REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Nucile de caju: beneficii și contraindicații

Nucile de caju: beneficii și contraindicații

Replica API 4 februarie 2021 | 00:00 1536

Nucile de caju nu numai că sunt extrem de gustoase, însă sunt și bogate din punct de vedere nutrițional și au o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Nucile de caju fac parte din familia din care fac parte și fisticul și mango, fiind originare din partea de nord-est a Braziliei. Aceste nuci sunt însă cultivate în zilele noastre și în țări precum India, Sri Lanka, Kenya sau Tanzania, scrie doc.ro.

Beneficii consum nuci de caju

Sunt bogate în nutrienți de preț - nucile de caju au o valoare nutriționala impresionantă. Acestea conțin proteine, dar și minerale precum cuprul, calciul, magneziul, fierul, fosforul, potasiul și zincul. Nucile de caju conțin, de asemenea, și vitamine precum vitamina C, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina E și vitamina K. Acidul oleic și grăsimile monosaturate se regăsesc, de asemenea, în caju.

Previn afecțiunile cardiace – nucile caju sunt bogate în conținutul de grăsimi dietetice, esențiale pentru că organismul să absoarbă vitaminele solubile în apă, dar și să producă acizi grași importanți pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. Consumate în cantități moderate, grăsimile sănătoase reduc nivelul de colesterol din sânge, scăzând riscul cardiovascular.

Fortifică musculatura – nucile caju reprezintă o sursă bogată de magneziu, care este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a oaselor, dar și a țesuturilor musculare și a organelor. Magneziul ajută la menținerea echilibrată a tensiunii arteriale, stimulează sistemul imunitar, dar menține totodată și oasele sănătoase.

Benefice pentru vedere – nucile caju conțin luteina și zeaxantina, care acționează precum un antioxidant atunci când sunt consumate în mod regulat. Acești compuși protejează vederea și scad riscul de cataractă.

Ajută la eliminarea kilogramelor în plus – potrivit unui studiu făcut în cadrul Universității Harvard, două porții de nuci pe zi previn diabetul, cancerul și afecțiunile cardiovasculare. Înlocuirea grăsimilor de origine animală cu cele monosaturate și polinesaturate din nucile caju reprezintă o metodă excelentă de menținere a greutății și de reducere a colesterolului.

Reduc riscul de anemie – nucile caju reprezintă o sursă excelență de fier, care are un rol important în oxigenarea organismului. Deficitul de fier poate cauza oboseală, anemie și poate mari riscul de infecție.

Previn calculii biliari – calculii biliari sunt alcătuiți, de regulă, din depozite de colesterol, care se acumulează la nivelul veziculei biliare. Consumul regulat de nuci de caju reduce însă riscul de formare a calculilor biliari.

Fortifică sistemul imunitar – nucile de caju conțin zinc, care joacă un rol important în fortificarea sistemului imunitar.

Contraindicații consum nuci de caju

Pietre la rinichi – în cazul pietrelor la rinichi, e recomandată limitarea consumului de nuci de caju. Acestea conțin săruri de oxalat, care favorizează absorbția calciului în organism, favorizând astfel și formarea pietrelor la rinichi. Studiile arată că persoanele care suferă de pietre la rinichi ar trebui să consume cantități extrem de limitate de caju.

Alergii alimentare – în ciuda nenumăratelor efecte benefice ale nucilor de caju, există și situații în care aceste nuci pot cauza probleme de sănătate. Este vorba despre alergiile alimentare, care pot fi declanșate de aceste nuci. În cazul apariției unor reacții alergice după consumul de caju, e indicat să se apeleze la asistență medicală.

Dermatită de contact – dermatită de contact este o eczemă care apare după expunerea pielii la o substanță alergenă. Dacă observi formarea unei eczeme în jurul gurii după consumul de caju, apelează la medic.

Cum să cumperi, depozitezi și consumi nucile de caju

Asigura-te că achiziționezi nuci de caju de calitate. Depozitează-le într-un loc uscat și răcoros, eventual într-o pungă închisă ermetic, pe care o poți ține la frigider.

Nucile de caju pot fi consumate că atare, dar și sub formă de unt, în salate, alături de fructe, în cerealele de la micul dejun ori chiar în preparate culinare complexe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272