rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 iunie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Muzeul Militar 'Regele Ferdinand I' Constanța: locul unde copiii învață să construiască 'POVEȘTI DE ISTORIE'

Costin Scurtu

Este singura instituție de cultură situată în partea de sud a municipiului Constanța. Este amplasată într-o poziție mărginașă a orașului, ba chiar nu figurează pe niciun indicator turistic. Toate ar fi putut să fie scuze plauzibile pentru ca Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” filiala Constanța să rămână într-un con de umbră. Nu s-a întâmplat însă astfel, iar o contribuție semnificativă o are, de mai bine de două decenii, directorul Costin Scurtu. Aici, copiii din școlile constănțene – dar și din București, în ultimii ani – învață istoria și descifrează trecutul Armatei Române, prin joacă. Tot aici, au avut loc întruniri în care s-au discutat teme importante privind viitorul armatei. La fel de important, aici este locul potrivit pentru o plimbare de sfârșit de săptămână, în familie.

Este o zi însorită când ajungem în fața Muzeului Militar „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, de pe strada Prelungirea Liliacului, zona Doraly. De ce „Prelungirea Liliacului”? De ce nu un nume sonor, istoric, mai ales că aici este acasă atât pentru un muzeu reprezentativ pentru Constanța, cât și pentru Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”, în curtea căreia se află instituția de cultură? Au fost făcute demersuri pentru a fi schimbată denumirea străzii, dar până în prezent nu s-a concretizat nimic. Tot așa cum, nici până în prezent, nu a fost montat niciun indicator turistic în oraș care să arate drumul spre această instituție. Dar nu este timpul trecut, iar prof. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” este optimist că, încet și sigur, toate neajunsurile vor fi soluționate. Mai ales că are parte de tot sprijinul din partea autorităților, atât cele militare, cât și cele civile.

Ușa mare de acces în clădirea muzeului este ferecată bine. Accesul în instituție se face pe ușa din spate. Poate faptul că muzeul are doar doi angajați – respectiv directorul Costin Scurtu și restauratorul Cristian Țuțuianu – este unul dintre motive, având în vedere că este mai dificil să întreții și vizitatorii, să asiguri și securitatea la intrarea în clădire. Dar nici acesta nu este un motiv de demoralizare.

Experiența i-a demonstrat directorului Costin Scurtu că lucrurile se pot face, și încă foarte bine, cu voință și pasiune, în ciuda tuturor neajunsurilor! De altfel, nici nu amintește de faptul că muzeul în fruntea căruia se află s-ar confrunta cu probleme, de orice natură. E drept, sunt doar doi angajați, dar prezența voluntarilor, implicarea asociațiilor istorice și de reconstituire istorico-militare din județul nostru compensează.

„De mai bine de 20 de ani, de când sunt la acest muzeu, de multe ori mi s-a spus că trebuie să îmi accept destinul, că reprezint o instituție de cultură militară, care se află într-o poziție marginală a orașului. Acest lucru nu l-am acceptat niciodată. Dimpotrivă, am reușit să demonstrez, în special în ultimii zece ani – ani de muncă, de comunicare, de relaționare cu factori decidenți, cu copiii și părinții lor, cu autoritățile locale, civile, religioase, militare – câte lucruri importante au loc aici, în muzeu. Aici s-au realizat acele întâlniri speciale între militarii noștri și cei veniți din străinătate. Aici s-au dezbătut multe teme legate de viitorul Armatei Române.

În timp, s-a dovedit că poziționarea noastră este chiar benefică, căci am putut să ne extinde.m. Suntem în prima fază, noi preconizăm că mai avem două faze, de extindere a parcului cu tehnică militară. Avem o reprezentare tematică inedită, pentru că avem expuse piese din a doua jumătate a secolului XX, de diferite licențe, cu piese de armament diferite, de la mașini, piese de artilerie, și tot felul de elemente care reprezintă tehnica și tehnologia de sfârșit de secol XX. Acum suntem în discuții pentru piese de aviație, pentru a aduce și tancurile, care ne lipsesc din expoziție”, afirmă Costin Scurtu.

Expoziție inedită: „Arta plastică versus arta militară”

În ziua în care am vizitat muzeul, în instituție este liniște. De dimineață a fost un grup de copii, dar plecase deja, astfel că se lucra de zor la pregătirea unei noi expoziții permanente. O expoziție care va aduce, față în față, arta militară și arta plastică, o încununare a colaborării dintre Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” și Universitatea „Ovidius”. De altfel, Daniela Caruțiu, de la Facultatea de Arte din cadrul Universității „Ovidius” este prezentă, pentru a stabili împreună cu directorul Costin Scurtu detaliile privind așezarea exponatelor.

„Vom avea o expoziție prin a cărei tematică sperăm să surprindem, atât la nivel local, cât și național, să fie o ofertă cu care județul nostru să se mândrească pentru perioada sezonului estival”. Numele pe care l-am convenit și pe care îl considerăm cel mai potrivit este „Arta plastică versus arta militară”. O expoziție în care vom vedea creația plastică a societății civile și realizările remarcabile în domeniul artei militare. Vor fi opere de artă de la sfârșit de secolul XIX- sfârșit de secol XX, nume rare, școli de pictură renumite”, explică directorul Costin Scurtu.

Cum au luat naștere „poveștile de istorie”

Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” filiala Constanța este o adevărată comoară, cu „bijuterii” numeroase. Cu un patrimoniu de aproximativ 10.000 de piese, de la colecții inedite de arme din Primul Război Mondial, la machete ale monumentelor înălțate în cinstea eroilor neamului, la o colecție impresionantă privind comunismul, la un stand dedicat aviatorului- erou Horia Agarici etc. Dar la ce bun toate acestea, dacă nu și-ar îndeplini principala funcțiune: să-i învețe trecutul pe cei care îl vor duce mai departe, în viitor?

Acesta este motivul pentru care, în muzeul de la marginea Constanței, au luat naștere „poveștile de istorie”. Aici este locul unde copiii învață trecutul Armatei Române, istoria Dobrogei, prin joacă.

„În anii 90, când desfășuram activitate de cadru didactic (n.r. Costin Scurtu a predat zece ani în învățământul preuniversitar și trei ani în cel universitar), cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al directorilor de școli, am propus ca o parte din orele de istorie să fie ținute la muzeu. Aici, însă, ora nu putea să dureze mai mult de 30 de minute, având în vedere și transportul elevilor până la muzeu. În cadrul orelor de la muzeu, prezentam câte un obiect din perioada predată. De exemplu, dacă discutam despre domnia lui Mihai Viteazu, prezentam o sabie din acea perioadă. Pentru că am avut posibilitatea să evaluăm, am făcut o comparație între cum reacționau copiii care au stat la ora de istorie în clasă, pentru 50 de minute, și cei care au venit, pentru 30 de minute, la muzeu. Și am constatat că mult mai bine au reacționat cei care veneau la muzeu”, își amintește Costin Scurtu.

Dar pe atunci, copiii puteau doar să privească obiectele expuse. De câțiva ani, lucrurile s-au schimbat, iar cei mici pun în scenă, în sala cea mai mare a muzeului, alături de angajații instituției, dar și de voluntarii asociațiilor de reconstituire a istoriei, adevărate scene din istoria Armatei Române, iar recuzita este formată din machetele aflate în dotarea muzeului.

„O boală a secolului XXI, foarte grea, este boala singurătății. Cu cât avem mai multe mijloace de comunicare, cu atât oamenii se izolează mai mult, cu atât oamenii sunt mai neîncrezători și lucrul pe care îl văd pe stradă, îl văd în localurile publice, la manifestările noastre naționale, este tristețea. Dată de griji, de preocupări, de teama pentru ziua de mâine, de nesiguranța care este vehiculată pe mijloacele mass media, neîncrederea în reprezentanții care ne conduc. Toate se reflectă asupra adulților, iar ei uită să se bucure de bucuria celor mici. Atunci, venind la Muzeul Militar, avem posibilitatea să ne jucăm împreună.

Am predat zece ani în învățământul preuniversitar și trei ani în învățământul universitar. Pentru mine a fost o experiență interesantă, mi-am dat seama ce forță au copiii noștri, cum putem să îi punem în valoare iar de atunci nu contenesc să spun că noi trebuie să avem încredere în viitorimea românească, în „intelighența” românească.

Copiii sunt extraordinari, dar depinde de noi dacă vom ști să îi propulsăm sau prin comoditatea noastră sau autosatisfacția noastră, să îi oprim din evoluție”, a mai afirmat Costin Scurtu.

„Reconstituim scene de luptă, în care folosim foarte mult imaginația copiilor”

Când le vorbim despre dragostea de țară, despre patriotism, nu prea înțeleg. Dar când începem să le explicăm înțeleg că are legătură și cu a spune „mulțumesc”, a spune „bună dimineața” la școală, despre cei mai în vârstă sau despre cei cu dizabilități. Se numește respect. Prin aceasta reușim să captăm atenția”, a mai adăugat directorul Muzeului Militar. E drept, și limbajul este adaptat la cunoștințele celor mici, mai ales că aceștia sunt mai familiarizați cu jocul pe computer Counter Strike decât cu istoria militară a României. Astfel că pușca cu lunetă devine sniper, dar rezultatul este cel scontat: copiii pleacă cu o amintire frumoasă, cu zâmbetul pe buze și cu mult mai multe cunoștințe despre luptele pe care le-au dus oștenii noștri.

De altfel, una din piesele de rezistență ale muzeului este un tranşeu din timpul Primului Război Mondial, o dioramă care reproduce la scară naturală locul unde se adăposteau soldații. Iar faptul că cei mici se pot lupta folosind machete ale armamentului din acea perioadă, pot mânca preparate culinare din acea perioadă, contribuie semnificativ la crearea unor „povești de istorie” de succes.

Dar cunoștințele trebuie să răzbată dincolo de pereții muzeului, motiv pentru care în prezent se pregătește un proiect pentru a duce istoria militară și în mediul rural. În proiect sunt colaboratori Muzeul Militar, Muzeul de Istoria și Arheologie Națională și Asociația Istorică „Cultul Eroilor Regina Maria”, iar planul este că specialiștii să meargă în localitățile din județul Constanța, cu spectacole și prelegeri pentru cei mici și cei mari.

Sunt foarte multe de scris despre Muzeul Militar „Regele Ferdinand I” filiala Constanța și mai ales despre exponatele pe care le prezintă publicului: despre uniforma de război din Extremul Orient, expusă la intrare, despre cea mai mare frescă cu motive militare și despre multe altele. Dar cel mai bine, le aflați direct de la sursă, mai ales că prețul de acces este unul modic.

Florentina BOZÎNTAN

marţi, 12 martie 2019285
Joi, 30 iunie, interviu LIVE, începând cu ora 13.00, cu Cristina Rizea, deputat
GANDUL.RO
Ce au găsit muncitorii în Pasajul Unirii după ce au scos asfaltul: Sunt probleme mari!
Comentarii

01..........(13 mar 09:25)
Se pot afla detalii despre faptele de vitejie ale reginei maria de la cotofenesti care ii punea coarne regelui de carpa ferdinand.
11Ovidius(12 mar 14:51)
DIRECTORUL DE AICEA E UN VERITABIL PATRIOT!
mai mult...Replica
29 iun 00:00ReplicaElena Udrea rămâne în închisoare! Judecătorii au respins cererea de suspendare a pedepsei

Judecătorii au decis: Elena Udrea rămâne în închisoare pentru a executa sentința de 6 ani de închisoare din...991

30 iun 00:23ReplicaProprietarul scheletului din Portul Tomis se umple de bani pe spatele reclamelor3646
30 iun 23:36ReplicaAșa ceva?! 80 de lei o pizza și 25 de lei o bere, în Mamaia!1823
30 iun 23:25ReplicaRomânii se plâng că li se duc în cap afacerile din târgurile din Florența! Video

Românii, descurcăreți din fire, s-au împrăștiat prin toate colțurile lumii în speranța unui trai mai bun. În...824

30 iun 23:17ReplicaSpărgătorul vilei lui Arșinel de la 2 Mai a scăpat de urmărirea penală538
30 iun 23:01ReplicaTânărul care a omorât în bătaie un minor la Mangalia a fost condamnat!1006
30 iun 23:00ReplicaCazul ursului împușcat la Comarnic, atacat în instanță de Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului

Un urs a fost împușcat la Comarnic, în urmă cu câteva zile, autoritățile precizând că manifesta un comportament...361

30 iun 00:14ReplicaDe frică să nu fie bătut, și-a înjunghiat colegul de muncă în gât505
30 iun 22:24ReplicaFostul trezorier al PSD a furat banii partidului pentru vacanțe exotice1073
30 iun 22:22ReplicaANAF verifică românii care au făcut bani din criptomonede

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF fac controale pentru verificarea veniturilor...650

30 iun 00:01ReplicaS-a prelungit cu încă cinci ani perioada de rambursare a taxei auto!505
30 iun 00:02ReplicaGrindeanu: Am agreat cea mai bună soluţie pentru restructurarea TAROM442
Vremea
27.3°27° - 27.3° joi, 30 iunie 2022
ConstanțaUmiditate: 46%
Vânt: 3.34 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/49353327104643
5/4025143211937
joker7252612182
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 iun 01:32SportFotbal: Belgianul Lukaku, aşteptat la Milano pentru a-şi definitiva revenirea la Inter

Atacantul belgian Romelu Lukaku este aşteptat Milano pentru a-şi finaliza revenirea la Inter, sub formă de împrumut,...381

30 iun 23:52SportLupte: Denis Florin Mihai şi Patrik Iulian Gordan, medaliaţi cu argint la Europenele Under-20

Sportivii români Denis Florin Mihai (cat. 55 kg) şi Patrik Iulian Gordan (cat. 87 kg) au obţinut medaliile de bronz...316

30 iun 23:52SportTenis: Gabriela Ruse, învinsă greu de Coco Gauff la Wimbledon

Jucătoarea română de tenis Elena Gabriela Ruse a fost învinsă greu de tânăra jucătoare americană Coco Gauff, a...395

30 iun 23:52SportAtletism: Suspendarea sprinterei nigeriene Blessing Okagbare, mărită la unsprezece ani

Sprintera nigeriană Blessing Okagbare, suspendată pentru o perioadă de zece de ani pentru utilizarea de produse...499

Local
30 iun 00:16LocalAu plecat la plimbare cu mașina chiar dacă nu aveau permis de conducere

La data de 29 iunie a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Secției 5 au identificat un minor, de 15 ani,...401

30 iun 09:07LocalPolaris nu poate opera 52 de ghene de gunoi, din pricina stării de degradare

Începând cu data de 1 iulie 2022, Polaris M Holding se regăsește în imposibilitatea de a opera, în condiții de...380

30 iun 00:16LocalUpdate: Tânără din Constanța, dispărută! A fost găsită

1011

30 iun 00:15LocalExercițiu de intervenție în caz de incendiu la Brigada 9 Mecanizată Mărășești

Marți, 29 iunie, la sediul Brigăzii 9 Mecanizată ”MĂRĂŞEŞTI” s-a desfășurat exercițiul STX cu tema: ,,...266

30 iun 00:15LocalEtajul 2 al Spitalului de Boli Infecțioase se va redeschide peste două săptămâni!

Din 18 mai a.c., Spitalul Clinic de Boli Infecțioase s-a redeschis parțial. La demisol funcționează 10 paturi, de...253

30 iun 00:15LocalCum se va numi noua companie formată după fuziunea RAEDPP și Confort Urban!

RAEDPP și Confort Urban urmează să fuzioneze, în viitorul apropiat. Noua companie se va numi Administrația Fondului...757

30 iun 00:16LocalPercheziții la Constanța: Contrabandiștii țineau țigările în frigider

Miercuri, 29 iunie, polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Constanța au pus...676

30 iun 00:13LocalAccident grav pe DN2: 4 morți şi 6 persoane grav rănite! A fost activat planul Roșu de intervenție. Video

Pompierii ialomițeni au fost solicitați să intervină pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de...3555

30 iun 00:12LocalGrup infracțional organizat, destructurat de polițiștii din Port! Video

3566

Politică
30 iun 23:49PoliticăMinistrul Apărării, Vasile Dîncu, vrea 10.000 de militari NATO pe teritoriul României

10.000 de trupe NATO ar putea ajunge în foarte scurt timp să apere frontiera României! Anunţul a fost făcut chiar...323

30 iun 23:50PoliticăGuvern: OUG privind reducerea preţului la carburanţi va fi pe agenda şedinţei de joi

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind reducerea preţului la carburanţi va intra pe agenda şedinţei de joi a...409

30 iun 23:50PoliticăOrban: Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva la preşedinţie; m-am hotărât să candidez eu

466

30 iun 23:53PoliticăCamera Deputaților a decis - românii amendați în pandemie își vor primi banii înapoi

Amenzile pentru necompletarea formularului digital de intrare în România vor fi anulate. Deputații au votat, astăzi,...373

30 iun 23:51PoliticăCiucă: Vom aproba suspendarea plăţii ratelor bancare pentru o perioadă de nouă luni

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul va aproba miercuri mai multe măsuri din programul Sprijin pentru...390

30 iun 23:51PoliticăKlaus Iohannis: Marea Neagră e zonă de război

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la summitul NATO de la Madrid, că România a „insistat foarte...311

30 iun 23:50PoliticăHunor, despre ideea lui Marcel Ciolacu de renunțare la cota unică: 'Nu poţi să arunci în aer totul'

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, consideră că nu este momentul renunţării la sistemul cotei unice,...406

30 iun 23:50PoliticăKelemen Hunor explică de ce Ungaria a putut plafona prețurile la carburanți și România nu

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, că în coaliția de guvernare au fost discutate mai multe...508

30 iun 23:50PoliticăHunor: Compensarea de 50 bani, agreată în primul rând de premier şi de PNL

417

Interviuri
18 mai 00:10InterviuriLiviu Brăiloiu: Rămân în PSD. Bun, rău, de pușcăriași… eu acolo rămân. Video

Într-o perioadă în care toată lumea aleargă după putere și funcții, Tit Liviu Brăiloiu, fost senator PSD de...4030

17 mai 00:11InterviuriCoșa spune că autorecenzarea nu e periculoasă: Unele date sunt deja în sistem! Video

Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coșa, s-a aflat în studioul Replica, luni, 16 mai. În cadrul...2475

7 mai 00:15InterviuriDezvăluiri! Care ar fi ”mecanismul jafului organizat din Mangalia”?! Video

5563

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...4217

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...3238

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

A lăsat mediul de afaceri, după 30 de ani, pentru a începe o carieră în politică. Are încredere că poate schimba...6934

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...2621

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...2913

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

4016

Monden
30 iun 00:00MondenDr Alban, pretenții de star internațional pentru We Love Music Festival!

În perioada 18-21 august, pe Platoul Fețeni din Râmnicu Vâlcea, are loc Festivalul We Love Music, în care sunt...139

30 iun 00:00MondenFanii lui David Beckham sunt șocați. Starul a anunțat de ce boală suferă

David Beckham, 47 de ani, le-a dezvăluit fanilor, marți, 28 iunie, faptul că suferă de o afecțiune cronică. Fostul...206

30 iun 00:00MondenCum râdeau prietenii lui Pique de Shakira? Vedeta a primit o poreclă „ciudată”

180

30 iun 00:00MondenCauza morţii lui Andy Fletcher, membru fondator al trupei Depeche Mode, dezvăluită de formaţia britanică

La o lună după decesul lui Andy Fletcher, clăparul şi unul dintre membrii fondatori ai trupei Depeche Mode,...180

30 iun 02:04MondenActorul Marcel Iureş, invitat special la festivalul Serile Filmului Românesc

Actorul Marcel Iureş este invitatul special al celei de-a 13 ediţii a festivalului Serile Filmului Românesc (SFR),...133

30 iun 00:00MondenGrasu XXL a sărit la bătaie cu un fan, la Nostalgia. Video

Grasu XXL a avut o altercație fizică cu un fan, la petrecerea Nostalgia, deoarece tânărul i-a reproșat că...191

30 iun 00:00MondenOrlando Bloom, epuizat, transpirat și la bustul gol! Actorul și-a înnebunit fanele

Orlando Bloom este unul dintre cei mai iubiți actori în rândul femeilor. Starul din „Lord of the Rings” și...174

30 iun 00:00MondenFosta lui Ronaldo, modelul Gemma Atkins, rupe tăcerea despre noaptea de amor cu fotbalistul

Fosta iubită a lui Cristiano Ronaldo, Gemma Atkinson, a făcut declarații surprinzătoare despre relația pe care a...254

30 iun 02:08MondenMariah Carey, apariție surprinzătoare pe scena premiilor BETA. Video

135

Mapamond
30 iun 00:00MapamondCoronavirus: Valul de infectări din Europa, stimulat de o puternică 'evadare imunitară'

Europa se confruntă în prezent cu un nou val de COVID-19, care poate fi explicat în mare parte prin "evadarea...186

30 iun 23:38MapamondPreşedintele finlandez Sauli Niinisto anunţă că Turcia va sprijini aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a declarat marţi că Turcia a fost de acord să sprijine aderarea Finlandei şi...307

30 iun 23:38MapamondBiserici din SUA, incendiate și demolate, după decizia privind avortul

607

30 iun 23:37MapamondAverea Maiei Sandu, verificată la sesizarea unui deputat socialist

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat lipsa încălcărilor între veniturile obținute, averea...564

30 iun 23:34MapamondRogozin a publicat imagini din satelit și coordonatele Pentagonului, Casei Albe și sediului NATO

Agenția spațială rusă a publicat marți coordonatele sediilor occidentale de apărare, inclusiv ale Pentagonului...563

30 iun 23:34MapamondMario Draghi: Vladimir Putin nu va fi prezent la summitul G20 din Indonezia

382

Sănătate
30 iun 00:00SănătateLeguma pe care trebuie să o consumi vara. Îţi face bine pe vremea caniculară

Oamenii de ştiinţă de la Societatea Chimică Americană susţin că legumele şi fructele bogate în apă sunt de...179

30 iun 00:00SănătateCele mai frecvente greșeli pe care le facem când mergem la plajă: „Duc la cancer de piele”

Vara mergem la mare, stăm la soare și este important să știm ce avem de făcut pentru a nu ajunge la un cancer de...165

30 iun 00:00SănătateMedicamentele generice cu preţuri mici penalizate de o taxă cu 8% mai mare

123

30 iun 00:00SănătateCum să scoți hormonii de creștere și toxinele din carnea de pui

Carnea de pui este printre preferatele românilor, având în vedere că se gătește destul de repede, este ușoară,...217

30 iun 00:00SănătatePrimul medicament împotriva cheliei. Unde se găsește și ce efecte adverse are

Agenţia americană pentru alimente şi medicamente a autorizat luni un medicament dezvoltat împotriva unei forme grave...147

30 iun 00:00SănătateBoala creierului care se moștenește și apare după 30 de ani

O boală care nu are cum să fie prevenită deoarece este ereditară, fiind cauzată de o mutație genetică moștenită...152

30 iun 00:00SănătateOamenii de știință au aflat când au început îmbolnăvirile cu variola maimuței

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că virusul variolei maimuțelor circulă printre oameni din 2018. Două...129

30 iun 00:00SănătateAlimente care deshidratează şi trebuie evitate pe caniculă. Medic: „E mai grav decât consumul de cafea”

Anumite mâncăruri şi băuturi sau condimente trebuie evitate în această perioadă de caniculă, pentru a nu ne...168

30 iun 00:00SănătateProf. dr. Vlad Ciurea, adevărul despre cât de periculos este alcoolul pentru creier

141

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT