REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.2° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.2° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Mopediştii mai au de aşteptat o lună până să intre în legalitate

Mopediştii mai au de aşteptat o lună până să intre în legalitate

Replica API 24 ianuarie 2013 | 00:00 100

Nu au cum să dea pentru permis

Nu au cum să dea pentru permis

Faptul că legile din România sunt cel puţin incomplete sau făcute în grabă, nu mai surprinde pe nimeni de foarte mult timp. Spre exemplu, de câteva zile, cei care conduc un moped fără a avea permis pentru nici o categorie comit o infracţiune şi intră sub influenţa codului penal. Chiar dacă vor să intre în legalitate, ei nu pot face acest lucru! Momentan, nu se dau probele pentru obţinerea permisului necesar conducerii mopedelor.

"Dacă nu a apărut regulamentul la ordonanţa 195 (referitoare la Codul Rutier), normele o să apară după ordonanţă. A apărut o modificare la 195, acum trebuie să apară regulamentul de aplicare a ordonanţei 195 şi în momentul în care apare regulamentul, atunci o să apară şi normele noastre. Cred că ordinul nostru de funcţionare al şcolii de şoferi, 1019, ar putea să apară pe la jumătatea lui februarie. Această ordonanţă, din 19 ianuarie, este dată din 2006, deci se ştia de atunci că în 19 ianuarie 2013 intră în vigoare, iar guvernanţii noştri nu făcut nimic. Am vorbit cu sindicatele, am făcut la Bucureşti contestaţie la proba de traseu, pentru că este foarte periculoasă. Când ia cineva permisul pentru categoria A, îi spun mereu să aibă grijă să nu ia pe nimeni în spate cel puţin 6 luni, pentru că eşti la început, te dezechilibrezi şi cazi, că nu ai experienţă. Acum tu vii şi mă pui la examen să merg cu ăla în spate, ceea ce este foarte complicat. Ce se întamplă dacă vine unu şi-i izbeşte pe amândoi?", a declarat, pentru "Replica", Costel Dobrilă, directorul şcolii "Autoeuxin" Constanţa. Cei care vor fi nevoiţi să dea de permis pentru mopede, vor avea de trecut o probă extrem de grea, traseul cu instructorul în spate. La prima vedere, s-ar putea spune că nu este nimic anormal, însă dacă aruncăm o privire mai adâncă, putem constata că elevul se va urca pentru prima dată cu cineva în spate chiar în momentul în care va da examenul, până atunci fiind interzisă circularea în astfel de condiţii a elevului pe drumurile publice. Pentru cineva fără experienţă, mersul pe moped sau motocicletă cu încă o persoană în spate devine infinit mai greu, iar vieţile celor doi pot fi puse în pericol. Preţul nu trebuie nici el neglijat, însă până în acest moment nu se poate spune cu exactitate cât va costa să dai de permis pentru moped, deoarece în preţul este direct influenţat de mai mulţi factori. Trebuie determinată pentru început perioada de şcolarizare la mopede, iar după aceea trebuie să fie cumpărate mopede. "Preţul se face în funcţie de şcolarizare, dacă mie îmi dă şcolarizarea la AM, 6 săptămâni, automat o să fie preţul mare, pentru că eu în aceste şase săptămâni trebuie să plătesc chirii, profesori, instructori, tot. Dacă îmi dă şcolarizare 2 săptămâni la AM, o să fie un preţ mai mic. Totul se reflectă în pregătire. Pentru moped, preţul va fi undeva la 500 de lei, dar există creşteri la examinarea pe traseu şi acolo costă mult, trebuie să blochezi doi instructori, o maşină şi benzina, motorina şi nu ştim exact cât durează traseul", a mai precizat pentru "Replica", Costel Dobrilă.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108