REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Minorele din familii dezorganizate, vândute de la un proxenet la altul

Minorele din familii dezorganizate, vândute de la un proxenet la altul

Replica API 1 aprilie 2016 | 00:00 393

Ce se întâmplă cu fetele care dispar de acasă

Ce se întâmplă cu fetele care dispar de acasă

Sursa foto: ign.com

Minori daţi în urmărire după ce au dispărut de la domicilii sau din centrele de plasament, căutaţi de autorităţi şi anchete declanşate. Tot mai multe astfel de cazuri se află în atenţia oamenilor legii şi, de multe ori, rezultatele sunt dureroase. Dacă în cazul băieţilor se descoperă că stau pe străzi şi s-au apucat de furturi şi tâlhării, în cazul fetelor se descoperă că sunt racolate şi puse să se prostitueze. Cum se ajunge în aceaste situaţii? Potrivit anchetelor, la mijloc este vorba despre familii dezbinate, anturaje proaste şi promisiuni din partea proxeneţilor. Spre exemplu, o fată din Gârliciu a fost depistată în asemenea împrejurări, la fel şi o minoră din Tulcea, care se prostitua la Constanţa.

Mai multe grupări infracţionale specializate în trafic de minori şi proxenetism au fost destructurate la Constanţa, membrii acestora ajungând după gratii. Spre exemplu, Iulian Mocanu, Iancu Cosmin Mârâe, Florin Dura şi Ionel Ifrim, care potrivit anchetatorilor, au acţionat, începând cu luna octombrie 2014, prin efectuarea de acţiuni de recrutare din judeţul Constanţa şi judeţul Tulcea, transportare şi primire a mai multor minore şi tinere în scopul exploatării sexuale a acestora, înlesnire a prostituţiei şi obţinerea de foloase de pe urma practicării prostituţiei de către acestea, asigurarea protecţiei tinerelor şi minorelor exploatate şi transportarea victimelor în vederea întreţinerii actelor sexuale contra cost.

Pentru racolarea clienţilor dispuşi să întreţină relaţii sexuale contra cost suspecţii postau anunţuri cu aşa-zise oferte de masaj, dar şi cu oferte sexuale explicite însoţite de numere de telefon de contact şi fotografii ale fetelor pe diverse site-uri şi în paginile cu anunţuri matrimoniale ale unor cotidiene locale - ediţie on-line. În cazul uneia dintre victimele minore s-a stabilit că a fost exploatată sexual, o perioadă, într-o ţară din spaţiul U.E..

La data de 21 octombrie, magistraţii Tribunalului Constanţa au decis ca Iulian Mocanu să primească 5 ani de închisoare, Iancu Cosmin Mârâe - 3 ani şi 8 luni închisoare, Florin Dura - 4 ani şi 2 luni, Ionel Ifrim - 2 ani şi 6 luni cu suspendare, decizia rămânând definitivă în februarie anul curent, la Curtea de Apel Constanţa. Mai exact, aceştia au exploatat sexual patru fete, între care şi minore. Spre exemplu, Ana L. este din Gârliciu şi a crescut într-un centru de plasament întrucât părinţii săi nu au avut posibilităţi materiale. Astfel, ea a intrat în Programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu”, fiind repartizată la o unitate şcolară din municipiu. Însă, în momentul percheziţiilor derulate de DIICOT, s-a descoperit că fata fusese racolată de indivizii mai sus menţionaţi şi pusă să se prostitueze.

Unele minore "prestau" pentru două grupări infracționale

Un alt caz este legat de o minoră din Tulcea, elevă la un liceu de acolo, Bianca Angela V., care a fost dată dispărută de mai multe ori. Prima dată, polițiștii au fost alertați pe 6.01.2015, iar pe 26 ianuarie în același an a revenit la domiciliu și a susținut că nu a fost victima vreunei infracțiuni. Apoi iar a dispărut. Cât despre situația ei familială, nu a fost una strălucită.

Părinții nu s-a înțeles bine, scandalurile nelipsind din peisaj, motiv pentru care pe 25 martie anul curent s-a pronunțat divorțul la Judecătoria Tulcea. Ce este și mai crunt se leagă de faptul că minorele, adică Ana L. și Bianca Angela L. au fost găsite și în "sânul" altei grupări infracționale, coordonată de Silviu Valentin Bercuţă, cunoscut și condamnat pentru mai multe fapte penale, inclusiv pentru trafic de droguri sau pentru înșelăciuni prin metoda "Accidentul".

Dansa în cluburile pentru bărbați de la 13 ani, prostituată în gașca lui Belecciu

O altă fată care a luat-o pe căi greșit este din municipiul Constanța și se numește Ioana Roxana V. Potrivit mamei acesteia, copila dansa în cluburile pentru bărbați încă de la vârsta de 13 ani și se prostitua pe bulevardul Aurel Vlaicu. De asemenea, fata, care acum are 19 ani, provine dintr-o familie dezorganizată, având în vedere că a crescut doar cu mama iar scandalurile din "ograda" lor au ajuns de mai multe ori în atenția Poliției. Spre exemplu, în 2009, aceasta i-a cerut mamei bani pentru a-și achiziționa o cartelă pentru telefon și, cum femeia nu i-a dat, a ieșit ditamai circul.

Copila a dat foc la haine în mijlocul curții și, după cum susținea atunci mama ei, a și încercat să-i înfigă cuțitul în gât după care a vrut să se sinucidă prin ingestie cu medicamente. Ulterior, DIICOT a demarat o anchetă cu privire la o grupare infracțională specializată în trafic de minori, coordonată de Claudiu Giorson Belecciu, prin intermediul unui așa-zis salon de masaj erotic, Pink Cats, unde a fost găsită și Ioana Roxana V.. Aceasta fusese racolată și se prostitua în schimbul unor sume de bani.

Și, din păcate, exemple sunt multe, precum și gruparea formată din Selvis Sali, Iulia Iliescu, Mariana Apostol și Ionuț Rus, care aveau trei fete la "produs", respectiv pe Sonia Andreea A., Marina Cosima S. și Cerasela R.. De precizat este și faptul că două minore din Valu lui Traian au tot pus anchetatorii pe jar în ultima perioadă, plecând de la domiciliu. Au revenit, după care i-au s-au făcut nevăzute și tot așa.

Nici aici nu sunt excluse posibilitățile ca minorele să fi dat de un anturaj vicios iar acum să se afle prin cine știe ce imobil și să fie puse să se prostitueze. Iar aceste cazuri nu sunt pe cale de... dispariție, în condițiile în care centrele de plasamet sunt pline, familiile dezorganizate continuă să-și lase copiii de izbeliște, iar educația este la pământ. Oamenii legii demarează campanii de prevenire, însă cine să înțeleagă pericolele când minorii ajung acasă și se confruntă cu un mediu de coșmar.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108