REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Moscova a revenit la Acordul cerealelor, dar soarta înțelegerilor continuă să se afle sub semnul întrebării

Moscova a revenit la Acordul cerealelor, dar soarta înțelegerilor continuă să se afle sub semnul întrebării

Cristina BĂRBUCEANU 7 noiembrie 2022 | 00:00 446

Pe 2 noiembrie Rusia a revenit la participarea la Acordul cerealelor, care le permite vaselor cu produse agricole ucrainene să treacă prin coridoarele umanitare în Marea Neagră. După atacul dronelor asupra vaselor și infrastructurii în golful Sevastopolului, Moscova a cerut Kievului garanții că nu va folosi coridoarele umanitare în scopuri militare. S-a reușit reluarea realizării "ințiativei Mării Negre" prin medierea Turciei. Totodată, soarta acordului nu este soluționată definitiv - este posibil ca înțelegerile de la Istanbul să înceteze să funcționeze peste două săptămâni.

Moscova a hotărât să revină la realizarea 'inițiativei Mării Negre' în a cincea zi după ce sistase participarea la ea. Spre ușurarea comunității internaționale, în acest interval de timp în coridoarele maritime nu s-au produs niciun fel de incidente serioase. Când după atacul dronelor asupra vaselor și infrastructurii Flotei Mării Negre, Rusia a sistat participarea la Acordul cerealelor, țările occidentale au început, una după alta, să facă apel la Federația Rusă să revină la realizarea înțelegerilor pentru a se evita atât situațiile periculoase în Marea Neagră, cât și dificila criză alimentară în întreaga lume, relatează Kommersant.ru preluat de Rador.

Ankara - inițiator și principal mediator în convorbirile care au dus la încheierea acordului pe data de 22 iulie -, care la început păstrase tăcerea, a reacționat doar după 24 de ore după hotărârea Federației Ruse. Pe de o parte, autoritățile turce au dat de înțeles că ele consideră necesară realizarea pe mai departe a înțelegerilor de la Istanbul, iar pe de-alta nu au început, spre deosebire de Moscova, Kiev și Occident, să învinuiască pe nimeni, ci și-au exprimat încrederea că aceste coridoare vor funcționa și în continuare. Sau, cum s-a exprimat președintele Recep Tayyp Erdogan, "să servească umanității".

Totodată, chiar după 29 octombrie, Turcia, ONU și Ucraina , la Centrul Comun de Coordonare de la Istanbul, au continuat să coordoneze în trei graficul circulației vaselor cu cereale pe coridoarele umanitare.

La 31 octombrie, Ministerul rus al Apărării a emis o declarație conform căreia "circulația navelor pe coridorul de securitate este inacceptabilă" și a cerut Kievului garanții cu privire la neutilizarea acordurilor de la Istanbul în scopuri militare. Reprezentantul Permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a avertizat în aceeași zi, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, că Moscova va fi obligată să ia măsuri pentru controlul navelor care au trecut fără consimțământul său. Mai mult decât atât, atacurile asupra Flotei Mării Negre au pus capăt dimensiunii umanitare a Acordului cerealelor, a asigurat diplomatul.

În tot acest timp, reprezentații Turciei și ai ONU au purtat negocieri cu Rusia, lucru care a fost confirmat în repetate rânduri de secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Peskov declara și pe 2 noiembrie la prânz - aproape în același timp în care Recep Erdogan făcea declarația sa referitoare la revenirea Rusiei la realizarea acordurilor de la Istanbul - că discuțiile referitoare la Acordul cerelalelor continuă, deși participarea Moscovei la acord a fost sistată. În ajun, Erdogan purtase o convorbire telefonică cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și probabil atunci fusese hotărâtă cea mai mare parte a problemelor privind revenirea la acord.

Într-un fel sau altul, afirmațiile lui Erdogan au fost confirmate aproape imediat de Ministerul Apărării al Federației Ruse.

"Datorită participării organizației mondiale (ONU - n. "Nezavisimaia Gazeta") , precum și datorită participării Turciei, s-a reușit obținerea garanțiilor scrise, necesare din partea Ucrainei, referitoare la nefolosirea coridorului umanitar și a porturilor ucrainene, stabilite în interesul exportului produselor agricole, pentru desfășurarea de acțiuni de luptă împotriva Rusiei", a remarcat departamentul rus pentru apărare, care a dat asigurări că Rusia consideră "garanțiile primite suficiente" și reia realizarea acordurilor de la Istanbul.

Și Vladimir Putin a anunțat revenirea Rusiei la acord. El a făcut acest lucru într-o convorbire telefonică cu Joko Widodo, președintele Indoneziei, care va găzdui summitul G20 în perioada 15-16 noiembrie. Potrivit serviciului de presă al Kremlinului, președintele rus a remarcat, de asemenea, disponibilitatea părții ruse "de a pune la dispoziție gratuit cantități semnificative de cereale celor mai sărace țări ale lumii, ca ajutor umanitar." Ulterior, la o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate al Rusiei, Vladimir Putin a subliniat că Rusia își rezervă dreptul de a se retrage din acord, dacă Ucraina nu respectă cerința de a nu folosi coridoarele în scopuri militare.

Știrile referitoare la reluarea participării Federației Ruse la "inițiativa Mării Negre" a generat imediat reacția internațională pozitivă. Astfel, reprezentantul permanent al SUA la ONU, Linda Tomas-Grienfild, a declarat, într-un interviu pentru CNN, că Washingtonul este bucuros de decizia Rusiei, întrucât Acordul cerealelor "asigură lumii alimentele necesare". Iar șeful Ministerului de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a arătat că pasul Moscovei este determinat de "coeziunea comunității internaționale". După părerea acesteia, Rusia a încercat să folosească foamea și cerealele ca armă. "Comunitatea mondială a dat de înțeles clar: nu, nu credem în minciuna voastră, vom continua să trimitem nave, pentru că lumea are nevoie de aceste cereale, pentru că cei mai săraci din lume nu ar trebui să sufere din cauza acestui război agresiv", a spus doamna Baerbock pe canalul de televiziune Welt.

Totuși Turcia a reușit să se laude suficient. Potrivit reprezentantului oficial al președintelui republicii, Ibrahim Kalin, este vorba despre "o altă realizare a diplomației constructive a Turciei". În același timp, Kalin a dat asigurări că Ankara "își va continua eforturile pentru a obține o reglementare justă și durabilă a războiului", potrivit stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108