REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Nutriţionistul Mihaela Iftene: Covid-ul a provocat stres, iar stresul duce la diabet şi obezitate

Nutriţionistul Mihaela Iftene: Covid-ul a provocat stres, iar stresul duce la diabet şi obezitate

Replica API 13 mai 2022 | 14:06 1192

Impactul pe care Covid-19 l-a avut asupra oamenilor a fost destul de mare, atât pe fond fizic, cât și psihic. Dacă aceștia s-au simțit rău în urma declanșării bolii, iată că urmările au fost și psihice, stresul devenind prima cauză principală pentru formarea diabetului. Îngrășarea bruscă are loc pe fond de stres, ca principală cauză și ca urmare a alimentației deficitare, iar vina este a pandemiei…

Schimbările apărute în ultima perioadă trag un semnal de alarmă atât pentru tineri, cât și pentru adulți. Dacă în alți ani, oamenii aveau mai multă grijă la alimentație, iată că, după perioada pandemiei, lucrurile au luat o întorsătură semnificativă la nivel de sănătate. Motivul principal este pandemia. Stresul din acea perioadă i-a determinat să mănânce mai mult, iar mișcarea fizică a fost lipsită din programul zilnic.

Din păcate, mulți dintre copii au ”preluat” alimentația părinților, ba chiar au consumat dulciuri în cantități prea mari pentru vârsta lor și au ajuns în stadiul de a se îmbolnăvi de diabet. ”Diabetul de tip 2 apărea până acum la persoanele în vârstă și la adulți, dar mai nou și copiii se îmbolnăvesc ca urmare a obezității și a creșterii rapide în greutate. Este nevoie de schimbarea stilului de viață, scăderea în greutate, iar în unele cazuri, de medicamente”, a declarat medicul nutriționist Mihaela Iftene. Mulți dintre pacienți găsesc diverse motive pentru schimbările fizice majore, dând vina pe pandemie. ”Pacienții care vin în ultima perioadă la cabinet dau vina pe pandemie și pe lockdown, dar lockdown-ul s-a terminat de mult… e vorba de managementul stresului. Foarte mulți atunci când sunt stresați, obosiți, încep să mănânce. Aportul crescut de alimente, în principal de dulciuri, sucuri, alcool în asociere cu lipsa de mișcare, duc la creșterea în greutate, apoi secundar la diabet. Toți oamenii cu problemele acestea trebuie să meargă la medicul de familie, apoi la medicul specialist unde sunt evaluați, și dacă este nevoie să urmeze terapie specifică, adică medicamente. Prin schimbarea mediului de viață și prin regim alimentar, pacienții pot ajunge la o viață aproape normală, fără alte consecințe negative ale diabetului” .

Un număr crescut de pacienți se prezintă la nutriționist în ultima perioadă cu problema diabetului, iar îngrijorarea cea mai mare este faptul a început să se declanșeze boala aceasta la tot mai mulți copii. ”S-au prezentat mai mulți pacienți cu diabet în ultimul timp, atât adulți, cât și copii. Cei mici au fost și ei acasă, au avut școală online, mulți au stat în fața calculatorului și au mâncat” .

Covid are legătură cu diabetul

După contactarea bolii Covid, mulți pacienți au avut valori mari de glicemie din cauza faptului că nu s-au reglat valorile glicemice. ”Sunt pacienți care după Covid sau chiar și în timpul bolii, au avut valori mari de glicemie. Unii au rămas cu glicemii mari, deci cu diabet, iar la alții s-au reglat valorile glicemice și n-au mai fost probleme” , a declarat doctorul nutriționist Mihaela Iftene pentru ziarul Replica.

Diabetul, declanșare rapidă din cauza Covid-19?

Sunt persoane care de altfel, nu știau că au diabet, deoarece nu aveau nici o problemă de sănătate, nu aveau un consum excesiv de zahăr, iar după trecerea prin boala cauzată de Covid, au descoperit diabetul. ”Mulți nu se știau cu diabet înainte. Se pare că boala de Covid dă o creștere de insulină rezistentă, din cauza medicației administrate. Oricum ar fi, trebuie să se prezinte la medicul specialist” , a afirmat medicul nutriționist Mihaela Iftene pentru Replica Constanța.

Hormonii din alimentație

Alimentele de origine animală pot influența apariția obezității la copii, deoarece sunt crescute la nivel industrial, iar carnea de pui afectează în principiu metabolismul. ”Animalele sunt crescute la nivel industrial și pot influența apariția obezității la copii. S-au descoperit legături în acest sens între carnea de pui și copii, derulându-se cât mai multe studii… trebuie totuși să diversifice produsele de origine animală. Să nu mănânce numai pui… pot mânca pui, vită, pește, porc, astfel încât să reducă contactul cu hormonii din alimentație. Nu sunt numai hormonii din carne de pui de vină, de asemenea și chimicalele care se află pe fructe și legume în urma stropirii cu pesticide, iar acestea în timp, dau efecte secundare prin creșterea colesterolului, trigliceridelor, creșterea în greutate…” , a declarat medicul nutriționist Mihaela Iftene pentru ziarul Replica.

Dr. Mihaela Grasa: Recomand prezentarea periodică la medicul de familie

Totodată, încărcătura emoțională din această perioadă a determinat lipsa activității somnului, lipsa odihnei necesare, apariția obezității și, ulterior, apariția diabetului. ”Cu siguranță trăim într-o perioadă cu o mare încărcătură emoțională și cu un înalt grad de imprevizibil. Suntem forțați să ne adaptăm ”din mers” unor situații pe care nu ni le putem imagina. Toate acestea au o influență evident asupra psihicului și stării noastre de sănătate. Diabetul fiind o afecțiune complexă, care are atât cauze organice, cât și emoționale, este în continuă creștere la nivel mondial.

dr. Mihaela Grasa

Alimentația, din ce în ce mai dezechilibrată, lipsa activității fizice, lipsa unui somn suficient calitativ și cantitativ, contribuie la creșterea riscului de apariție a obezității și a diabetului zaharat, sau a deteriorării echilibrului metabolic al persoanelor deja diagnosticate cu diabet. De asemenea, ignorarea efectuării analizelor periodice, amânarea prezentării la medic din diverse motive personale sau care țin de sistemul medical, nu fac decât să crească numărul de persoane diagnosticate cu diabet. Recomand prezentarea periodică la medicul de familie, efectuarea analizelor de rutină și prezentarea la medicul de specialitate acolo unde se impune” , a declarat medicului nutriționist Mihaela Grasa pentru Replica Constanța.

Andrada SCRIPCARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dna.doctor Mihaela Iftenie, un adevarat medic profesionist !! Multa sanatate, fericire si numai realizari pozitive pe c**e profesionala, dna. doctor!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108