REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
17.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ministrul Deca: Admiterea la liceu nu va fi modificată până în 2027

Ministrul Deca: Admiterea la liceu nu va fi modificată până în 2027

A.F. 14 octombrie 2022 | 00:00 936

Admiterea la liceu nu se va aplica mai devreme de 2027, conform ministrului educației Ligia Deca. Legea educației va fi, oricum, revizuită. Deca spune că nu se pune problema ca legea să fie aplicată mai devreme de 2027, indiferent de schimbările care se vor face.

Ligia Deca

Legea educației va fi revizuită de ministrul Ligia Deca

Mai sunt două săptămâni până noul ministru al educației, Ligia Deca, va prezenta noua lege a învățământului în Guvern. Cu toate acestea, Deca anunță că va schimba toate articolele controversate din varianta Sorin Cîmpeanu, însă nu va renunța la dubla evaluare pentru elevii de clasa a VIII-a, scrie fanatik.ro.

Între timp, elevii recunosc că sunt bulversați de tot ce se întâmplă prin jur. Indiferent care va fi noua variantă de admitere, aceasta se va aplica tuturor copiilor care sunt acum în clasa a IV-a, ajunşi în acel moment la maturitate. Același lucru e valabil pentru cei care acum sunt în clasa a VIII-a, prima generație care va susține un nou tip de Bacalaureat.

Important de reținut, schimbările vor intra în vigoare din 2027 doar dacă această lege va fi adoptată până la finele anului de Guvern și Parlament.

Între timp, Ligia Deca analizează atent dacă împărțirea anului școlar în cinci module sau eliminarea notelor din calcului admiterii la liceu sunt măsuri de bun augur, sau nu. Așadar, legea în varianta Cîmpeanu are toate șansele să fie istorie după ce noul ministru Deca va modifica ce dorește.

Ligia Deca este adepta uniformei școlare

La fel ca și Sorin Cîmpeanu, Ligia Deca este adepta uniformei școlare, cu mențiunea că nu va impune niciodată cumpărarea acesteia. O prioritate pentru Ministerul Educației în acest moment e ca școlile să rămână deschise în această iarnă, în ciuda faptului că ar putea avea probleme cu plata facturilor la energie și gaz.

”Am avut deja consultări cu reprezentanții elevilor. Voi păstra măsurile introduse anul acesta, precum organizarea modulară a anului școlar, le vom evalua după un an. Școlile trebuie să rămână deschise indiferent de evoluția crizei energetice. Există discuții guvernamentale privind sprijinul acordat școlilor.

Vom discuta cu specialiști care să ne dea punct de vedere avizat și care să vină cu o formulă care să răspundă preocupărilor avizate – pentru evaluări (între gimnaziu liceu, bacalaureat) vom consulta Facultățile de științe ale educației, pentru zona integrității vom discuta cu specialiști în integritate, drept constituțional.

Prioritatea noastră este să păstrăm toate școlile deschise indiferent de ceea ce se întâmplă pe piața energetică. Unitățile de învățământ beneficiază de prețuri plafonate. Orice creștere de facturi nu poate surveni decât din creșteri de consum, nu din creșteri tarifare. Cu toate acestea, am solicitat condiții normale de funcționale. Din analizele noastre nu există motive de îngrijorare – dacă apar, individual, să ne fie aduse la cunoștință.

Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate. De aceea am spus că vom regândi în consultare cu specialiștii. Vom reanaliza tot ce înseamnă constructul nou de Bacalaureat și vom vedea în ce măsură ideile inițiale pot fi susținute”, a transmis Deca.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Copii clasei a IV , ajunsi in acel moment la maturitate !!! Baaa , sunteti p****i ???
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108