REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
12.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Ministrul Apelor şi al Turismului, în INSPECȚIE pe litoral! Deneş zice că operatorii respectă legea!

Ministrul Apelor şi al Turismului, în INSPECȚIE pe litoral! Deneş zice că operatorii respectă legea!

Replica API 22 iunie 2019 | 00:00 265

Clasic! A sosit după ce problemele s-au mai rezolvat şi pentru că... tot avea treabă cu partidul, la Neptun!

Clasic! A sosit după ce problemele s-au mai rezolvat şi pentru că... tot avea treabă cu partidul, la Neptun!

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneş, a venit "în mare secret la Constanţa", vineri, 21 iunie a.c., pentru a se întâlni cu şefii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL ) şi pentru a analiza situaţia legată de litoral. Aceştia au fost pe teren, inclusiv în zona cordonului Năvodari. Ministrul Turismului, Bogdan Trif, şi Octavian Popa, comisar general adjunct Garda Națională de Mediu, au făcut şi ei parte din delegaţie. Cu toţii au luat la paşi mărunţi plajele din sudul litoralului, însă au vorbit şi cu turiştii. În ciuda sesizărilor din ultimele zile şi ale nemulţumirilor privind şezlongurile amenajate în buza apei, ministrul Apelor spune că operatorii respectă legea.

"Marele secret" n-a fost însă chiar secret, pentru că reprezentanţii ABADL au avut grijă să prezinte frumos situaţia. În plus, să nu uităm că ministrul oricum venea pe litoral, pentru că va participa, alături de ceilalţi miniştri, la întâlnirea convocată de premierul Viorica Dăncilă la Neptun. Întâlnirea are loc sâmbătă, iar convocarea este una de partid!

„Împreună cu Bogdan Trif, am stabilit o inspecţie, urmând ca echipele de specialişti să facă controale, care se vor derula pe o perioadă mai lungă. Ne-am dorit acest lucru, am vrut să vedem realitatea. Pot să spun că se respectă legislaţia în vigoare, am avut în vedere câteva din aspectele din leglislaţie, dacă se respectă reglementarea privind cei 5 metri la marginea mării, de la linia apei şi până la şezlong, şi dacă există porţiunea de 30 % din suprafaţa concesionată pentru cearşafuri. N-am măsurat cu ruleta, dar pe unde am verificat am constatat că există aceste suprafeţe. Am găsit şi locuri în care operatorii nu aveau pubele, spaţiu adecvat pentru cearşafuri şi am impus măsuri cu termene, astfel încât acele mici inarventenţe faţă de contractul de închiriere să fie reglementate.”, a spus Ioan Deneş. .„Noi am făcut această inspecţie vizuală, urmând ca echipele de control să facă controlul. În aprilie am transmis tuturor operatorilor de plajă o adresă prin intzermediulc ăreia i-am atenţionat cu condiţiile care trebuie îndeplinite. În mai s-au făcut controale şi s-au aplicat sancţiuni, iar în iunie, din nou, am atenţionat ca până pe 15 iunie portţiunile de suprafeţe închiriate să îndeplinească condiţiile legii. Această porţiune de 5 metri nu se închiriează. Dacă n-ar fi acea lăţime, utilajele n-ar putea interveni. Au fost aplicate 21 de amenzi, în valoare de 120.000 lei”, a continuat ministrul.

„Am venit cu o echipă de control, am cooptat pe foştii mei colegi de la Garda Naţională de Mediu, dar şi pe inspectori de la Apele Române, astfel încât să facem un control integrat, să nu mai deranjăm agentul economic în fiecare zi. Săptămâna echipă, cele două echipe ale Ministerului Turismului au verificat 34 de unităţi şi au aplicat 48 000 lei, în special la unităţi hoteliere şi alte disfuncţionalităţi. Ne-am propus să continuăm acest control până la mijlocul lunii iulie. Dacă o să fie cazul, o să-l continuăm”, a spus, la rândul său, minsitrul Turismului, Bpogdan Trif. Întrebat despre construcţiile care încă sunt în derulare, în plin sezon, acesta a precizat: „Sunt proiecte pe fonduri europene care nu suportă întârziere. Din păcate, autorităţile locale nu şi-au făcut treaba la timp şi iată că se lucrează şi-n sezon, să nu se piardă finanţarea”.

Iar, referitor la ameninţarea operatorilor, care spun că intră în grevă fiscală dacă maidanezii din staţiuni nu sunt ridicaţi, oficialul spune că nu intră în atribuţiile sale acest aspect: „Solicitarea este îndreptăţită şi toate autorităţile care au atribuţii în sensul de a elimina apariţia câinilor trebuie să-şi facă treaba. Nu poţi să ai o staţiune civilizată cu haitele de câini printre turişti. Tot ce a ţinut de minsiter am făcut”, a precizat ministrul. Întrebat dacă a văzut toalete pe plaje, în contextul în care autorizarea turistică a plajelor pentru agenţii economice este emisp şi în funcţie de acest aspect, Trif a spus că a văzut toalete, dar...nici el nu ştie unde.”Am văzut toalete pentru turişti, sunt. Unde nu sunt, colegii vor aplica sancţiuni. Au şi aplicat la unii operatori, sperăm să intrăm, în normalitate”, a declarat oficialul.

Echipele de control mixte formate din reprezentanți ai Ministerului Turismului, ai Apelor române și ai Gărzii Naționale de Mediu vor continua verificările intensive pe litoral până pe 15 iulie. În plus, în permanență, până la finalul sezonului estival, ministerul Turismului va menține echipe de control pe litoral.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La Costinesti nu au avut curaj sa vina !Ii deranja pe Nastase si Horia Constantinescu ,seful OPC Constanta care se stie a cui este plaja Obelisc Costinesti chiar daca -i administrata de o batrana de 83 ani mama sefului OPC.
0
0
ma uit la poza din replica si vad o haita in calduri si cainii in jurul ei.
0
0
Ministru si-a primit tainu prin makidonu Hristu Uzum,deci nu avem reclamatii.
5
0
pentru ca ne trebuie bani la partid
3
0
Acest ministru este un papagal vestit tinut de mafia lemnului pe pozitie. Daca sunt reclamatii la ape dece nu l-a adus pe directorul general de la ape sa-i frece ridichea si sa dea sanctiuni scris ca la a doua abatere sa-l dea afara.
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108