar ingrat?
3
0
gigi are bani in banca, are casa.......... deci despre ce vorbesti?
3
1
Ah, wow, mmm, God, ...in the past. Acum urmeaza, te mai cheama ma astia la nava !?
4
1
Sa nu mai imi regulati nevasta ca se imbolnaveste si nu mai poate face opturi
6
4
Ultimul jegos de om care n-are dreptul sa vorbeasca despre marinari si sa-i trag la muie
3
2
Aproape zi de zi te ad pe-aici.Comentezi intotdeauna contra a tot ce te inconjoara,nu doar ca e vorba de marinari.Se pare ca tu ai ceva impotriva tuturor.Maine daca ninge,o sa te legi de D-zeu probabil.Fa si tu ceva constructiv,mergi la.munca,ajuta-ti familia,parintii cumva.Nu mai pierde timpul aiurea cu genul asta de comentarii.Fii mai bun.
9
6
Ptr labele astea care comenteaza de familiile navigatorilor:sa va iau neamurile'n Pula incepind cu mamicile voastre care au crezut can s-au kkt find v-au nascut!ce mm vostrii va bagati in seama,rapanosilor?!va e ciuda?vreti si voi?la munca futuva-n git de javre!
11
2
Avem noi grija de neveste .
11
10
Trimite nr tel al nevestei tale si rezolv eu totul, ca sa fie bine si pt ea.
6
7
Ma da pe CARASAV cind il baga in puskrie k i taxseaza pe toti CE COMANDANT totu pai doar o da p fisa si nevastasa la futut la intendenti.
5
3
Pe ce nava sunteti ? La ce companie ?
3
1
uite ma duc repede sa.mimscot toti banii din banca,vind casa,sa le achit salariile de 6000 -10000 euro pe luna unor rapanosi! stati acolo pina va chem eu
4
13
Mihalcioiu un ordinar de om nimic nu face pt marinari . Cupsa un terche berchea cum dracu ajung asemenea oameni in functii de genu ??? Sa va ia naiba si pe voi si pe aia care v au pus la conducere .
10
2
Cupsa & Mihalcioiu, doi parveniti, lingai de dosuri, ineficienti pt posturile caldute pe care stau. Sictir zdrentelor, mancatori de rahat!
7
1
Fuck sailors and shut the fuck up !
3
21
chitac ca s-a vindecat jigodia. sper sa reactioneze pozitiv si la tratamentul cu catuse si morcovi la rozeta. apropos, nu se sesizeaza procurorii sa vada de unde are averea stransa dintr-un salariu de profesoras anonim. Nu cumva din spagile de la sutele de studenti trecuti la examene sau admisi in anmb??
12
2
Toti astia care isi dau cu parera prin replica al de cupsa mihalcioiu niste politruci lingai de partid pusi degeaba la conducerea unor institutii care doar teoretic fac ce trebuie practic ne fura bani noua marinarilor, bani pe care ii impart la partid sa ramana la conducere. Pentru ala blocat in Italia stai potol mihalcioiu era depasit de situatie cand avea un caz de rezolvat, acum mimeaza si el cum poate, cu interviuri in replica. Eu unul am un contract semnat, planeta se duce dracu, aia e mai stau si eu cateva luni nu plang ca o fetita ca vreau acasa
14
3
Suntem blocati pe nava pe coasta Italiei di armatorul italian vrea sa prelungeasca contractele care se apropie de 6 luni deja.Nu a intreprins nimic sa faciliteze schimburile nivi cand se putea pleca din italia.Suntem obligati sa facem operatiuni in toate porturile italiene riscand sa ne imbolnavim.MIHALCIOIU TE DOARE N COT DE NOI.SUNTEM MEMBRI SLN.DORMI IN PACE.
16
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108