REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Noi centre de zi pentru copiii cu dizabilităţi, în judeţul Constanţa!

Noi centre de zi pentru copiii cu dizabilităţi, în judeţul Constanţa!

Replica API 5 februarie 2019 | 00:13 2497

Ajutor considerabil pentru părinții și copiii cu dizabilități! Aceștia nu vor mai trebui să vină tocmai în municipiul Constanța pentru a realiza terapia de recuperare; ci, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și-a luat angamentul să deschisă astfel de centre de zi, cu servicii de logopedie, kinetoterapie și alte tipuri de servicii, și în Medgidia, Lumina și Mangalia. De menționat că un astfel de centru ar fi trebuit realizat la Cogealac, în 2018 fiind puse la punct toate detaliile. Între timp, pentru că autoritatea locală nu a mai pus la dispoziție terenul promis, s-a luat decizia mutării centrului respectiv la Medgidia.

Una dintre cele mai mari greutăți cu care se confruntă părinții copiilor cu dizabilități este accesul la serviciile de recuperare. E drept, în prezent, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța pune la dispoziția celor mici, loviți de soartă, trei centre cu servicii comunitare, unde aceștia pot realiza terapia de care au nevoie – fie că este vorba despre kinetoterapie, logopedie, hidroterapie, fizioterapie etc – în cadrul complexele de servicii comunitare „Cristina” și „Orizont”, din municipiul Constanța și la „Sparta Rotterdam”, din Techirghiol.

Pentru părinții și copiii care domiciliază în județ este, însă, mai dificil, având în vedere că trebuie să facă naveta până la Constanța. Tocmai de aceea, odată cu decizia desființării a patru centre de plasament și mutării unei părinți dintre copiii-beneficiari în căsuțe de tip familial, s-a luat și decizia înființării mai multor centre de zi cu servicii pentru copiii cu probleme, din comunitate, în mai multe localități din județ.

„Dorim, astfel, să mărim numărul centrelor de zi unde se realizează recuperarea dar și să ducem serviciile de recuperare mai aproape de beneficiari. Astfel, în Complexul de servicii „Cristina”, care se desființează, va funcționa un centru de zi, fără recuperare; pe de altă parte, la centrul „Orizont”, care de asemenea se va desființa, va fi extins și modernizat centrul de zi, cu servicii de recuperare, inclusiv pentru copiii cu autism.

La „Sparta Rotterdam” va funcționa în continuare centrul de zi cu servicii de recuperare pentru comunitate și, de asemenea, vor mai fi realizate centre de zi la Medgidia, Lumina și Mangalia. Doar la Medgidia va fi construită o clădire nouă pentru centrul de zi, în cazul celorlalte localități vor fi reabilitate clădiri deja existente”, a afirmat Petre Dinică, directorul DGASPC Constanța, pentru „Replica de Constanța”.

Centrul de zi de la Cogealac va fi mutat la Medgidia

De menționat că un astfel de centru pentru copiii cu dizabilități a fost „promis”, inițial, pentru Cogealac. În zonă găsiseră cei de la DGASPC Constanța înțelegere la autoritățile locale pentru atribuirea unui teren. Era nevoie de un astfel de centru, mai ales că, potrivit statisticilor, numai pe raza localităților Cogealac, Grădina, Istria, Mihai Viteazu, Fântânele, Târgușor și Săcele sunt 53 de copii cu grad de handicap.

În primăvara lui 2018 autoritățile din Cogealac chiar au atribuit un teren DGASPC-ului pentru construirea respectivului centru. Între timp, însă, terenul nu a mai fost acordat, iar la centrul despre care se promitea că va fi predat spre administrare DGASPC-ului până la sfârșitul lui 2018, nici nu au început lucrările.

În aceste condiții, au fost purtate discuții cu reprezentanții autorității locale din Medgidia, iar centrul care inițial urma să fie ridicat la Cogealac, va fi construit în acest municipiu. „După discuțiile purtate cu primarul și consilierii, în ultima ședință de Consiliu Local Medgidia a fost aprobată solicitarea de punere la dispoziție a unui teren.

Urmează ca terenul să fie transferat din domeniul public al Consiliului Local Medgidia în domeniul public al județului Constanța, iar apoi să ne fie dat nouă în administrare. În Medgidia va fi construită o clădire nouă, pentru centrul de zi”, a precizat Petre Dinică.

Centru de recuperare în Mangalia, într-o fostă grădiniță

Un astfel de centru de zi cu servicii de recuperare pentru beneficiarii din comunitate urmează să fie realizat și la Mangalia, unde urmează să fie realizată și două căsuțe de tip familial pentru micuții care vor pleca din centrele de plasament ce se vor închide.

În acest sens, încă din 2017, consilierii județeni au aprobat o hotărâre de Consiliu Județean privind preluarea în administrare a două clădiri – pe strada M.I. Dobrogeanu, nr. 65 H, unde vor fi construite cele două căsuțe de tip familial, iar cealaltă pe aceeași stradă, la numărul 65D, unde a funcționat o fostă grădiniță, unde imobilul urmează să fie reabilitat și modernizat și transformat în centru de zi.

Și în Mangalia, precum în cazul celorlalte proiecte din cadrul procesului de închidere a centrelor de plasament, noile servicii trebuie să fie funcționale până la sfârșitul lui 2020.

Reamintim că, până la sfârșitul lui 2020 trebuie închise centrele de plasament „Cristina”, „Orizont”, „Ovidiu” din municipiul Constanța și „Delfinul” din Agigea. În centrele respective erau instituționalizați, la demararea proiectului de dezinstituționalizare aproximativ 500 de copii, iar deja o bună parte dintre aceștia au fost reintegrați în familia sau au fost dați în grija asistenților maternali.

În cea mai recentă ședință a Consiliului Județean Constanța, din 30 ianuarie a.c., consilierii locali au votat trei proiecte de hotărâre privind dezinstituționalizarea, respectiv: hotărârea privind aprobarea „Închiderii Complexului de Servicii Comunitare Cristina”, a acordului de parteneriar cu unitatea administrativ teritorială județul Constanța, a bugetului proiectului, cheltuielilor anexe și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total este de aproximativ 4,5 milioane de lei (TVA inclus), din care contribuția DGASPC Constanța este de aproximativ 90.000 de lei; hotărârea privind aprobarea proiectului „Închiderea Centrului de plasament Delfinul”, a acordului de parteneriat cu UAT Județul Constanța, a bugetului proiectuui, cheltuielilor conexe ce pot apărea și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total este de aproximativ 4,5 milioane de lei (TVA inclus), contribuția DGASPC Constanța fiind de aproximativ 90197 lei; hotărârea privind aprobarea proiectului „Închiderea Complexului de Servicii Comunitare Orizont”, a acordului de parteneriat cu UAT Județean Constanța, a bugetului proiectului, cheltuielilor conexe ce pot apărea și a cofinanțării acestuia de către CJC – bugetul total al proiectului este de peste 5,6 milioane de lei (TVA inclus), contribuția DGASPC Constanța fiind de 90.576 lei.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Sute de mii de euro investiți într-un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități din zona Cogealac

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108