REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mica evaziune fiscală de pe litoral ar construi câţiva kilometri de autostradă

Mica evaziune fiscală de pe litoral ar construi câţiva kilometri de autostradă

Replica API 24 iulie 2012 | 00:00 256

Pe litoralul românesc casele de marcat au "îngheţat", evaziunea fiscală fiind la ea acasă. Nici un afacerist nu emite bon fiscal pentru cumpărăturile făcute de turişti ca şi când nici nu au auzit de această obligaţie din Codul Fiscal.

Fie că bea o bere rece sau mănâncă la un restaurant, turistul nu primeşte nici un bon fiscal pentru banii pe care îi achită. Asta înseamnă că banii se duc în buzunarul patronului şi nu cum ar fi normal, 24 la sută, să intre în bugetul centralizat al statului.

Garda Financiară Constanţa combate evaziunea fisacală, spune şeful acestei institiuţii Ciprian Fronea. Turiştii însă se plâng că nu primesc bonuri fiscale iar dacă le solicită se pot trezi cu reacţii dure din partea patronilor.

Jupiter, Venus şi Neptun, raiul evaziunii fiscale

În staţiunile din sudul litoralului românesc niciun comerciant nu pare să fi auzit de bonul fiscal. Turistul venit pe litoralul românesc devine un complice tăcut cu patronii care nu eliberează astfel de documente fiscale, obligatorii pentru orice fel de tranzacţie, fie ea chiar şi în valoare de un leu. Din neştiinţă sau din nepăsare turisul devine complice.

Una dintre metodele des folosite de patronii de restaurante, pentru a adormi eventuala vigilenţă a turiştilor, este celebra "proforma", nici factură şi nici bon fiscal. Documentul este este cel mult o notă de plată care nu este înregistrat în contabilitate şi care nu însemnă nimic din punct de vedere fiscal. Aceste documente fiscale trebuie, obligatoriu, însoţite de bonul fiscal.

Potrivit Codului Fiscal, documentul de tip "proforma" nu este un document fiscal adevărat. "În principal este utilizată pentru a declara valoarea tranzacţiei. Nu este o factură adevărată deoarece aceasta nu este înregistrată în contabilitatea vânzătorului sau a cumpărătorului", susţin specialiştii.

Una dintre terasele aglomerate care face încasări serioase şi care emit bonuri "proforma" este "Four Seasons" din Jupiter. Dacă ceri bon fiscal, angajaţii strâmbă din nas. Pe urmă emit şi bonul fiscaldeşi se vede clar că nu îi convine.

Evaziune fiscală combătută în şlapi

Şeful Gărzii Financiare Constanţa, Ciprian Fronea susţine că îşi îndeamnă angajaţii să se deghizeze în turişti pentru a-i prinde mai uşor pe cei care practică sportul evaziunii fiscale. "Le-am recomandat colegilor să nu mai meargă în uniformă. Dacă ar merge cu uniforma pe ei patronii ar fugi imediat cu banii şi rişti să găseşti în casa de marcat doar şapte lei. Angajatul spune că atât a încasat în ziua respectivă, exact cât a bătut în casa de marcat. De aceea le-am recomandat colegilor să se deghizeze în turişti, să meargă în şlapi ca să nu bată la ochi", spune comisarul Fronea.

Sportul cu proforma, sport naţional pe litoral

Fronea recunoaşte că multe terase din sudul litoralului practică metoda cu "proforma". "Legal ar trebui să aducă şi bonul fiscal şi acea proforma. Una fără alta nu este legal. Noi am început o acţiune pe litoral. Evaziune o putem combate doar prin prezenţa noastră acolo, mergem la faţa locului şi încercâm să îi prindem când nu bat", spune comisarul şef Fronea. Încercările celor de la Garda Financiară Constanţa par doar declaraţii care să dea bine în faţa şefilor de la Bucureşti. În realitate, nu trebuie să ai studii economice ca să vezi că în sudul litoralului, picior de la Garda Financiară nu calcă cu săptămânile. Un bon fiscal trebuie să conţină câteva date precise. În primul rând, documentul trebuie să poarte inscripţia "bon fiscal". Apoi trebuie să conţine date referitoare la TVA.

Mica evaziune pe litoral = 12 milioane de euro

Măsurile din Codul Fiscal sunt ineficiente, în cazul celor care nu emit bonuri fiscale, din moment ce patronii nu se tem. Amenda este între 8.000 şi 40.000 de lei, confiscarea sumei de bani descoperite în plus şi închiderea activităţii pentru trei luni. Pentru a avea o imagine asupra acestui fenomen, trebuie făcut un simplu calcul. O familie de patru persoane are nevoie de aproximativ 200 de lei pe zi. Dacă această sumă ar fi fiscalizată atunci 48 de lei, reprezentând TVA, ar merge la bugetul statului. În sezonul de vârf, pe litoral sunt peste 20.000 de familii, ceea ce înseamnă că în fiecare zi, la bugetul central ar trebui să intre peste 900.000 de lei echivalentul a 200.000 de euro. Într-un sezon estival, totalul sumei se ridică la aproximativ 12 milioane de euro, bani care nu intră la bugetul statului. O altă formă de fentare a bugetului este lipsa impozitului pe profit. "Dacă patronii nu fiscalizează înseamnă ca nu fac profit. Dacă nu fac profit înseamnă că nu plătesc impozitul pe profit", susţine un comisar al Gărzii Financiare.

Sursa:Evz.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108